Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Ekim '15

     
    Kategori
    Alternatif Tatil
     

    Bir Latin efsanesi daha: Kutsal mesih kültünün mucizeleri günü

    Bir Latin efsanesi daha: Kutsal mesih kültünün mucizeleri günü
     

    Erkekler törende bekliyor


    Kutsal Mesih Kültünün Mucizeleri Günü yani Culto do Senhor Santo Cristo dos Milagres, Portekiz, Azor Adaları’nda kutlanan kutsal günlerden sadece ve sadece bir tanesidir.

    Bahar mevsimin başlangıcında çiçekler açmaya başlarken, insanların da içi kıpır kıpır oluyor. Bu kadar enerji birikiminin en güzel sergilendiği alanlar festivaller, karnavallardır. Latin insanları bu konuda sadece bizden değil, diğer tüm ülkelerden farklı oluyorlar. Her bir haftaya bir kutlama düşüyor dersem abartmış olmam. Portekiz de bu ülkelerden bir tanesi…

    Kutsal Mesih Kültünün Mucizeleri Günü sadece Azor Adaları’nda yaşayan Portekizliler tarafından kutlanıyor. Ekim ayının ikinci haftası adanın merkezi Sao Miguel sokakları güller ile süsleniyor. Caddeler güller ile kaplanırken, insanlara sadece kaldırım kenarlarında yürüme alanı kalıyor. Caddeler rengârenk çiçekler ile kaplanırken, evlerin caddeye bakan pencereleri açık bırakılıyor. Hatta pencereden kırmızı tüller sarkıtmak da önemli bir gelenek.  Belki de benim için en ilginç olan buydu…

    Asıl tören ise çanın çalması ile başlıyor. Çan sesinden sonra ahşaptan bir taht ve İsa Peygamber heykeli ile erkekler büyük bir grup şeklinde çiçekler ile kaplı caddeleri dualar eşlinde dolaşıyor. Erkekler yavaş adımlar ile ilerlerken, kadınlar ise balkonlardan, pencerelerden, kaldırımlardan hem dua ediyorlar hem de taht üzerindeki İsa Peygamber heykelini takip ediyorlar. Kadınlar arasında başını örtenler de var. Erkeklerin taşıdığı taht caddeleri dolaştıktan sonra başlangıç noktasına geliyor.

    Daha sonra ise meydanda toplanan kalabalık, küçük platform üstünde yerel sanatçıları izliyorlar. Yerel sanatçılar dünyanın hiçbir ülkesinde hatta Portekiz’in diğer illerinde dinleyemeyeceğiniz türde şarkılar söylüyorlar. Şarkılar biraz da Türkiye’deki aşık atışmasına benziyor. Tabi ki bunun yanında fado da var. Buradaki kalabalığın etrafı ise barakalar ile sarılmış. Barakalarda deniz mahsulleri başta olmak üzere birçok yiyecek, bira başta olmak üzere birçok içecek bulunuyor. Tabi ki de hediyelik eşya sata barakalar da var.

     
    Toplam blog
    : 1
    : 43
    Kayıt tarihi
    : 12.05.14
     
     

    Blogger ..