Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ağustos '11

 
Kategori
Edebiyat
 

Bir Konuk Yazar: İsa Kayacan

Bir Konuk Yazar: İsa Kayacan
 

Prof. Dr. İsa Kayacan 1985'lerde yaptığı bir gezi sırasında, Somali'yi anlatıyor. Bunu ayrıca 48 sayfalık bir kitapta toplamış bulunuyor. Bugün açlıkla mücadele eden ve perişan bir durumda olan Somali'yi İsa Kayacan yaklaşık 25 yıl önce bizden daha iyi tanıyor ve tanıtıyor... Araştıramacı yazar ve gazeteci İsa Kayacan'ı biz de yürekten kutluyoruz...

Prof.Dr, İsa Kayacan'nın hazırladığı SOMALİ'DE GÖRDÜKLERİM " yayınladığı bu kitap hakkındaki bilgileri burada sizlerle paylaşmak istiyor, buiradan da sevgili kadim dostum Prof.Dr. İsa Kayacan'a selam ve saygılar gönderiyorum:

1960 yılında bağımsızlığına kavuşan, dünyanın en fakir ülkelerinden biri olan Somali’deki açlık görüntüleri yıllardır artarak sürüyor. Son yıllardakiler farklı boyutlara ulaştı.

Bu satırların yazarı İsa Kayacan, Türk Kızılay’ı aracılığıyla Somali’ye götürülen toplam 2019 tonluk gıda yardımının mülteci kamplarıyla, ilgili kuruluşlar ve Somali halkına dağıtımının yapılması için oluşturulan tanıtım ekibi içerisinde, Basın- Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü temsilcisi olarak 28 Kasım 1985’de Somali’ye hareket edinilip, 25 Aralık 1985 tarihinde dönülen, “Basın mensupları” arasında yer almış, gıda yardımının yerinde dağıtımı konusunda tespitlerde bulunarak, dönüşte, “Türkiye’nin Gıda Yardımı Yaptığı Somali’de Gördüklerim” adıyla, 48 sayfayla kitaplaştırılmıştır.

İsa Kayacan Somali’de gördüklerini, aynı adla (Türkiye’nin gıda yardımı yaptığı, Somali’de Gördüklerim” ana başlığıyla, tespit ve röportaj serisi olarak; Orta Doğu Gazetesinin ( 05 Mart 1986 ), Burdur Gazetesinin (08 Mart 1986), 24 Saat Gazetesinin (11.03.1986) tarihlerinde başlayan yayınlarıyla kamu oyuna duyurmuştur.

Ayrıca, “Somali’de Gördüklerim” başlıklı İsa Kayacan imzalı, 1986 yılının ilk aylarında, Karınca Dergisi, Antalya Ekspres Gazetesi, Yeni Meram Gazetesi, Son Havadis Gazetesi gibi yayın organlarında yer almış; Somali çıkışlı İsa Kayacan imzalı şiirler, Burdur Yenigün, Burdur, Sivas Anadolu, Ceyhan İleri, Tefenni’nin Sesi, Mardin Öncü, Tokat Birikim, Turhal Uyanış, Denizli Ticaret ve Ekonomi, Kooperatif Postası, gibi gazetelerde yayınlanmışlardır.

Bu arada, merkezi Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de bulunan Vektor Neşirlerevi’nce yayınlanan, İsa Kayacan’ın şiirlerinin bir araya getirildiği “Sevgi Yumağı” adlı kitabın 86, 87 ve 88 nci sayfalarında İsa Kayacan’ın “Afrika’ya Yardım Marşı” ve “Somali” adlı şiirleri yer almıştır.

Somali, bir kuzey batı Afrika ülkesi... Başşehri, Mogadişu Yüzölçümü 637. 657 km2, olup nüfusu bir milyon dolayındaki mülteciler dâhil beş milyon civarında. 1975 yılında topraklar kamulaştırılmıştır. 1985 yılı verilerine göre, ülkenin çeşitli yerlerinde bulunan 41 ayrı kampta mülteciler yaşıyor. Somali’de kötü beslenmenin sonucu olarak ortaya çıkan sıtma, verem gibi hastalıklar yaygındır.

20 Kasım 1985 tarihinde, İskenderun Limanından Somali’nin Berbera şehrine hareket eden Kayseri adlı gemi 28 Kasım 1985 tarihinde şehirdeki limana varmıştır.

Söz konusu gemide bulunan Berbera şehrinde boşaltılan gıda maddelerinin yüzde 40’ı Somali halkına, yüzde 60’ı mülteci kamplarındaki vatandaşlara dağıtılmıştır. 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..