Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

21 Haziran '14

 
Kategori
Bebek - Çocuk
 

Bir lohusa ne ister?

Bir lohusa ne ister?
 

Lohusalık döneminde süt üretimi için coşan östrojen hormonu anneyi oldukça sıkıntıya sokar ki bu bazen depresyona varan boyutta olabiliyor. Anne bir yandan kendi canı ile uğraşırken bir yandan da bebeği için ciddi endişeler taşıyor. İşte bu hassas dönemde annelerin neler istediğini açıklayan ufak notlar.

·         Bir yandan doğum sonrası ağrıları ile başa çıkmaya, bir yandan da anneliğe alışmaya çalışan lohusa sakinlik ister. Evde çok kalabalık istemez ama asla yanlız kalmak da istemez. Hem ona bakacak hem de bebeğine göz kulak olacak bir anne mükemmel olur bu dönemde...

·         Her gelenin ve başta aile büyüklerinin sürekli bebek bakımı ve emzirme ile ilgili vaaz vermelerinden sıkılır, hatta bunalır. Lütfen lohusaya akıl vermeye çalışmayınız. Özellikle anneanne ve babanneler tecrübelerinizi daha kibar bir dille yardımcı olmaya çalışarak paylaşınız.

·         Bir lohusanın en çok dinlenmeye ihtiyacı vardır. Mümkün olan her fırsatta uyumasına, uzanmasına, dinlenmesine fırsat tanıyınız... Minik yaramaz muhtemelen tüm gece ayakta olup, gün içinde daha rahat uyuyacaktır. Ama taze annenin gerek günlük hayatın gürültüsünden gerekse gelen gidenin eksik olmamasından mütevellit bebek uyurken uykuya dalmaya fırsat bulamayacaktır. Ona fırsatlar yaratın..

·         Bir lohusanın güce ve desteğe ihtiyacı vardır. Gece boyunca uyumayan ufaklığın bakımı sırasında ve yine özellikle gece emzirmelerinde yanında olunuz. Çünkü taze annenin henüz o kadar enerjisi yok ve gece emzirmeleri uyuya kalmamak adına çok zor geçiyor.

·         Lohusa anne üzerine çok düşülmesini, sürekli ağzına bir şeyler tıkılmasını, onu ye bunu iç sütün artsın diye direktifler verilmesini istemez. Lütfen bunaltmayınız, unutmayın bebeğini ondan fazla kimse düşünemez...

·         Kocasının gözünün içine kedi gibi bakarak ‘birlikte olmak için daha ne kadar bekleyeceğiz’ diye sormasını istemez çünkü psikolojik baskı hisseder. Sizin bünyeniz için zor biliyoruz ama 40 gün daha sıkacaksınız dişinizi. Kolay mı canım 34-36 cm çapında bir şey çıktı ordan?J

·         Lohusa anne bebek bakımı konusunda övülmeye ve yüreklendirilmeye ihtiyaç duyar. Zaten endişeli olduğu için ‘sen bu işi kaptın, annelik senin kanında varmış, artık daha güzel tutuyorsun’ gibi cümleler bu endişelerine ilaç gibi gelir.

·         Bu dönemde anne en çok ‘sütüm geliyor mu/yetiyor mu’ ya da ‘bu bebek neden emmiyor’ endişesi taşır. Sütün yeterli olduğunu bebeğin idrarından ya da huysuzluk etmesinden anlayabileceğini ama eğer rahat edecekse hastaneye gidip pompa ile sağım yaptırabileceğini veya doktoruna danışmasını söyleyin. Zaten endişeli anneye ‘Bu çocuk beslenemiyor mama verelim’ diye dır dır etmenin anlamı yok.

·         Bebeğin emmesi konusunda da ısrarcı ve sabrılı olması gerektiği konusunda teskin edin. Orada da emmiyordu ya illaki öğrenecek sadece çalışmak zor gelmiştir. Ekmek elden su gölden takılıyordu ne de olsa, böyle dertleri yoktu. Ha emmese de dünyanın sonu değil ya artık teknoloji ilerledi, yine de çok sağlıkla büyüyebilir. Bunu kendine dert etmesinin anlamı yok. Onun için siz de zorlamayın anneyi ve dert etmesine de izin vermeyin.

·         Hurafeler ile anneyi boğmayın. Yok kırkı çıkıncaya kadar bebek evden çıkmaz, yok yüzü kimseye gösterilmez, çocuğun eşyaları gece dışarı asılmaz, başka lohusa ile karşılaşılırsa boncuk verilir, sarılık olmasın diye sarı tülbentle yüzü kapatılır, kırkı çıkınca kırk taşla yıkanır, bebek kokmasın diye tuzlanır, lohusanın başına kırmızı tülbent bağlanır felan gibi batıl inanç ve hurafelerinizi kendinize saklayın. Onların devri geçti canım...

·         En çok eşine ihtiyacı vardır lohusanın. Uykusuz uzun gecelerde her ne kadar istemediğini belirtse de yanında olmanıza ihtiyacı vardır. Tamam belki emziremiyorsunuz ama destek olabileceğiniz pek çok şey var. Annenin uyumamasını sağlayabilir, bebeğin gazını çıkarabilir ve bebeği uyutmaya yardımcı olabilirsiniz. Çünkü bu dönemde en çok ‘ben yarın çalışacağım sen evdesin diyip odasına kapanan babalar’ kalp kırar (kaldı ki anne de çalışmaya başladığında vaziyet yine değişmez bu sefer başka bahaneleri vardır). Sevgili babalar hepinizi daha duyarlı olmaya davet ediyorum. Sonuçta anne bu çocuğu tek başına yapmadı değil mi?

·         Yendien kadın gibi hissetmeye ihtiyacı vardır lohusanın. Özgüvenin yerle bir olduğu hamilelik dönemi ve doğum sırasındaki pek çok rahatsız edici durumun (pelvis muayeneleri, kanamalar vs.) ardından lohusa her ne kadar anne olsa da yeniden kadın gibi hissetmek ve eşilerinin bu şekilde ilgi göstermesini isterler.

·         Muhtemelen bu dönemde annelik hüznü denen duygu karmaşası yaşanabilir. Durup dururken ağlama krizine giren lohusayla dalga geçmeyin ya da kızmayın, elinde değil böyle hissediyor.

·         Ziyarete gelenlerin sadece bebekle ilgilenmelerini ve ona hediye getirmelerini istemez. Ona da bir hal hatır sorun bi zahmet, ne de olsa işin zorluğunu o çekti değil mi? Bir tebriği hak ediyor...

·         Son olarak, henüz bebekli hayata alışamamış lohusadan bir de ev işi, yemek, misafir ağırlamak vb. sorumluluklar beklemeyin. Daha tek başına bebeğe bile nasıl bakılacağını bilmiyor, henüz enerjisi yerine gelmemiş, tüm bunlarla nasıl başedebilir ki?

Sevgili hamileler bence bu yazıyı doğum sonrasında kapınıza asmanız çevrenizdekilere söylemeye çekindiğiniz tüm konuları anlamalarına yardımcı olacaktır;) 

 
Toplam blog
: 74
: 8561
Kayıt tarihi
: 30.04.14
 
 

İsmim Emel, İstanbul doğumluyum. 29 yaşında, evli ve çocuklu bir satış yöneticisiyim. 8 senedir T..