Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

28 Temmuz '08

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Bir Kuzeyden Bir Güneyden-1 (Yenişehir Gölü)

Bir Kuzeyden Bir Güneyden-1 (Yenişehir Gölü)
 

Foto: reyhanli.blogspot.com : reyhanlı Yenişehir Gölü resimleri


Kıt olan kıymetlidir. Bu mal ve hizmet için olduğu kadar, doğal kaynaklar ve güzellikler içinde aynı değerlendirme geçerlidir. Bu nedenledir ki Yenişehir Gölü'nün önemide yöreye özel cazibesinde saklıdır. Yenişehir Reyhanlı İlçesi'nin Cilvegözü Gümrük-sınır kapısı yolundan Antakya sapağında-kavşağı yakınında kasabadır.

Hatay'ın merkez ilçesi (vilayet-il merkezi) Antakya'dan doğu yönünde Altınözü-Reyhanlı yolundan kentten çıkarak, Reyhanlı-Halep yoluna devam edince, ova ortasında Asi nehri üzerindeki tarihi Demirköprü'den ( Antakya-Reyhanlı karayolunda Demirköprü Köyü'nde, Asi Nehri üzerindedir. Söylenceye göre İsa'dan önce yapılmasına rağmen hala demir gibi sağlam olması nedeniyle "Demirköprü" denmiştir. "Hitit Köprüsü" diye de adlandırılır. Yola uyum sağlaması için yapılan onarım ve uzatmalar yapıya "S" şeklini aldırmıştır. Nehir dört büyük kemerli gözden geçerek akmaktadır.) geçerek ilerleyince bir müddet sonra sağ-güney tarafta Suriye sınır barikatlarının yanından yolculuğa suriye topraklarını seyrederek ilerleyince aşınmış ihtiyar tepelerin kuzey koyağında bir vaha ile yüzleşiyorsunuz. Antakya'ya hiçte uzak değil 35 Km. gibi mesafe kısa sürede bitiyor.

Bugün mesire ve dinlenme yeri olan Yenişehir gölü civarında antik arkeolojik ören yerleri de var. Roma Dönemi'nde Yenişehir Gölü civarında İmma adında antik bir kent vardı. İ.S. XII. yüzyıldaki savaş ve yangınlardan büyük bir hasara uğrayarak çöküş dönemine girdi. 1171 yılında meydana gelen depremde yerle bir oldu. Bununla birlikte meraklıları için zaten antakya çevresi olan bu diyarlarda ören yerleri hüyükler çok.

Göl çevresi su kenarındaki lokantalarıyla ünlü dinlenme ve piknik yeri olarak kullanılmaktadır. Gölde yüzmek, sandal kiralayarak gezmek mümkündür. Ancak son yıllardaki çevre düzenlemeleri ile değişime uğramadan önceki hali çok doğal bir görünümde idi. Çevresindeki dalları suyu öpen ağaçların saçak kökleri arasında doğal akvaryum olarak gezen balıklar, kaplumbağalar, kurbağalar ile aağacın kökleri üzerine oturduğunuzda sizde onlardan biri oluyordunuz.

Ama şimdi modern peyzaj düzenlemesi ile belki daha iyi hizmet alınıyor ama o unutulmuş doğal cennet köşesini ilk siz keşfetiniz duygusunu tadamıyorsunuz. Fakat belediyeye de hak vermemek elde değil. Nüfüsun artması, ulaşımın kolaylaşması daha çok insanın yararlanması ve korunmanın yapılıp sürdürülebilir dengenin devamı için bu düzenlemelerede gerek var.

Bu civarda bulunan ve turizm aktiviteleri içinde olanlar için, Yenişehir Gölü gazino ve lokantaları ile Amik yöresinin en güzel dinlenme ve piknik yeridir. Ağustos 2005 de yapılan yeni düzenleme çalışmaları ile hizmete açılan Yenişehir Gölünde , "15 bin metrekare alanda 2 tane şelale, 7 tane minyatür köprü, parke taşı, çimlendirme ve ağaçlandırma çalışması ile Yenişehir Gölü güzel bir mesire yeri haline geldi. Hatay'ın meşhur mesire yeri Harbiye ile birlikte akla gelmektedir.

Ancak son yıllardaki küresel ısınma neticesi oluşan kuraklık neticesi zaman zaman su seviyesi düşmektedir. Bu güzellikleri global atmosfer kriziyle kaybetmeden görmek lazım. Adana-İskenderun otoyolunda seyahat edince Reyhanlı-Cilvegözü Otayolu sizi bu yurt köşesine ulaştıracaktır.

 
Toplam blog
: 376
: 1841
Kayıt tarihi
: 06.07.07
 
 

Hayat herkes için aslında yalnızlıktır. hiç kimsenin doğal garantisi yoktur. (Günlük atüel haberl..