Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

23 Ağustos '12

 
Kategori
Haber
 

Bir kürt anne Emine Ürek; o adil ve cesur bir yürek

Bir kürt anne Emine Ürek; o adil ve cesur bir yürek
 

İki cesur Kürt Anne, Anne ve İnsan olmak nedir ders verdiler. Selam olsun sizin gibi cesur yüreklere..


Aylar önceydi, Bingöllü Hatice Belgin'i hatırlayacaksınız, hani çocukları ve başka çocuklar ölmesin diye Canlı bomba'nın üzerine kendisini atmış ve şehit olmuştu. Bu Kürt anne, canından çok sevdiği evlatlarının hayatı için ve başka hayatlar için cesaret göstermiş ve hayatını feda etmişti. Hepimiz onun bu asil hareketinden ötürü hem ona hayran olmuş hemde onu hafızamıza kazımıştık.

Anne olmak gerçekten bambaşka bir olay, ırkların ve ırkçılığın, milliyet ve milliyetçiliğin, inanç ve İnancı faşistçe savunmanın çok ötesinde bir duygu bu. İşte Hatice Belgin bunu ilk kanıtlayan insanlardandı.

Uludere'de, TSK'nın terörist sanarak bombaladığı ve hayatını kaybeden masum sivil insanlarıda unutmadık unutamadık. 32 yıldır süren ve kanayan ırkçı savaş binlerce can aldı. Uludere'de 16 yaşında oğlunu kaybeden Emine Ürek, oğlunu kaybetmenin yüzünden ne askere, ne devlete kırgın olamadığını devrilen askeri aracın içinde yaralanan gencecik askerlere bir anne şefkatiyle yardım etmeye çalıştığını ve bir askerle beraber onu ailesine bağışlasın diye dua edişleri anlamsız mı?

Evet, 12 Eylül zulmüyle ayaklandırılmaya ve dağa çıkmaları istenen Kürt kardeşlerimiz OHAL döneminde 12 Eylül mantığının sürdüğü zamanlarda ya PKK'ya katılmak ya da büyük şehirlere yada Batılı ülkelere gitmek zorunda bırakılmıştır. Türkiye'de İslami hareketim merkez üssü olan Kürt kardeşlerimiz Rejimin korunması pahasına onların içindeki inancı, islamı bastırmak için milliyetçi ve ırkçı bir savaş bile bile kışkırtıldığını Çalınan Hayatlar; Mülteci adlı romanımda da zaten yazmıştım. 

İşte Emine Ürek bacı gencecik bir askere kurtulması için dua ediyor edebiliyorsa ve yardım etmek için kendini paralıyorsa burada şunun altı iyi çizilmeli. Bizim Kürt kardeşlerimizle aramızdaki en önemli bağ, Anadolu coğrafyasını Haçlılara karşı inanç ortak temeli üzerinde beraber savunduk. 

İsteyen kabul etsin ya da etmesinki Kürt Kardeşlerimiz İslam ümmeti içinde omurgayı oluşturmaktadır ve Kürt sorunu ümmetin bel fıtığı ve skolyoz sorunu olmuştur. Bu sorunun çözümü yine bu kardeşlerimize sözde değil gerçekten kendi dil ve kültürlerinde yaşama hakkı verilerek olur.

Devletin stratejistlerinin görmediği görmek istemediği en önemli çelişki şudur. Bizlere Türk kimliğinin üst kimliğimiz olduğunu söylerken Kürt kökenli Türk, Laz kökenli Türk, Arap kökenli Türk söylemlerine alıştırılmaya çalışılırken neden Orta Asya'daki Türklere soydaş diyoruz o zaman? Hani Türklük ırk değil bir üst kimlik adıydı? Türklük bir soy kimliğimi yoksa üst kimlik mi?

Şayet Orta Asyadakilere soydaş diyorsak, Kuzey Iraktaki Kürtlerede soydaşımız diyebilmeliyiz zira Anadoluda yaşayan milyonlarca Kürd kardeşimizde Kuzey ıraklılarla soydaşlığı var. 

Türk olmak Balkanlarda Müslüman olmakla aynıdır. O yüzden Boşnaklar farklı ırk oldukları halde çetnikler tarafından "Türk" diye öldürüldüler, katledildiler. Balkanlardan gelen göçmenlerin algısında Türk olmak Müslüman olmak demek olduğu için doğudaki Kürt kardeşlerimizden çok daha farklı algılanış var. Bu hiç böyle okunmuyor.

İster Hatice Belgin olsun, ister Emine Ürek olsun Anadolu'nun iki yiğit annesidir, onlar ırkçılığa, faşizme yenilmediler. Onlar içlerindeki yangının üzerine "Ne mutlu Kürdüm" benzinini dökmediler.

Ak Parti, yeni demokratik Anayasa konusunda oyalandıkça ülke BOP yüzünden yangın yerine dönen Orta Doğu'dan fırlayan kıvılcımlarıına daha fazla savunmasız durumda. Ülkenin güneydoğusunu bu ateşin yakmaya başlamasını mı seyredeceğiz?

Türkiye'de Demokratik ve İnsan hak ve onuruna uygun yaşama hakkının tanınması, halkın ekonomik olarak refaha kavuşması için bir an evvel Yeni Anayasa oyalanmadan yürürlüğe konuması bir zarurettir. Yeni Anaysanın Federal ve Güçlü Başkanlık sistemine göre olması darbelerin, ırkçı kavgaların azalmasına neden olacaktır. 

Hatice Belgin ve Emine Ürek gibi annelerimiz ve bacılarımız kardeşçe yaşamak için umuttur...

Her ikisine de evrensel anne yüreklerinden dolayı selam olsun.

Ne kadar kışkırtılsa da adil, samimi ve Allahtan umudunu ve güvenini kaybetmemiş insanlar asla bu fitnelere pabuç bırakmadılar ve bırakmayacaklarda.

http://blog.milliyet.com.tr/bingollu-hatice-belgin--yilin-annesi/Blog/?BlogNo=332305

 
Toplam blog
: 722
: 3755
Kayıt tarihi
: 23.01.09
 
 

A.Ü İktisat Fakültesi mezunuyum, daha önce Kazakistan ve Hollanda'da eğitmenlik ve tercümanlık iş..