Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Mayıs '12

 
Kategori
Kitap
 

Bir kitap: Karamanlı Ağzı ve Sözlüğü

Bir kitap: Karamanlı Ağzı ve Sözlüğü
 

Karamanlı Burdur ilimize bağlı bir ilçedir. Bu ilçede doğup büyüyen eğitimci yazar Murat Özmen “Karamanlı Ağzı ve Sözlüğü” başlığı altında bir kitap hazırlamıştır. Değerli öğretmenimiz Murat Özmen daha önce de “Karamanlıli Olmak “ kitabını yayımlamıştır (2008), Murat Özmen gerçi Ankara’da oturuyor ama yüreği ve sevgisi Karamanlı’da. Memleketi unutmamıştır. Bir vefa duygusu bağlamında yaşadığı yörenin tarihini, gelenek ve göreneklerini, folkloru, o yörenin dilini ve konuşulan Türkçesini yazıyor, bunları yayımlıyor ve bu kitapların gelirini de Karamanlılar Derneği’ne armağan ediyor. Böylesine altın yürekli bir öğretmendir Murat Özmen. Böylesine vefalı çalışkan ve üretken Türkiye’de kaç öğretmen bulabiliriz?

“Karamanlı Ağzı ve Sözlüğü “ Mart 2012 ‘de Ankara’da yayımlanmıştır. Sayfa düzeni öğretmen meslektaşım kadim dostum Yaşar Çağbayır, kapak tasarımı Deniz Kadem, kapak resmi İsmail Türel ve baskısı Ankara’da Öztepe Matbaası tesislerinde özenle hazırlanarak günışığına çıkarılmıştır. Kitap 86 sayfadan ibaret olup, tertemiz bir baskısı vardır.

Kitabın Sunuş yazısını Yaşar Çağbayır tarafından kaleme alınmıştır. Y. Çağbayır sevgili hocamız Murat Özmen’in aynı zamanda bir öğrencisidir. Ne güzel bir mutluluktur Allah’ım.. Bir öğretmen ve bir öğrencisi aynı kitapta yan yana gelip, buluşuyor ve bu öğrenci kendi öğretmeni olan bir kişinin kitabını hazırlıyor. Bu kitabın da “Sunuş “ yazısını kaleme alıyor. Böylesine bir rastlantı kaç kişiye nasip olmuştur. Ben bu olguyu gönülden alkışlıyorum. Sevgili Çağbayır’ı tebrik ediyor ve değerli hocamıza da sağlıklı günler diliyorum.

Ayrıca unutmadan yazayım, Sayın Murat Özmen hocamızı 1991 Yılında uluslararası düzeyde Eskişehir'de hazırlanan “YUNUS EMRE SEVGİ YILINDA“  tanımış ve birlikte bu uluslararası etkinlikte yer almıştık. İşte o günden bu yana Sayın Özmen’le dostluğumuz devam ediyor. Rahatsız olduğunu öğrendim ayrıca sevgili hocamıza geçmiş olsun diyor ve acil şifalar diliyorum.

Hasta olmasına rağmen ( karşın ) kendi ilçesi için kitaplar hazırlıyor, yazıyor ve bunları da bizlere gönderiyor. Beni de unutmadığı için özellikle teşekkürlerimi burada sunuyorum. Murat Özmen Hocamızın hazırladığı kitabında şu konular yer alıyor:


1-İçindekiler

2-Sunuş

3-Türkler ve Türkçe

4-Karamanlı Ağzı

5-Karamanlı’dan Deyişler

6- İlenmeler

7- Sülale Adları

8- Kaynakça

9- Karamanlı Sözlüğü


Kitabın Sunuş bölümü değerli meslektaşım Yaşar Çağbayır tarafından kaleme alınmıştır: Çağbayır, bu kitap için özetle şunları yazıyor:

“Ağızlar, bir dilin yerel özelliklerini gösteren, küçük ve ayrıntılı dilsel çevrelerdir. Bu dilsel çevreler ne kadar daralırsa ayrıntılar da o kadar çoğalır. Birden çok dilsel çevrenin kimi yönlerden birbiri ile uyuştuğu, örtüştüğü görülür. Aynı birbirinin aynı bedenin çeşitli organları arasındaki bağlar gibi. Bu yönüyle ağızlar, coğrafyayı yurtlaştıran öğelerin yani toplulukların sözel haritalarını yansıtır. Bu haritalarda, o toplumun kültürel değerlerini, folklorunu, geleneklerini, göreneklerini kısacası yaşam olgularını kuşbakışı görmek mümkün olur. (…) Bu kitaptaki bilgiler, bir derleme sonucu değil, bizzat o ağzı kullanan kişi tarafından kaleme alındı. Onun için özgün bir eserdir. Bu kitapta Burdur İli Karamanlı İlçe Merkezinin, kısmen yakın köylerinin ağzına ait sözcükler yer almaktadır” diyor Çağbayır…

Hocamız sevgili Murat Özmen bu yapıtını hazırlarken Kaşgarlı Mahmut ve Atatürk’ten de Türk diline ait özgün veciz sözlere yer vermiştir. Sabırlı, coşkulu ve uzun soluklu bir çalışmanın ürünü olarak görüyorum bu değerli eseri. Keşke bütün eğitimci yazarlar için de yaşadıkları il veya ilçenin hatta köylerinin bu yöresel ağızlarını folklorunu, gelenek ve göreneklerini bir arayıp bir kitapta toplayabilseler. İşte Sayın Murat Özmen bunları başarmıştır. Nedenli kutlansa, tebrik edilse yeridir. Bu değerli eserini Burdur İli ve Karamanlı İlçesi Ağzı bağlamında konuşlan ve yaşanılan dilin yöresel Türkçenin bir araya getirilmesinde yarar görüyorum. Aynı zamanda bu konuda inceleme ve araştırma yapanlar için bir değerli kaynakçadır diyebilirim. Yeni kuşaklar, öğretmenler ve öğrenciler bu kitaptan yararlanmalıdırlar….

Murat Özmen 1932 yılında Karamanlı’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunudur. Uzun yıllar çeşitli orta dereceli okullarda edebiyat öğretmenliği yaptı. Üretken, çalışkan ve iyi bir eğitimcidir. Bu yapıtından başka şu eserleri de Türk Edebi eserleri de Türk edebiyatına kazandırmıştır. Türk kültürüne gönül vermiş  bir yazın eridir.

Yayımlanmış kitapları:

Sevgilerde Buluşmak ( 1991 ), Evrensel Yunus Emre ( 1997 ), Yaza Yaza Yaşamak Kültür Bakanlığı Yayını ( 2001 ), Atatürk’le Yaşamak ( 2005 ), Karamanlıli Olmak ( 2008 ) ve şu andaki sözünü ettiğim ve tanıtmaya çalıştığım “Karamanlı Ağzı ve Sözlüğü ( 2012 ), gibi değerli eserleri yayımlanmıştır. Sevgili hocamız Murat Özmen’i bu değerli, kalıcı ve özverili yapıtlarından dolayı kutluyor, sağlıklı günler diliyo , gönülden tebriklerimizi ve saygılarımızı sunuyoruz..

 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..