Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

01 Ocak '18

 
Kategori
Dünya
 

Bir Milyon Kişi Kolera ile Karşı Karşıya

Bir Milyon Kişi Kolera ile Karşı Karşıya
 

İran ve Suudi Arabistan kavgasının arasında bunalan ve binlerce kişinin öldüğü  Yemen’de, nüfusun üçte birinin, yaklaşık 8 milyon kişinin açlıkla burun buruna kaldığı, ülkenin % 80’i temiz suya, yiyeceğe ve sağlık hizmetlerine ulaşmada büyük güçlükler içinde bulunduğu belirtiliyor;

22, Aralık, 2017 tarihli Washington Post gazetesinde, Amanda Ericson imzalı yazıda, Uluslararası Kızılhaç Örgütü’nün açıklamalarına göre, geçtiğimiz 18 ay içinde bir milyon Yemenli koleraya yakalandığı ve bunlardan 2000’nin öldüğü Birleşmiş Milletler raporlarında yer aldı. Bu rakam ve oranlar dünyanın karşılaştığı en büyük kolera vakası olarak açıklanıyor.

Kolera, kirli ve mikroplu sulardan bulaşıyor, yiyeceklerle taşınıyor. Temiz su ve dezenfekte edilmiş su ve yiyeceklerle bu hastalıktan korunmak kolay.

Yemen, Ortadoğu’nun en zayıf ve yoksul ülkesi. İklim gereği toprakların büyük bir kısmı çöl. 

Yemen iç savaşının başlamasından önce ülkede  kolera,  yiyecek sıkıntısının olmadığı biliniyor. Mezhep savaşları, Şii- Sünni çekişmesinin yoğunlaştığı Yemen’de nüfusun üçte biri Şii ve Husiler tarafından temsil ediliyor. Şii’leri İran, Sünnileri  Suudi Arabistan destekliyor.

Yemen de diğer Ortadoğu ülkeleri ve Afganistan gibi vekalet savaşlarının kurbanı. At üstünde kılıç sallayan Suudi Arabistan, Amerika’nın yardım ve desteği ile  Yemen’e saldırıyor. Suudi Arabistan ile İran Yemen’de karşı karşıya. İran’ın arkasında Rusya var. Suudi Arabistan Amerika tarafından pohpohlanıyor, Amerika’nın İran’a karşı düşmanlığı yoksul Yemen’in başında patlıyor.

 İran  kendi içinde karışıyor. Rejime ve hükümete karşı gösteriler önemli İran şehirlerini sarıyor.

Demokrasinin olmadığı, yargının adaletin zayıf kaldığı, başka inanç ve görüşlere saygının olmadığı, kutuplaştırmaların yoğunlaştığı, emperyalistlerin kullandığı, kışkırtıcıların, ajanların cirit attığı ülkelerin iç savaşlara sürüklendiği açık bir şekilde ortada.

Arap Baharında süreç devam ediyor. Yemen’deki durum,  Kudüs’ün İsrail’in başkenti olarak açıklanması, arkasından İran’daki gösteriler bunu işaret ediyor.

Hüseyin SEYFİ

 
Toplam blog
: 498
: 1546
Kayıt tarihi
: 12.08.07
 
 

Öğretmen Okulunu ve İktisat Fakültesi Kamu yönetimi bölümünü bitirdim, eğitimciyim, İyi derecede ..