Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Ağustos '11

 
Kategori
Kitap
 

Bir konuk yazar: Masallı'nın Söz Çelengi

Bir konuk yazar: Masallı'nın Söz Çelengi
 

Araştırmacı şair ve yazar ( Prof.Dr ) Hayrettin İvgin Azerbaycan'ı ve Azarbaycan edebiyatını , yazarlarını, şairlerini çok yakından tanıyor. Azerbaycanlı yazar Allahverdi Bayrami 'nin binbir emekle hazırladığı " Masallı'nın Söz Varlığı Çelengi " ( 514 sayfalık ) eserden söz ediyor. Bu yazıyı Ankara'dan gazeteci , araştırmacı yazar ve Prof. Dr. Sayın İsa Kayacan bana göndermişlerdir. Yazının sahibi değerli halk bilimci ( folklorcu ) yazar Hayrettin İvgin'dir. 

Bu nedenle Sayın Prof.Dr. Hayretin İvgin Bey'i bu köşemizde ( MB )'ta konuk ediyoruz...Bu bir tanıtım yazısıdır. Masallı Azerbaycan'da en güzel bir mesire yeridir. Kitabı hazırlayan Allahverdi Bayrami bu yörede tanınan 106 şair ve öykü yazarından söz ediyor.Massallı'nın bir edebiyat seçkisidir. Buyrun bu kısa ve özlü yazıyı birlikte okuyalım ve kardeş ülke Azerbaycan'a Söke'den selam ve sevgiler gönderelim. 

Masallı, Azerbaycan’ın güneyinde güzel bir rayondur. Rayon, Azerbaycan’ın idari teşkilatında bizdeki ilin ( vilâyetin ) karşılığıdır. Rayonu yönetene “icra başcısı” denir. Yani bizdeki validir. Masallı büyük bir rayondur ve de güzel bir yerdir. Diyebilirim ki Azerbaycan’ın en güzel bir mesire yeridi 

Masallı’ya ben üç-beş defa gittim. Burası gerçek bir edebi muhitin varlığını taşıyor. Buradan yetişen şairler, yazarlar; Azerbaycan’ın edebi hayatına önemli katkılar sağlamaktadırlar. 2011 yılı içinde Bakü’de Adiloğlu yayınları arasında bir antoloji yayımlandı. Azerbaycanlılar buna “edebi almanax” diyorlar. Antolojinin adı “Masallı'nın Söz Çelengi.” 514 sayfalık bu kitabı Allahverdi Bayrami yayına hazırlamış. Redaktörü Refig Memmed, onaylayan ( yani reyçi ) Arif Ferzeli. Bu kitab, Masallı’nın İcra Hâkimiyeti Başcısı ( Valisi ) Qezenfer Ağayev’in emirleri ile yayınlanmış. 

Masallı’nın tabiatı gibi güzel bir kitap olmuş bu almanak. İçerisinde şairlerin, yazarların kısa biyografileri ve şiirlerinden, yazdıklarından örnekler yer alıyor. Kitaba Prof. Dr. Vaqif Yusufli güzel bir önsöz yazmış. 

Kitapta 106 şair, yazar ve hikâyeci yer alıyor. Bunların büyük bir bölümü yaşayan şair ve yazarlardır. Rahmetli olmuş; Aydın Eliquliyev, Azad Talışoğlu, Baba Qurban, Behmen Saleh, Böyükhan Perviz, Elixas Dadaşoğlu, Elimerden Eliyev, Fariz Esgerov, Xudakerim Meftun, Qıyes Hemid, Mirkazım Aslanlı (Sareng), Rövşen Hüseyn, Soltan Zaman, Şulduz Tanrıverdiyev, Tahir Qurban, Zahid Zeynallı, Zülfügar Qodmanlı gibi şair, yazar ve hikâyecilerin biyografileri ve eserlerinden örnekler antolojide bulunmaktadır. 

Dilşad Kerimli, Elmira Axundova, İrade Elimerdanqızı Agayeva, Rena Elisaqızı, Resmiyye Sabir, Samire Beşirqızı, Sevinç Hüseynova, Sedaqat Salayeva, Sermaye Musayeva ve Zahire Elizade gibi bayan yazar ve şairler de antolojinin sahipleri arasındadır. 

Bugün hayatta olan ve antolojide yer alan şair ve yazarlardan bir bölümünü Bakü’de ve Masallı’da şahsen tanımıştım. Bazıları ile arkadaşlığım ve dostluğum oldu. Bunlardan Qardaş Alişoğlu ve Gülağa Tenha böyleleridir. 

Antolojide yer alan bazı şair ve yazarların adlarını yazmak istiyorum: 

Eli Şirin Şükürli, Fehreddin Ziya, Ferahim Sadıqov, Gülhüseyin Hüseynoğlu, Hacı Mireziz Seyidzade, Hasanağa Eli Murtuza, Hüseyin Esgeroğlu, Xaneli Toliş, İmamverdi Hemidov, Loğman Reşidzade, Memmed Kazım, Musa Quluzade, Nevruz Hoşbeht, Nureddin Mensur, Polat Musa, Rahid S. Ulusel, Resul Rzayev, Tofiq Hüseyn, Tofiq İlham, Vaqıf Nesir, Vaqıf Yusuflu, Zakir Abbas, Zeydulla Ağayev, Süleyman Elisa, Süleyman Hüseynov. 

Bu güzel ve görkemli kitabı günyüzüne çıkaran Masallı İcra Hakimiyetine, emek verenlere, kaleme alanlara teşekkür ediyorum. Dost Azerbaycan’ın kardeş şair, yazar ve hikâyecilerini tanımanın zevkini ve hazzını şahsen ben yaşıyorum. 

 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..