Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

19 Mayıs '11

 
Kategori
Futbol
 

Bir maç bir hakem bir şampiyon

Bir maç bir hakem bir şampiyon
 

Hakemin suçu ne?


Fenerbahçe 2010 - 2011 sezonunu başarılı mı geçirdi? 

Bence yüzde elli başarılı oldu. Başarının yüzde ellisi nasıl olur diyebilirsiniz. Şöyle: 

- Ligin ilk yarısında başarılı değildi. Hatta bir ara, Antrenör Aykut Kocaman'ın istifası söz konusu idi ve Fenerbahçe şampiyonluktan koptu kopacak durumdaydı. 

- Derken , başta Galatasaray, sonra Beşiktaş ve en sonra da Bursa lige havlu atınca Fener , yaptığı bir iki ara transferle toparlanıp gaza bastı ve Şampiyonluk ipini göğüsleme aşamasına geldi. 

Ligin bitimine bir hafta kalaFenerbahçe, , Ankaragücü maçını " tartışılır " bir penaltı kararıyla kazanma imkanını elde edince, Lig Şampiyonluğunu garanti hale geldi.. 

Evet, tartışılır penaltı durumu çok önemli.Sözkonusu maç ortada bir durumda giderken, hakem Cüneyt Çakır , tam anlamıyla iyi değerlendiremediği bir pozisyonu, penaltı ile cezalandırınca, maçın sonucu belli oldu. Ankaragücü' nün bir iddiası yoktu. Netice olarak maç 25. dakikada bitmiş oldu. 

Bana sorarsanız pozisyon penaltı değildi. Top Ankaragüçlü futbolcunun hakimiyeti altında ve Alex'in kontrolünden çıkmış durumdaydı..Alex ayağını rakibe bilerek taktı ve kendini yere attı.Penaltı gole çevrilince iş bitti. 

İşte hatalı karar veren bir hakem, yaratılan bir penaltı ve Şampiyonluk yolunun yüzde doksan dokuz açılması. 

Enteresandır. Hatalı bir penaltı kararı, tirilyonlarca paraya bedel bir lige damga vuruyor. 

İşte bu noktada bir büyük gerçek ortaya çıkıyor. Hakemlik sistemi çok önemli. Hakem sayısı , uygulanan araçlar ve sistem bugünkü haliyle çok yetersiz. 

Hakem kötü niyetli değil . Ancak iyi niyetle de olsa verdiği bir karar ligin bütün kaderini değiştirebiliyor. 

O halde ne yapmalı? 

Bence hakem sayısı çoğaltılmalı ve penaltı kararı hakemlerin ortak kararıyla verilmeli. 

Ya da, televizyon görüntüleri maç sırasında, hakemlerle birlikte veya sadece bir heyet tarafından incelenmeli ve oy çokluğuyla alınan karar uygulanmalı. 

Bu önerim karşısında hoppala, " olur mu böyle şey " diyecekleri şimdiden duyuyor gibiyim. Belki de ütopik bir öneri benim yaptığım. 

Başka çaresi var mı? 18 takım var. Yalnız üç büyüklerin değeri bir kaç tirilyon değerinde. Şampiyon olan takımın kazancı onlarca milyon dolar. Hele Avrupa kupasında tur atlarlarsa kazançlar katlıyor. 

Durum böyleyken , bir hatalı penaltı bir kulübü abad ederken, bir başkasını önemli maddi kayba uğratıyor. 

Gerçeğin, özellikle penaltı ve ofsaytların büyük bir ciddiyetle tespit edilmesi, ortaya çıkartılması şart. Futbol sektörü bundan elli yıl önceki kurallarla idare edilemez. Mutlaka önemli reform yapılması gerekiyor. Zaten teknoloji de buna müsait. 

Tabii ki bu reformu yapacak olan kuruluş UEFA. 

( Örneğin teniste uygulanan bir sistem var. İsteyen tenisçi hakem kararına karşı çıkıp bilgisayar kaydını isteyebiliyor. Güreş müsabakalarında da bilgisayara müracaat edilip, hakem heyeti kararı değiştirebiliyor. ) 

Futbol Federasyonu bu konuda öncülük etmeli ve UEFA'yı uyarmalıdır. 

Aksi takdirde nice takımlar boş yere şampiyonluklar kaybeder, nice takımlar lig düşer. 

Sonuç , yazdığım bu konu/ önlem, belki 50 yıl sonra uygulanmaya konur. Olsun, yeter ki olsun. Doğru yol bulunsun. 

Saygılarımla. 

 
Toplam blog
: 472
: 959
Kayıt tarihi
: 26.01.10
 
 

1945 yılında Adana'da doğdum. Galatasaray Lisesi ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültes..