Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Haziran '12

 
Kategori
Anılar
 

Bir muallimin hatıra defteri .51 : İki arkadaşımız veremden öldüler…

Bir muallimin hatıra defteri .51 : İki arkadaşımız veremden öldüler…
 

 

(Öğretmen Okulu. Dersler başladı ama kimi dersler boş geçiyor; kimi derslerde de öğretmenler lay lay lom … henüz derse başlamadılar. Artık son sınıf. Öğretmen Adayımız, öğretmenliğin ve gideceği yerin hayallerini görmeye başlıyor. Fakat herkes o kadar şanslı değil. Hala o zamanlar “ince hastalık” gençleri kasıp kavuruyor. Onlardan iki arkadaşları, hayatı tadamadan hastane köşelerinde ölüyorlar…Hayat zor!)

(30.Eylül.1941)

Balıkesir- Beş günden beri derslere giriyoruz. Fakat halihazırda Ziya Bey’den başka ders veren yok. Samimi arkadaşlardan Salih Der, Abdurrahim Kaçan, Kemal Çetin şansızlık yüzünden sınıfta döndüler. Bunlara çok yazık oldu. Matematik öğretmenimiz  İstanbul’a becayişle gitti.  Fehmi Börüteçene ikinci sınıfa geçti. Salih, Recep Sağdıç hep beraber geziyoruz.

Balıkesir NecatiBey Öğretmen Okulu, III.B Sınıfımızın mevcutu (1941-1942):
Yusuf Baran, Turhan Arda, Ahmet Topuz, Rahmi Türkben, Ahmet Çakır, H.İbrahim Biber, Mustafa Bakırkaya ; Ali Karademir, Ramazan kansay, Rıfat Kayacan, Kerim Özgen, Ahmet Tunçer, Şerafettin İzgün, Hüseyin Üsküdarlı; Selahattin Arıker, Bedri Gider (Ayrıldı), Sabahattin Gündoğdu, Kemal Yücel, Ahmet Akman, Şemsettin Kaçan, Faris Ünverir, Hasan Gülez, Mehmet Yoldaş, Abdullah Gevgili, Avni Erdem, Cevdet Varlağan, Kamil Albayrak, Suphi Bülbül,Hüseyin Onur, Sabahattin Sezer, Ahmet İnan, Galip Ünal, Mehmet Gürkan, Kamil İşcan; Cemal Darangül, Celal Uyar, Cavit Cengiz, Hulusi Kavruklar,Nemci Şeker Şimşek,  Şükrüye Kutner, Refia Gürdal, Mihriye Şeremetli, Nezihe Özkenar (Ayrıldı),Nesibe İmer, Neriman Altan,

(1.Teşrinievvel-Ekim.1941)
Balıkesir- Buraya geldikten sonra çocuklardan şu acı haberi aldım. Biri geldiğimiz yıl, yani 1940 mezunlarımızdan, biri de geçen sene son sınıfta bir müddet okuyup ta Preventaryuma giden arkadaşlardan Uşak’lı Mehmet Sezer’le, Mustafa Temel İstanbul’da Preventaryumda vefat etmişler. Böylece bu senede iki arkadaşımızı toprağa vermiş olduk. İkisine de Tanrıdan rahmet dilerim.

(4.Teşrinievvel.1941)
Balıkesir- Yarın aramızdan bir arkadaşı daha kaybediyoruz. Bu da bütün arkadaşlara kendini sevdiren Biga’lı Bedri Gider’dir… Bu arkadaşımız 10.sınıfın iki senelik talebesi. Hendese’den engeli vardı. Kendi öğretmeni Kemal bey gittiğinden, imtihana Sıtkı isminde bir mümeyyiz  girerek tekrar sınıfta bırakmış. Bu sebeple şimdi belge alacak. Çok yazık oldu. Boşu boşuna sınıfta kaldı.

(6.Teşrinievvel.1941)
Balıkesir-Bugün öğleden sonra Muavin ve İş öğretmeni Mahir Bey Cumhuriyetin 18.yılını kutlamak  üzere izci olarak Ankara’ya gidecekleri seçti. Bu arada ben de gidiyorum. Yarından itibaren hazırlıklara başlayacağız. Uşak’lı Mustafa Karınca Oymak Beyi muavini seçildi.

Bugün akşam üzerleri yarım saat yürüyüş yapacağız. Bittabi Ankara’yı göreceğim için pek çok sevinç  duyuyorum.

(9.Teşrinievvel.1941)
İki üç aydan beridir, sağ ayağımın baş parmağında tırnak etim içine giriyor. Bu yüzden ızdırap çekiyorum. Şimdi oksijen vs. sürüp tedavisine çalışıyorum. Allahım bir an önce beni bu ızdıraptan kurtar. Bandırma’dan buraya gelirken kitaplarımı unutmuştum. Onları posta ile göndermeleri için ablamı iki mektupla bir kart yazdım. Henüz daha kitapları yollamadılar. Bunun için ablama kızıyorum.

(10.Teşrinievvel.1941)
Balıkesir- Bugünkü trenle samimi arkadaşım Galip Ünal geldi. Bundan dolayı pek çok sevindim. Arkadaşımla beş aydan beri görüşemiyorduk. Annesi Ayşe Hanım teyzemden ve babası Aziz Bey, amcamdan ,  ve diğer öğretmenlerimden selam getirdi. Akşam koridorda beraber gezerek tatil hakkında konuştuk. Ayni zamanda nişanlanmış. Allah bize de nasip etsin. Acaba Allahım biz de o günleri görebilecek miyiz?

( Şu küçücük Balıkesir kentinde bu duygular, hareketler hüküm sürerken ya dünya? Dünya yanıyor. II.Dünya Savaşı ülkeleri kasıp kavuruyor: Alman orduları 6.Ekim.1941 tarihinde yakıp yıkarak Moskova yolunda ilerlemektedirler, “Tayfun” operasyonu başladı. 3.Ekim. 1941 : Alman orduları “Orel”i ele geçirdi… 13.Ekim.1941: İngiliz hava kuvvetleri Almanya’nın Nurenberg kentini bombaladılar…Savaş sürüyor.)

 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..