Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Şubat '09

 
Kategori
Kitap
 

Bİr kitap- Yazgülü/ Ayşe Ç. Yamaç

Bİr kitap- Yazgülü/ Ayşe Ç. Yamaç
 

img122.imageshack.us/img122/2411/siirt08pe8.jpgadresinden alınmıştır....


Geçtiğimiz aylarda ilçemizde yapılan ''Göl-Fest'' etkinlikleri kapsamında açılan kitap standında tanıştık Ayşe Çekiç Yamaç’la...

Öğrencilerimle beraber kitaplarını incelerken dikkatimi çekti size tanıtacağım ''Yazgülü'' romanı. Ağrı’nın eteklerinde bir köyde yaşayan ''Yazgülü'' adlı bir kız çocuğunun okumak için verdiği mücadeleyi konu edinen kitabı yazarına imzalatıp romanın büyülü dünyasına kendimi bıraktım. 12 yaşında ilkokul beşe kadar okutulup okuldan alınan, eğitim hayatına devam edemeyen Yazgülü’nün yürek burkan hikâyesini çok kısa bir süre içerisinde bitirdim.

Romanda ilkokul üçüncü sınıfta annesini kaybeden kendisi dâhil 5 çocuğun bakımını daha küçük yaşlarda üstlenmek zorunda kalan, annesinin vasiyeti gereği ancak ilkokul beşinci sınıfa kadar okumasına izin verilen Yazgülü’nün ısrarlarına rağmen okuldan koparılıp evin işleri ve kardeşlerinin bakımı görevlerine koşulması anlatılıyor. Kitapta bir taraftan Yazgülü’nün hikâyesini okurken bir taraftan da sevdiği insanla evlendirilmeyip töreler, gelenekler denilerek sevmediği birisiyle evlendirilmek istenen ve yaşamına kıyan Meral’i, küçük yaşta evlendirilip eşinden, kaynanasından, kayınlarından sürekli dayak yiyen sonrasında çocuğu olmuyor denilerek baba evine bırakılan Nazlı’yı, tıpkı Mutluluk romanında olduğu gibi amcaoğlunun tecavüzüne uğrayıp sonrasında töreler gereği aile meclisi tarafından ölüm kararı verilen Bedrana’nın öyküsünü de okuyoruz.

Ülkemizde kız çocuklarının okumak için verdikleri mücadeleyi, hemen her gün haberlerde karşımıza çıkan kadının yok sayıldığı anlayışı tanımak istiyorsanız bu kitabı mutlaka okuyun...

AYŞE Ç. YAMAÇ

ÖZGEÇMİŞ

Ayşe Yamaç, 1960 Afyon-Emirdağ doğumludur. Aydın-Ortaklar Eğitim Enstitüsünü bitirmiştir. Diyarbakır, Afyon, Samsun, Kars ve Eskişehir’in ilçe ve köylerinde yirmi bir yıl öğretmenlik yapmıştır. Emeklidir. Eskişehir’de yaşamaktadır.

Öyküleri, şiirleri ve denemeleri; Öğretmen Dünyası, Kadınlar Dünyası, Aykırısanat, Özgür Pencere, Andız, Eskişehir Sanat, Damar, Anafilya, Afrodisyas Sanat, Berfin Bahar, Cumhuriyet Kitap, Havuz, alkımsanat …gibi dergilerde ve internet sitelerinde yayınlanmıştır.

Yayınlanmış Kitapları:

Yaşamı Sorgulamak''(1997)şiir , Gündoğan Yayınları, Bir Işıktan Bin Işığa''(1998) şiir, ART Yayınları, Bir Çocuğun Düşleri''(2000) masal.

Sokak Çocuğu , Uçurtmalar Düşmesin , Gökyüzü Yolculuğu, Kara Bulut , Yıldızları Süpürelim adlı öykü kitapları, (2004) (Yuva Yayınları)

Bu Yayınevinden Ayşe Çekiç Yamaç adıyla

İncili Kavak ( 2004),

Ali’nin Öyküsü (2005), adlı çocuk romanları,

Düşlerin Ötesi (2007

Sokaklar Düş Yangını( 2007)

Yazgülü(2008) adlı gençlik romanları yayımlandı.

Yuva Yayınlarından çıkan sekiz kitabın düzeltilmiş ikinci baskısı, Eskişehir Sanat Derneği Yayınları tarafından yapıldı. (2005)

Ayrıca, ''HANİ HER ŞEY OYUNDU'' adlı çocuklara yönelik hazırlanan derlemeye bir öykü, bir şiir ve bir özdeyişle katkıda bulundu.

Cumhuriyet Kadınları Derneği Yayınlarından ''Öyküye Başlamak'' (2001) ve ''Tut Elimden''(2006) adlı öykü kitaplarında öyküleri yayınlandı.

''İncili Kavak'' adlı çocuk romanı, Çocuk Vakfı’nın ''Türk Çocuk ve Gençlik Edebiyatını Dünyaya Tanıtmak'' projesi kapsamında, çeviri programına alındı.(2006)

Ayrıca, Aykırısanat, Kadınlar Dünyası Öğretmen Dünyası, Eskişehir Sanat, Özgür Pencere, Andız, Berfin Bahar, Afrodisyas Sanat, Cumhuriyet Kitap, Alkımsanat, Havuz, Anafilya… dergilerinde; şiirleri, öyküleri, denemeleri yayınlandı.

Nisan 2007’de ''''Yaşamı Kırk Beş Geçe'' adlı yetişkinlere yönelik öykü kitabı( Ceylan Yayınları), Mart 2008 ''Hüzünden Kelepçeler'' (Anfora) adlı romanı yayımlandı.

Öykü, şiir ve çocuk edebiyatı alanlarında onu aşkın ödülü bulunmaktadır

 
Toplam blog
: 46
: 2044
Kayıt tarihi
: 01.07.07
 
 

Edebiyat ilgi alanım... Şiir, kitaplar, denemeler ve lezzet durakları hakkında benim de bir çift ..