Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Kasım '08

 
Kategori
Edebiyat
 

Bir kitap - bir yazar - bir özet -ll-

Bir kitap - bir yazar - bir özet -ll-
 

Halide Edip Adıvar


- Bugün sizlerle, Cumhuriyet şairlerimizden Behçet Necatigil'in '' Edebiyatımızdan
Eserler Sözlüğü'' kitabından seçtiğim, Halide Edip Adıvar'ın klasiklerden '' HANDAN '' adlı romanının tanıtımını ve kısaca Halide Edip hakkındaki biglerimizi tazeliyecegiz.

- Halide Edip Adıvar 1882 yılında İstanbul'da doğdu, 9 Ocak 1964 yılında,
82 yaşında vefat etti. Üsküdar Amerikan Lisesinde okudu. 1908 yılında gazetelerde kadın haklarıyle ilgili yazılar yazdı. Kurtuluş savaşında, askeri , ünüforma giymiş '' Onbaşı'' olarak anılmıştır. 1919 yılında Sultanahmet meydanında, İzmir'in işgalini protesto mitinginde çok etkili bir konuşmayaptı. Yazar 1950 yılında Demokrat Parti Listesinden TBMM girdi. Bağımsiz Milletvekili olarak görev yaptı.

- Eserleri birçok filme ve tv dizilerine konu olmuş, edebiyetımıza damgasını
vurmuş, temel taşlardan bir romancımız olarak klasikler arasına yerini almıştır.
Eserleri; Yeni Turan (1912) Vurun Kahpeye (1923) Ateşten Gömlek (1923)
Sinekli Bakkal (1936) Handan (1912) Dağa Çıkmış Kurt (1922) Mor Salkımlar (1963)


- HANDAN; Halide Edip Adıvar'ın romanı (1912)

Refik Cemal, Neriman'la evlidir. Handan, Neriman'dan üç yaş büyüktür, kardeş çocukları olurlar.
Daha sekiz aylıkken babası ölen Handan'ı aydın bir adam olan amcası, kendi kızlariyle birliktebüyütmüş, kolejde okutmuş, ona özel öğretmenler tutmuştu. Bu öğretmenlerden Nazım, ll. Abdülhamid'in istibdat yönetimini devirmek istiyen , ihtilalci gençlerden biridir.

Handan'ı sever, onunla evlenmek ister. Handan, Nazım'ı beyenmesine rağmen, onun kendisinedaha çok ülkü arkadaşı aradığı düşüncesiyle bu teklifi reddeder ve Hüsnü Paşa adında zengin vemaddi bir adamla evlenir.
- Nazım Tutuklanmış, Handan'a iki mektup yazarak hapishanede intihar etmiştir.
Handan kocasiyle Londra'da bulunmaktadır. Refik Cemal de konsoloslukla Londra'ya gidince, karısının yeğeni Handan'ı orada tanır ve Handan'a aşık olur. Ama Handan onurludur, kaba çapkınbir adamda olsa kocasına sadıktır.
- Handan beyin hummasına yakalanır; karısı üçüncü çocuğunu doğurmak üzere
olduğu için, Handan'ı gece gündüz beklemek görevini Refik Cemal üstlenmiştir. Handan ölümdenkurtulur. Hastalığında hafızasını yitirmiş, o da Refik Cemal'e sevgisini dışa vurmuştur. Yavaş yavaş hafızasına kavuşunca, Neriman'la çocuklarını hatırlar Handan. Onlara ihanet edemiyecektir, Refik Cemal'i Neriman'ın elinden almak üzereydi, içinde şiddetli bir suç ve pişmanlık duygusu başlar ve beyin hummasının öldüremediği Handan, çektiği bu vicdan azabından ölür..

 
Toplam blog
: 465
: 1550
Kayıt tarihi
: 03.12.07
 
 

Çevreye saygı, insanlık görevi olarak algılanmalıdır. Bankacılık ve finans yöneticiliği  uğraşım ..