Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Haziran '13

 
Kategori
İnançlar
 

Bir kutsal mekânın yok ediliş hikâyesi/Kudüs’ü dünya biliyor, Ayasofya’yı sadece biz biliyoruz

Bir kutsal mekânın yok ediliş hikâyesi/Kudüs’ü  dünya biliyor, Ayasofya’yı sadece biz biliyoruz
 

Asi dervişin tekkesi olmaz, Osmanlı-Türk varlığı Anadolu coğrafyasında, Nebiyullah’ı da rahatsız eden keskin kılıç Rahmanların cihat vizyonu üzre, İslamlaştırma-Türkleştirme uygulamasıyla semavi değerlerle oynadı.

Oysa dinlerin Allah’a adadığı mekânlar hiç kimsenin olamazdı, adandığı gibi kalmak zorundaydı. Çok açık, Allah Türklere güç vermiş ama akıl vermemişti; bir katedrale minare yapmakla orayı camiye çeviremezdiniz. Çünkü böyle mekânlar sadece fiziki şekillerden ibaret olamaz. Katedralin ruhunu ne yapacaktınız. Hıristosların Ayasofya’nın duvarlarına sinmiş binlerce Meryem ağıdını ezanlarınıza efekt olarak mı kullanacaktınız?

Ben hâşâ Allah’ın yerinde olayım Türklerdeki bu hâkimiyet duygusunu Allah’a isyan sayar cezalandırırım. Böyle bir şey olur mu ya! Sen adamların kilisesini camiye çevir! Bir de tutmuşlar azınlıklara hoşgörüden bahsediyorlar.

Osmanlının yaptığı yanlışı Türkler devam ettirdiler. Türklerin dahi olarak bilinen önderleri Mustafa Kemal de Ayasofya’ya gerçek kimliğini vermeyi akıl edemedi ya da yapamadı. Demek ki dâhiliğin de dereceleri var. Ayasofya Hıristiyan katedrali olarak kimliğini buldu. Bunun dışındaki cami, müze gibi uydurma elbiseler Ayasofya’nın üzerine oturmadı.

”Ayasofya’da Cuma namazı “ goygoycuları ise adeta Otoman faşizminin devamı niteliğindeydiler. Ayasofya’da kılınan Cuma namazının farkı neydi? Allah’ın öyle bir emri mi vardı? Kimden rövanş alıyordunuz? Allahın bir dini diğerinden rövanş alır mıydı?

Bir kilise bozulup cami yapılamaz, binaya cami niyetiyle başlaman gerekir. Hani işin kutsal yönü bir yana ekonomik, kültürel ve sosyal bakımdan da çok şey kaybettik. Tamam, yıkıldı yeniden yapıldı ama orijinal haliyle korunup bugüne getirilebilinseydi Ayasofya şimdi Mekke gibi, Kudüs gibi kutsalın merkeziydi. İspanya’ya neden 100 milyon turist geliyor da aynı konumdaki bize 25 milyon turist geliyor diyenler bu konuyu düşünsün.

İnsanlığın ortak değerleri yok edilir mi ya, bana ait sana ait, ne fark eder! Şimdilerde turistlerin Ayasofya için değil, Sultanahmet’te kebap yemek için gelmiş olduklarını görmek içimi acıtıyor. Ama bazıları memnun, iki tane Hıristiyan fazla yetişmedi. Merak etme Müslüman da yetişmedi, dünyanın üçte biri ineğe tapıyor.

Müzeymiş! Çocuklar bile güler buna ey akılsız Türk! Koskoca bir inanç merkezini dönüştürdüğün hale bak! Müze nedir ki? Eski ayakkabıcıları bile müze yapıyorlar. Kudüs müze mi? Kudüs için henüz doğmamış Yahudi bebekleri bile savaşır. Türkiye’de hiçbir kutsallığı kalmamış, alt tarafı iki heykel bir lahit müze için kim savaşır? Yık başka yere yap derler. Yazık, gerçekten çok yazık!

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..