Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

14 Mayıs '12

 
Kategori
Anılar
 

Bir muallimin hatıra defteri 45 : Köteyli Günleri…

Bir muallimin hatıra defteri 45 : Köteyli Günleri…
 

(Gencimiz Bandırma’da kalmıyor. Bir yaylı arabayla sabahleyin köye gitmek üzere yola çıkıyorlar ancak akşam üzeri köye varıyorlar. Bugün aynı yol Dolmuş’la 20 dakikadır. Annesini, akrabalarını ziyaret ediyor. Bostan tarlasında karınlarını doyuruyorlar. Arkadaşı evlenmiş ona özeniyor… Allah bize de bu günleri gösterecek mi? Diyor…)

(25.Temmuz.1941)
Köteyli – Bandırma’da bu sabah köyden peynir tenekesi getiren Pelvanların Kadir’i buldum. Öğleye kadar Bandırma’da gezdikten sonra yaylı araba ile köye müteveccihen Bandırma’dan hareket ettik. Yolda bir iki mola vererek yemeğimizi yedik. Akşam üzeri güneş batarken köye vardık. Köyde evvela annemi sonra ablamı ve bir kısım akrabayı ziyaret ettim.

(26.Temmuz.1941)
Köteyli- Sabahleyin ablam, yengem, Esme nine, Gülnazik, Kemal hepimiz bostan tarlasına gittik. Orada götürdüğümüz peynir ekmekle beraber kavun, karpuz yedik. Dayımın kızı Gülnazik yedi yaşına ve oğlu Kemal de henüz yaşına girmiş. Ayşe teyzemin oğlu yeğenim  Ahmet’in bir kızı (Aysel) dünyaya gelmiş; tahminen altı aylık var. Kadir ağabeyimin İlhan’da büyümüş.

(28.Temmuz.1941)
Ilıcak- Alacağımızı almak için bu gün  bu köye geldik. Borucuların Mehmet dayım bizi misafir etti; akşam kendi köyümüze dönmemize müsaade etmedi. Alacağımızı aldık. Bize hamur işi yemekler ikram ettiler. Bilahare Köteyli’ye döndük. O gece  Ömer eniştemlerin evinde Ayşe teyzem , eniştem, annem, ablam, Şekure ve  Hidayet yengemlerle bir arada oturarak muhabbet ettik.

(29.Temmuz.1941)
Gönen-Sabahleyin Gönen’e gittim. Kıraathanede arkadaşım İsmail Uyar’la buluştuk. İsmail (27.7.1941) Pazar günü düğün yaparak evlenmiş. Daha sonra Sami Şahin, Emin Tuzcu, ile de buluştuk.

İsmail beni evlerine götürerek gelinin çeyizlerinin bulunduğu evi gösterdi. Annesiyle de görüştük. Acaba Ulu Tanrı bize de böyle saadetli günler gösterecek mi? İsmail’in annesi seni de böyle evlendireceğiz; ille ben sana kızı buradan bulacağım, diyor.

Bu gün köyden arkadaşım Kenan Çetin’de izinli olarak askerden buraya gelmiş. Beraber  Gönen’de işimizi gördükten sonra Kadir Ağa’nın arabası ile ayrılarak akşamüzeri köye geldik. Hava mevsim icabı oldukça sıcaktı. Hamdı  onbaşıların Hasan’da burada. Beraber geziyoruz.

(31.Temmuz.1941)
Köteyli- Akşam üzeri çeşmenin karşısında arkadaşlardan Kenan,Hasan, Hüseyin, Sabri, Hasan Sümer’lerle beraber oturarak öteden beriden anlattık. Gece de Halil’lerin evinde Bezirci’den gelen misafirler için ahenk yapılıyordu. Gece ahenge biz de giderek şeref verdik. Orada köyün bütün yetişkin kızlarının oyunları ile misafir kızların oyunlarını seyir ederek güzel bir gece geçirdik.

(1.Ağustos.1941)
Köteyli- Bugün ablam Kadir Dayımın arabasıyla Bandırma’ya gitti. Beni de götürecekti, ama annem izin vermedi. Sonra gidersin ,dedi. Balıkesir’de biraz zayıflamıştım. Köyde kendimi toplamağa başladım. Ne olacak hamur yemeğini çok seviyorum. Bunun için anneme boyuna hamur yemekleri yaptırıyorum. Sonra da fazla gezip yorulmuyoruz.

(3.Ağustos.1941)
Köteyli- Arkadaşlardan Hasan, Ahmet, Sabri, Refik, Adil, birlikte köyün yakınında bulunan dereye gittik. Bir saat kadar suda yıkandık. Sonra çocuklar civarımızdaki mısır tarlalarından otuz beş koçan kadar mısır getirdiler. Büyük bir ateş yakarak onları pişirip yedik. Ahlat ağacının altında sığırtmaç Hüseyin’le konuştuk. Bir kere daha suya girdik. Sonra köye döndük.

Akşamüzeri ben, Salim, Hasan üçümüz bağa giderek üzüm yedik. Dört gecedir ahenk yapılıyor. Bu gece yine ahenk vardı. Bizde giderek çırpıların üzerine yaslanarak ahengi seyir ettik. Bundan dolayı canımız sıkılmıyor. Bezirci’den Pireci namında bir çiftlik sahibinin Efraz isminde bir kızı var.  Efraz bana kaçacakmış diye bir dedikodu yapıldı.

(Köyde bunlar olurken, dünya karmakarışıktır: 25.Temmuz.1941’de Finlandiya; 27.Temmuzda, Macaristan Sovyetler Birliğine savaş ilan ederler. Bu sırada Alman orduları , Leningrad üzerine harekata geçiyorlar. Bir çok Alman ordusu, Sovyetler Birliğinin içindedir. İki ülke ciddi bir savaşın içindedir.)

 

 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..