Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Haziran '15

 
Kategori
Efsaneler
 

Bir Kral üç efsane Frigya Kralı - Midas

Bir Kral üç efsane Frigya Kralı - Midas
 

FRİGYA KRALI - MİDAS


Kral Midas eşek kulaklı Midas’ mıydı?
 
Tuttuğu herşeyi altına çeviren Midas ’mıydı?
 
Yoksa tesadüfen kral olan birimiydi?
 
 
Çocukluğumdan beri bu efsaneleri duymuşumdur. Hepimiz de biliriz.
 
Eşek kulaklı efsanede der ki:
 
Apollon ve Pan arasında yapılan müzik yarışmasında kimin daha iyi çaldığını belirlemek üzere bir yargıçlar seçilmiş. Bu günün jürileri gibi! Bunlardan biri de Kral Midas’mış. Kır tanrısı Pan kaval çalıyormuş fena değilmiş Yunan Tanrısı Apollon lir çalıyormuş ve muhteşemmiş.
 
Neticede yargıçlardan biri Apollon demiş, Midas, Pan’ı seçmiş.
 
Apollon buna çok kızmış.
 
‘Güzel müziği ayırt edemeyen insan kulağı olamaz, sana eşek kulağı yakışır’ demiş ve Kral Midas’ın kulaklarını eşek kulağı yapmış. Midas şaşkın ne yapsın, kulaklarını külah içine saklamış ama berberi saçlarını keserken görmüş. Berber tembihli tabi kimseye söyleyemeyecek. Gel görkü bu sır zamanla berberi rahatsız etmeye başlamış. Kimseye söyleyemediği bu sırrı kör bir kuyuya söylemiş.
 
“Midas’ın kulakları eşek kulakları”
 
Olanlar bundan sonra olmaya başlamış. Kuyudaki su sazlara, sazlar rüzgârda bütün etrafa duyurmuş. Özetle bütün ülke duymuş.
 
Bundan sonra olanlar daha da üzücü. Midas’la eğlenen halkın üzüntüsünden Midas tanrıya yalvarmış, kulaklarının düzeltilmesini istemiş. Belki duası kabul olmuş ama daha fazla yaşayamamış.
 
Dokunduğu her şeyi altına çeviren Midas:
 
Şarap Tanrısı Dionisos, Midas'ın gül bahçesinde uyuyakalmış. Kral Midas bahçesinde uyuyan Dionisos’u evinde ağırlamış. Çok güzel ağırlanan Şarap tanrısı memnuniyetini belirtmek için Kral Midas’a, ‘bir dileğini gerçekleştirmek’ istediğini söylemiş.
 
Kral Midas zenginliği çok seviyormuş.
 
‘Her dokunduğum altına dönüşsün’ dileğinde bulunmuş.
 
İlk başlarda çok hoşuna gitmiş, her dokunduğu altın oluyormuş, sonrasında yiyeceklerde hatta canlılarda altın olunca ne yapacağını şaşırmış ve Şarap tanrısına yalvarış. Bunu geri almasını istemiş. Dionisos, konuksever kralın bu isteğini kabul etmiş.
 
‘Paktalos Irmağı'nda yıkan’ demiş.
 
Böylelikle Kral Midas her şeyin zenginlik olmadığını anlamış.
Fakir çocuk nasıl kral olmuş?
 
Frig Kralı Gordios ölmüş, halk çok üzgün. Hem krallarının öldüğüne üzülüyorlar, hem de yerine geçecek biri varisinin olmadığına üzülüyorlarmış. Ülkenin ileri gelenleri kâhinlerle bir araya gelmişler ve bir karara varmışlar ve demişler ki:
 
“Gordion’a arabasıyla ilk giren kral olacaktır.”
 
Öte yandan Gordion’a bir araba yaklaşmaktadır. Arabayı bir genç sürmektedir, yanında annesi ve babası vardır. Araba bir hayli eskidir ve gelenlerde yoksul insanlardır.
 
Onlar şehre ilk giren olmuşlar ve genç kral olmuş. Gencin ismi Midas’mış.
 
Bu üç efsaneyi okuyunca düşünüyorsunuz! Aslında Kral Midas’ın istekleri olmuş, fakirken kral olmuş. Bunlar güzel ama haksızlık yaptığı için cezalandırılmış ki ne cezalandırılmak. Apollon’a haksızlık yapmış. Hâlbuki Apollon lir çalarken etrafındaki herkes adeta büyülenirlermiş. Burada taraf tutmak ne büyük bir hata! Başına işler açmış, sonunda da yaptığı haksızlığın bedelini ağır ödemiş.
 
Yine fakirlikten geldiğinden olsa hep zengin olma isteği onun hayatında her zaman bir sorun olmuş. Dokunduğum her şey altın olsun derken ne büyük bir hata yaptığını sonradan anlamış. Altın, para servet her şey olmadığını anlamış ama bir hayli acı tecrübeler yaşayarak öğrenmiş.
 
Bazen yaşamımızın kıymetini bilmiyoruz.
 
Ölçülerimizi artırdıkça artırıyoruz.
 
İsteklerimiz her zaman daha fazlasına gönül veriyor.
 
Hakkımızda hayırlımı hayırsız mı düşünmüyoruz. Tek isteğimiz ‘olsun’ oluyor. Olsunlar her zaman iyi olmuyor ama iş işten geçtikten sıkıntılı durumlar yaşandıktan sonra fark ediyoruz.
 
Ben efsaneleri de öğretici içerikleri olduğundan da çok severim.
 
Sadece okumakla kalmayıp, anlamaya çalıştığımızda mutlaka ders alacak bir iki şey bulurum.
 
Sizlere de tavsiye ederim.
 
 
 
 
Nazan Şara Şatana
 
 
 
Toplam blog
: 1731
: 4678
Kayıt tarihi
: 09.12.10
 
 

Turizmci; Genel müdür Yazar ; Romanlar, senaryolar müzikkaller... Sinema filmleri, TV filmleri.....