- Kategori
- Anılar
- Okunma Sayısı
- 68
Bir Meryem Ana Vardı
KÖYÜMÜZ ESENLİ’DE BİR MERYEM ANA
Mardin, Kızıltepe’nin Esenli Köyünde olduğumuz yıllarda ( 1940 - 1965 ) Meryem Ana diye bir komşumuz vardı. Kocasını kaybetmiş dul bir kadındı. Üç evladı vardı. İki oğlan bir kız. Bunları da evermişti. Bir oğlu ile birlikte yaşıyordu. Güleç yüzlü, tatlı dilli bir kadındı. Komşular arasında Meryem Ana diye anılır ve çok da sevilirdi. Sözü, sohbeti hoş bir kadındı. Süryani idi. Ancak komşular arasında asla din ayrımı yapmazdı. Düğünlerimizde, bayram ve ölü ve yas günlerinde hep yanımızda idi. Ramazan günlerinde çoğu zaman hatırlıyorum akşamları yemek yapar, bizleri davet ederdi. Çok görgülü, inançlı, çok zengin bir mutfak kültürü vardı.
Meryem Ana annemin yakın arkadaşı idi. Çoğu zaman evimize gelir annemle dertleşirdi. Özellikle annem Kur’ anı Kerimi okuduğu zaman annemin yanında oturur ve huşu ile dinlerdi. Yaklaşık 60 yaşlarında bulunan bu kadın( Meryem Ana ) bir gün annemin yanında onu dinlerken anneme yaklaşıyor ve aynen şöyle diyor:“ Kezban hanım, size bir şey diyeceğim, sakın çocuklarıma söyleme. Ben Müslüman olacağım “ diyor. Kelime-i şehadet getirir ve Müslüman oluyor. Bu konu onunla annem arasında sır gibi gizle kaldı.
Aradan beş altı yıl geçtikten sonra vefat etti. Annem onun vefatından sonra bu olayı bize anlattı. Vasiyeti üzerine Müslüman mezarlığında dualarla kara toprağa emanet ettiler. Cenaze töreni tüm İslami şartlara ve geleneklerine göre yapıldı. Çocukları ve yakınları bu olay karşısında hiçbir şey demediler. Bu olayı hiç unutmuyorum. Anılarımız arasında tatlı bir olay gibi kaldı. Allah rahmet eylesin diyorum. Anadolu topraklarında nice böylesine gizli sırları saklayan ve bilinmeyen nice Meryem Analar vardır. Ne yazık ki yıllar sonra sevgili annem de ona kavuştu.
Abdülkadir GÜLER
30 Ocak 2020- SÖKE
Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

Hangi dine inandığımızın ya da inanmadığımızın bir önemi yok.Önemli olan,iyi bir insan olmak.Sağlıcakla kalın değerli Abdülkadir bey.
Fisun Gökduman Kökcü 27.03.2020 11:56- Cevap :
- Merhaba Fisun Gökduman Kökçü Hanım, evet insanın dini, ırkı ve rengi ne olursa olsun , önemli olan onun İNSAN olmasıdır. Değerli yorumunuza teşekkürler 27.03.2020 22:42
Değerli Hocam, bu güzel anıyı bizimle paylaştığınız için çok teşekkür ederim. Kaleminize ve yüreğinize sağlık.
Dr Atanur Yıldız 31.01.2020 14:40- Cevap :
- Merhaba sevgili doktorum, ilginize teşekkürler. Bu yıllar önce yaşadığım bin anı. Meryem ANA güzel ve dürüst bir ana olacak ki bu yazı bir cuma gününde yazıldı. Takdir etmenizi dilerim. Selamlar. Anneciğimle .birlikte bu Meryem Anayı bir kez daha rahmetle anıyorum... 31.01.2020 19:25
Anadolu kimlere ev sahipliği yaptı, yapıyor hâlâ Abdulkadir bey. İnsanımız da Anadolu gibi aslında, bozmaya çalışan çok olsa da. Meryem Ana ve anneciğinize rahmet diliyorum, huzur içinde uyusunlar. Güzel bir anı okudum, teşekkür ediyorum... Selamlar,mutlu kalın.
Ayşegül HAYVAR 31.01.2020 12:27- Cevap :
- Merhaba Ayşegül Hanım, köşeme bir kez daha onur verdiniz ve hoş geldiniz. Sizler de vefalı bir anasınız. Sizinkilere de rahmetler diliyorum. Allah sizlere sağlıklı günler nasip etsin. Selam ve saygılarımla efendim... 31.01.2020 19:29