Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Eylül '11

 
Kategori
Eğitim
 

Bir köy enstitülüyü daha yitirdik, Feyzullah (amca) Düzen ve Yerkesik

Bir köy enstitülüyü daha yitirdik, Feyzullah (amca) Düzen ve Yerkesik
 

Feyzullah amca sağda


Yıl 2001.

Kültür İzleri ve Şiir Dinletileri  Programımız emekli öğretmen Feyzullah Düzen’in resim sergisiyle devam etti. Birbirinden güzel eserlerini izleyenlere sunan Feyzullah Düzen Kızılçullu Köy Enstitüsü mezunlarından. Feyzullah öğretmenimiz resim merakını ve anısını şöyle anlatıyor.

 “Muğla’da çalıştığı  yıllarda bir gün okul yöneticisine resim yapmak istediğini belirtir, kendisine malzeme alınmasını söyler. 6 metre uzunluğunda, 4.mt eninde bir bezi su borusuna her iki taraftan geçirerek resim yapar. Fon  olarak da, Muğla Zeybek Sineması’nın görüntüsünü çizer. Ayrıca o yıllarda Yerkesik’te fenni kovancılık  arıcılık çalışmalarını başlatır, bunu tek kovanla başlatmıştır. Feyzullah öğretmenimize resim sergisi’nden dolayı teşekkür ediyorum.

Feyzullah amca  Yerkesik doğumlu. Geçtiğimiz günlerde hakkın rahmetine kavuştu. Kızılçullu Köy Enstitüsü’nde okumuş. Tanışmam  Yerkesik Kütüphaneye geldiğim yıllar. Bir el arabasının içine bazı kitapları doldurmuş getirdi, kitaplara baktım eski güncelliğini yitirmiş, biraz yeni kitaba hevesim nedeniyle kitaplar işimizi görmeyecekti, kırılmış Feyzullah amca.

Ancak daha sonra kurduğumuz iletişimle kuvvetlendi  tüm duygu ve düşüncelerimiz. Köy Enstitüsü’nde yetişenler duygulu ve düşünceliydiler. Okumanın özelliklerine inandılar. Onlar enstitülerin baharını yaşattılar…

Feyzullah (Düzen) amca resim çalışmaları yaparak Yerkesik’te her kuruma ve kuruluşa veya işyerlerine birer imzalı resminden hediye etti.

Geriye anıları, izleri kaldı.

Her geçen gün sayıları azalıyor… Köy Enstitüleri ile ilgili  anılar birlikte kaybolmuyor  onu yaşatan Erdal Atıcı’nın başkanlığı’nı yaptığı kurucularının arasında  Mahmut Makal’ın yer aldığı Vakıf Ankara’da, yine  Başkanlığını Kemal Kocabaş’ın yaptığı İzmir Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği pek belge ve birikimi, bildirileri gelecek kuşaklara aktarıyorlar..

Köy Enstitüleri hep yaşayacak. Eğitime ışık tutacaktır. Eğitimin can damarı olacaktır..

Feyzullah Düzen amcamızı rahmetle ve saygıyla anıyorum. 

 
Toplam blog
: 642
: 524
Kayıt tarihi
: 19.07.08
 
 

Muğla'nın YERKESİK  beldesinde dünyaya gelmişim.  Yöremin o solunacak havasını, coğrafyasını çok ..