Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Şubat '07

 
Kategori
Yöresel Yemekler
Okunma Sayısı
10071
 

Bir Malatya yemeği : serun

Bir Malatya yemeği : serun
 

Ben her seyahatimdeki duraklarımda farklı lezzetler ararım. Özellikle yöresel yemekleri tatmayı ve mümkünse tarifini almayı severim. Kent kültürü ile kaynaşmış yörelerde, geleneksel ağız lezzetlerini bulmanız çok zor, bunun için biraz kırsala uzanmanız gerekiyor. Benim Malatya’da tattığım lezzetlerin başında, kömbeh ekmeği, kaburga dolması ve kağıt kebabı geliyor. Daha bir çok yöresel damak zevkleri olan Malatya güney doğu mutfaklarının en zenginlerinden ve bugüne kadar bozulmadan gelmiş olan mutfağıdır ve birçok geleneksel değeri gibi dimdik ayaktadır.

Malatya'nın geleneksel mimarisinde mutfağın yanında mutlaka kiler bulunur, bugün bile birçok modern mimari de bunu görmek mümkündür. Mutfaktaki raflara 'kaplık' ya da 'terek' adı verilir. Kilerlerde, kışlık yiyecekler, turşular ve reçeller, un çuvalları, bakliyatlar uzun süre saklanabilir.

Yöresel geleneklerde “yemek yeme “ kültürü, Türklerin göçebe kültürlerindeki örneklere benzer. Yemekler yere serilen “sofra bezi “ adı verilen geniş ve büyük sergi bezleri üzerine konulan geniş sinilerde yenir. Hatırlıyorum biz de küçükken yemeklerimizi yerde ve siniler üzerinde yerdik. Anadolu’nun birçok yöresinde de bu tarz yemek yemeler vardır.

Malatya’ nın aile geleneği gereği farklı bir sofra adabı vardır. Genellikle ilk kurulan sofrada büyükler, ikinci kurulan sofrada ise gelin ve kızlar yemek yer. Misafir için hazırlanan sofralar daha özenlidir ve hiçbir eksik bulunmaz. Sofraya saygı büyüktür, yemek sonrası sofradan şükrederek kalkılır ki, bu günümüze kadar bozulmadan gelen geleneklerden biridir. Özel günlerde çok çeşitli yemekler yapılır ve bunların her biri bir olayı simgeler. Örneğin doğum yapmış kadını ziyarete gidildiğinde 'kuymak' adı verilen bir yemek ikram edilir. Malatya için yine ayrı bir yeri bulunan Hıdrellez günlerin de 'hızır kömbesi', 'sehen kesmesi' gibi yiyecekler yapılır ve en az yedi komşuya dağıtılır. Bu gelenek hala kırsal kesimlerde süregelmektedir.

Malatya mutfağının başlıca özelliklerinden biri bulgur ağırlıklı olmasıdır. Malatya mutfak kültüründe ekmek çeşitleri de önemli yer tutar. Tandır ekmeği, yufka ekmek, kınalı ekmek, ekşili ekmek, tutmaç, sac yüzü gibi pek çok ekmek çeşidi vardır. Bir başka çeşidi bol yemek ise, ana malzemesi bulgur olan köftelerdir.

Ve bir Malatya Yemeği tarifi : SERUN

Malzemeler : 4 tane yufka açma yufka (hazır taze yufka ile de yapabilirsiniz), 1 Kgr. yoğurt 250 gr. Kıyma, 4 diş sarımsak, 2 kaşık yağ,
Yapılışı : Kıyma yağla birlikte kavrulur, tuz karabiber atılarak karıştırılır. Açılarak saç üzerinde pişirilen yufkalar, ateşten alınır alınmaz kıymalı, iç dökülerek oklavayla biraz genişçe sarılır. Dörder parmak arayla kesilerek servis tabağına yerleştirilir. Üzerine sarımsaklı yoğurt dökülür. En son tereyağında kızdırılmış kırmızı biber gezdirilerek servis yapılır.

Not: Saç üzerinden alman yufkalar oklavayla boş olarak sarılır. İnce ince kıyılarak servis tabağına yerleştirilir, üzerine kavrulan kıyma döşenir, sarımsaklı yoğurt dökülerek servis yapılabilir. Bazı yörelerimizde servis, yukarıdaki gibi de hazırlanmaktadır.

Afiyet Olsun !..

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

tarifinizdekinden yedim..yapanlar,Gümüşhane liydi,onlarda siron diyorlar....her ev ,en az bir çuval undan siron yapıp saklıyorlardı....ramazan ayına girerken ,kapılara saçlar kurulup ,imeceyle açıyorlar..Bu görüntüleri yaşayabildiğime seviniyorum..

Gülden Işık 
 14.02.2007 18:02
Cevap :
Gümüşhane'ninde çok güzel yemekleri var. Bir sayfa da ona açacağım. Bu siron denilen yiyeceğin yada yemeğin farklı türleri farklı isimleri de başka yerlerde yapılıyor. Türdeş olsa da, hepsinin bir alt kültürü var. Kültür mozaiği ülkemizin zengin mutfakları görmeye ve tatmaya değer gerçekten. Sevgiyle ve sağlıkla kalın..  15.02.2007 12:07
 

yöresel yemek kültürü olan kişilere hep gıpta ile bakmışımdır. bende malatyalıyım en küçük detayına kadar doğrudur bilgileriniz. malatyalılar yemeklerine, misafire ikrama ve sofra adabına çok önem verirler. ve yine nerde yaşıyorsa yaşasınlar evlerinde mutlaka küçük bir kilerleri vardır.(yalnız biz yemeğe tüm aile otururuz kadın erkek çocuk diye ayrılmaz sofralarımız). içli köftemiz ve bulgurdan yapılan köftelerimiz vardır çok lezizdir. tatmanızı tavsiye ederim. Yazınız için malatyalılar adına teşekkür ederim...

Düş 
 10.02.2007 19:32
Cevap :
Sevgili Dost, Yorumunuz için teşekkürler. Ben Malatya yemeklerinin çoğunu bilirim. Serde baba tarafından Elazığ'lı olmak ta var. Yöresel yemekleri tatmaktan ve yemkten çok büyük haz alırım. İçli köftenizi ve bulgurlu köftelerinizi de bilirim. Benzerleri Elazığ'da da yapılmakta. Ama maalesef tadı buralarda yapılanlardan alamıyorum. Dedim ya "taş yerinde ağırdır" diye. Oralarda yemek lazım.. Sağlıkla ve sevgiyle kalın..  12.02.2007 11:49
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 671
Toplam yorum
: 745
Toplam mesaj
: 86
Ort. okunma sayısı
: 2519
Kayıt tarihi
: 26.06.06
 
 

Anadan doğma bir İzmirliyim ve bu şehirli olmaktan gurur duyuyorum.. Hem bu şehirde doğmuş, hem b..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster