Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ağustos '11

 
Kategori
Kitap
 

Bir kitap: Öğretmen Birsel Oğuz ve Yağmur O adlı eseri üzerine

Bir kitap: Öğretmen Birsel Oğuz ve Yağmur O adlı eseri üzerine
 

Bir bayan öğretmenden söz etmek istiyorum. Eserleriyle sizlere tanıtmaya çalıştığım öğretmen Birsel Oğuz Aydınlı ve aydın görüşlü, çalışkan üretken, yarınlarımıza bir şeyler kazandırmaya çalışan bir öğretmendir. Eski Aydın milletvekilimiz şair ve yazar Mustafa Kemal Yılmaz’ın öz yeğendir. Öyle ya kıratın yanında duran ya huyundan veya suyundan bir şeyler alır düşüncesiyle o da dayısı Sayın Yılmaz gibi yazmayı ve üretmeği yeğliyor. Bir köşeye çekilip “ bundan böyle emekli oldum, param var, arabam var, kışlığım, yazlığım var, artık bundan böyle hayatımı yaşamalıyım, vur patlasın, çal oynasın “ demiyor. Emekli öğretmen Birsel Oğuz Hanım birazda hasta ve rahatsız olmasına rağmen ( karşın ) evinin bir köşesinde günlük gazeteleri, haftalık, aylık dergileri ve kitapları okumakla vaktini değerlendiriyor. Gönlü yurt sevgisiyle dopdolu olduğu gibi sanatımıza, kültürümüze de ışık tutup bu yolda yürümeğe ve eserler üretip yayınlamaya devam ediyor.

Değerli meslektaşım Birsel Oğuz Hanımefendi bugüne değin dört kitap hazırlayıp bunları Türk edebiyatına kazandırmıştır. Birsel Oğuz halen Aydın’da ikamet ediyor ve Aydın’da yayımlanan “Yeni KIROBA” gazetesinde günlük yazılarını, makalelerini ve denemelerini yazıp bunları belli bir dosyada topladıktan sonra zamanı gelince bunları kitaplar halinde yayınlayıp dost ve arkadaşlarına, öğretmen meslektaşlarına ve öğrencilerine armağan etmekten adeta zevk alıyor. Onun bu huyu ve özelliği tıpkı M. Kemal Yılmaz gibidir. M. Kemal Yılmaz’ın bu özelliği tartışılmaz… İlerlemiş yaşına rağmen hala Ankara’dan Türkiye’nin tüm illerine ses vermeğe devam ediyor. O da paylaşmayı seven bir idealist öğretmendir.

Bugüne kadar yayımladığı kitapları.“ Büyük Taşlar / Aralık 2004, Yaşam Sizi Beklemez / 2006, Güneşi Görebilmek / Mayıs 2008 ve şu anda daha yeni bana ulaşan “ Yağmur O” adını taşıyan kitabı Haziran 2011 ‘de yayınlayıp günışığına çıkarılmıştır. Bu kitapların her biri en az iki yüz sayfadan aşağı değildir. Örneğin şu anda masamın üzerinde bulunan “Yağmur O “ adını taşıyan yapıtı 240 sayfadan ibarettir. Bütün bu kitaplarında Birsel Oğuz, anılarını, sanat, kültür, sanat, edebiyatla ilgili duygu ve düşüncelerini, denemeler ve makaleler halinde okuyucularına sunmaktadır. Bunları sergilerken Birsel Oğuz Türkçeyi arı ve duru bir dil ile kullanmaktadır. Türkçemizse de önem veriyor. Denemelerinde ağdalı ve yapmacık sözler, ağdalı kelimeler bulamazınız. Ayrıca denemelerinde hoşgörüden uzak yüzleri tırmalayıcı diken, çer çöpte bulamazsınız.

Değerli meslektaşım Birsel Oğuz torununa adadığı “Yağmur O “ kitabıyla birlikte ufak bir notta şunları özenle yazı vermiş: Değerli Hocam, beni arayıp ulaşamadığınızı eşimden öğrendim. Üzülerek yakın ilginize teşekkür ederim. Yazılarımı “ MS” hastalığıyla mücadele ederek yazıyorum. Dayımın ( M. Kemal Yılmaz ) önerisiyle denemelerimi, bilgi birikimimi bu dünyada bırakmayı hedeflemekteyim. Desteğiniz için teşekkür ederim. “ Yağmur O “ kitabımdan gönderiyoruz.

Dost ve yakınlarınıza armağan etmenizi dileyerek. Kitabımla ilgili yorumlarınızı beklerim. Selam ve saygılarımla. 14.07, 2011. Diye imzalamışlardır. İşte ben de bu düşüncelerle yola çıkarak Birsel Oğuz’dan söz ediyorum. Burada değerli öğretmenimiz Birsel Oğuz’a ayrıca teşekkür ediyorum beni unutmadıkları için…

Birsel Oğuz bu 4. kitabını torunu Yağmur’a adamış ve adını “Yağmur O “diye noktalamışlar. Birsel Oğuz vatanını, milletini ve bu ulusun değerlerine saygı duyan bir öğretmendir. Kitabın il k sayfasında Atatürk’ün şu veciz sözlerini yazarak kapılarını okuyucularına açıyor. “ Çalışmadan, yorulmadan, öğrenmeden rahat yaşama yollarını aramayı itiyat haline getiren milletler, evvela haysiyetlerini ve daha sonra istiklâllerini kaybetmeğe mahkûmdurlar” diye yazmışlardır.

Kitabının sunuş bölümünü dayısı M. Kemal Yılmaz kaleme almışlardır. Sayın Yılmaz özetle şunları yazıyor Birsel Oğuz için. “ Kitabın adını seviverdim. Şiirsel bir ad o. Yağmur bereket kaynağı. Yağmur başlı başına şiirdir bence. Şiirlerime de girmiştir “O yağmur” . Öğretmen yazar Birsel Oğuz, emeklilik yıllarını dolu dolu geçiriyor. Üretiyor… Yağmur gibi bereketli bir öğretmen o. Okuyor durmadan, öğreniyor, bilgisini, kültürünü zenginleştiriyor. Ama bencil değil, o. Öğrendiklerini okuyucularıyla paylaşıyor. Yaşantımıza renk, tat güzellik katıyor. Öğretmenliğini sürdürüyor bir bakıma. ..Onun yaşam felsefesi her yaştan okuyucusu için örnektir bence. Bu dünya da yaşamak ne kadar uzun olursa olsun, yine de kısadır. Bir gün ansızın yolun sonuna geliverir insan. Kalıcı olan, yaşarken meydana getirebildiğimiz ürünlerdir, yapıtlardır. İnsanın gerçek anlamda yaşamazını sürdürmesini, unutulmaz olmasını sağlayan onlardır. Gerçek ölüm ise unutulmaktır “diyor M. Kemal Yılmaz.

Kitapta yer alan bazı konu başlıkları: En Büyük Ulusal Bayramımız Cumhuriyet Bayramımız, Başkomutanlık Meydan Savaşı’nın Türk Ulusu için Taşıdığı Önem, 1.Dünya Savaşı, Milli Mücadele, Modern Türkiye Cumhuriyeti, Atatürk’ü Anma gençlik ve Spor Bayramımız Kutlu Olsun. On Kasımlarda Ata’mızı Anarken, Büyük Türk Ulusuna, Atatürk’ün kısa Özgeçmişi, Atatürk ve Çocuk, Kültürel Değerlerimiz ve Kadınlarımız, Çocuğunuzu bir kitap Kurduna Dönüştürün, Doğanın Dengesiyle ilgili Öyküler, Ortak Yaşam Öykülerimiz, Yarışmacı ve Mücadeleci İnsan, Annenin Etkileri, Yaratıcı Eller, Başarının ve Azmin Sırrı, Küresel Isınma, Eski Köye Yeni Adetlerin Gelmesi, Görmek ve Tanımak, Yağmur O, Parmakların Uyumu, İncirin Tarihçesi, gibi konular işlenmiştir. Bu konular arasında zaman zaman konularına havasına uygun şairlerimizden de alıntılarz yapılarak konuların zenginleşmesine çalışılmıştır. Örneğin Behçet Necatilgil, M. Kemal Yılmaz, Murat Özmen, Can Yücel, Ömer Hayyam, Hıfzı Veldet Velideoğlu’nun çevirileri, Özdemir Asaf ve Birsel Tanrıverdi gibi şairlerin şiirlerinden de yararlanmıştır. Bunları yaparken de yazılarının bitiminde dip notları arasında kaynak göstermesini ihmal etmemiştir.

Peki, Birsel Oğuz kimdir?

Birsel Oğuz, 1951 yılında Aydın’da doğdu. İlkokulu Aydın’da Gazipaşa İlkokulu’nda bitirdi. Daha sonra Ortaöğrenimini Aydın Lisesi’nde tamamladı. 1967–1968 eğitim ve öğretim yılında Denizli İlk öğretmen Okulu’ndan mezun oldu. 1987 yılında da Eskişehir’de Anadolu Üniversite’nde önlisansını tamamladı. Birsel Oğuz, Aydın / Ggermencik Yeniköy, Gazipaşa ilkokulu ve Cumhuriyet ilkokulu’nda öğretmenlik yaptı. 33 yıllık meslek hayatından sonra 2001 yılında emekliye ayrıldı. halen Aydın’da ikamet eden Birsel Oğuz, Aydın’da yerel bir gazete olan Yeni KIROBA yerel gazetesinde yazmayı sürdürüyor.

Sözün özü, öğretmen ve yazar Birsel Oğuz’un kaleme aldığı bu dördüncü kitabı “Yağmur O “yu severek okuduğumu belirtmek isterim. Değişik başlıklar altında bize emekli olmasına karşın öğretmenliğini sürdürdüğünü, boş durmadığını yeni yeni bilgilerle okuyucularıyla diyalog kurduğunu görüyoruz.

Değerli hocamız kitabının arka kapağında: “ Bu kitabımla, Yağmur’a ve gelecek kuşaklara diyorum ki: Yaşamak, çalışmak, üretmek, sevmek ve öğrenmektir. Bu düşünceler, yılların coşkun bir gelişme, okuma, düşünme, değerlendirme ve paylaşma olduğunu simgelemektedir. Gelecekte de birçok gelişme ve paylaşma olgusunu yaşayacağımı biliyorum. Çünkü iyi iyi bir öğretmen, öğrencisinin geçmişine istediği bir köprü olma işlevini üstlenen ve öğrencisinin bu köprüden geçmesine yardımcı olandır.”Bu kitabıyla insanlar arasında bir köprü kurmaya çalışıyor. Bu ulvi düşüncelerle çevresine aydınlatmaya bir gönül eri olma bağlamında var gücüyle çalışıyor ve bu çalışmadan da mutluluk duyuyor.

Dili yaşayan Türkçedir, deneme halinde yazılan yazıları, fikir vedüşüncelerini belirten makaleleri inandırıcı ve sağlam kaynaklara dayalıdır. Yaşamayı seviyor, insanları seviyor ve bu yolda ürün vermeğe çaba gösteriyor. Türk edebiyatına, Türk kültürüne böylesine değerli eserler kazandırmasından dolayı kutluyor ve başarıların devamını diliyorum.

Meraklısı için: Birsel Oğuz

E.mail: birseloguz@hotmail.com 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..