Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

20 Mayıs '18

 
Kategori
Kitap
 

Bir Maniniz Yoksa?

Bir Maniniz Yoksa?
 

Nostalji içerikli iki kitap


Salt imsak zamanından güneş batımına kadar geçen süre içerisinde niyetlenerek, yeme içme, cinsel arzulardan uzak durmak anlamını taşımayan, birey olarak sabır, direniş, ahlaklı olma, iman ve irade güçlendirme, sosyal olarak ta dayanışma ve paylaşma ayı olması gereken Ramazan günlerindeyiz. Klişe olacak ama bizim çocukluğumuzdaki Ramazanlar da çok özel ve farklıydı, cümlesini de derkenar edeyim efendim.

İnsan yaşlandıkça genellikle zamanın ruhuna da ayak uyduramıyor ruhunu tatmin etmek için bir yerlere sığınmak istiyor. Bu sığınak ise genelde teorik olarak en kolay ulaşılan “geçmiş” olarak tezahür ediyor. Bu duyguda Fransızca nostalgie kelimesinin karşılığı olan, moda deyimle “geçmişe bir zamana duyulan aşırı özlemle” anlam buluyor.

Toplumsal olarak seçim sürecine girmiş olsak ta inanç gereği dingin bir dönemi yaşıyoruz. Bu dönemde işlerimden arta kalan zamanda bireysel olarak daha çok okumaya zaman ayırıyorum. Kütüphanemi karıştırırken kategorik olarak benzer kitaplar ilgimi çekiyor. Özellikle iki kitabın nostaljik kodlar taşıyan benzer özelliklerine değinmek istiyorum.

80’li yılların sonuna doğru başlayarak kırlardan çılgınca göç ederek kentlerin yaşam alanlarını beton yığınlarına döndürdüğümüz apartmanlaşma furyası ile yok olan, unutulan mahalle kültürü, komşuluk ilişkilerimiz söz konusu idi. Apartmanımızda kapı dibindeki komşularımızı tanımadığımız günümüzden onlarca yıl önce mahallenin en ucuna taşınana bile hediye alınarak “hoş geldine”  gidilirdi.

Bizim çocukluğumuzda, çok duyduğumuz bir söz vardı. Annelerimiz tarafından en az onlarca kez görevlendirilmişizdir. Haber vermek için gönderildiğimiz komşu kapısına gelene kadar yaşadığımız heyecanı halen içinde hisseden varsa kesin bizim kuşaktır, bizdendir.  “Bir maniniz yoksa annemler size gelecek”

Efendim 1.kitap Ayfer Tunç’un yazdığı, Yapı Kredi ve Can Yayınlarından çıkmış; “Bir maniniz yoksa Annemler size gelecek.”

Arşiv niyetine saklanabilecek ve bizi eskilere götürecek, 70’lerde çocuk olmanın nasıl olduğunu,  yazar tarafından Türkiye’nin bir dönemini anlattığı, her hangi bir araştırmaya dayanmayan, yazarın kendi gözlemlerinden yola çıkarak yazıldığı bir kitap.

2.kitap, Muharrem Kaşıtoğlu tarafından hazırlanan; Birharf yayınlarından çıkmış “60'lar hikaye 70'ler terane 80'ler şahane” kitabı ise;

80'li yıllarda çocuk olmak konusunu 2000’lerin çocuklarına anlatan, bir tür sözlük formatında, yazarın aklında kalan o dönemin önemli olgularını mini başlıklar altında ve büyük puntolarla anlatan, başlıklar ve alt metinleri kısa, konular birbirinden oldukça bağımsız. Bir bütünlük kesinlikle yok, ama 80’lerde de bir konu bütünlüğü yoktu ki zaten, kotun içine sokulmuş kazakla yürümekte bile zorlanırken break dance yapmaya kalkan bir kuşakta ne gibi bir konu bütünlüğü olabilir ki?

Eleştirel yaklaşıldığında oldukça hata bulabileceğiniz bu iki kitabı elinize aldığınızda tek amacınız o günleri hatırlamak ve eğlenmekse, birer tane edinmelisiniz, iyi okumalar

Nizamettin BİBER

 
Toplam blog
: 887
: 2743
Kayıt tarihi
: 06.06.12
 
 

Yeni dünya düzensizliğinde insan olmaya çalışan ve okuyarak ne kadar cahil olduğunu gören, olayla..