Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Kasım '12

 
Kategori
Anılar
 

Bir Muallimin Hatıraları.63: Soğuk bir kış ve yılbaşı

Bir Muallimin Hatıraları.63: Soğuk bir kış ve yılbaşı
 

(Öğrencilik değil mi, bazen de kopya çekilir. Bunu bile hiç çekinmeden anılarına ekliyor öğretmenimiz. Sonra tatil ve yine arkadaşlarla bir tren yolculuğu. O gece arkadaşı Salim Savcı Bandırma’da onlarda misafir kalıyor. Ertesi gün Gönen’e geçiyor. Çok soğuk ve buz var; Bandırma’da bütün sokaklarda çocuklar kızak kayıyorlar. Nihayet Kurban Bayramı. Eş ,dost, akrabalar, mutlaka bayramlaşıyorlar…)

27.BirinciKanun (Aralık).1941

Balıkesir. Askerlik  imtihanında Galip’le bir arada oturarak ,yardımlaşarak kağıtları yazdık.
Efendi Ağabeyimden mektup aldım. Bir lira yol harçlığı göndermiş ve Bayram tatili’nde beni çağırıyorlar. Bu gün evvela Atatürk Parkı’na bir sokak koşusu kararlaştırılmıştı. Yemekten evvel bir koşu yaptık. Fakat bu gün her taraf kar ile örtülü, yine yağmakta devam ediyor. Böyle soğukta Şahin Bey işte bizi koşturdu. Mamafih hiç üşümedik. Yalnız parmaklarımızın ucu sızladı.

Öğle yemeğini yeyip, bavulhaneden de ufak bir çanta alıp yukarı yatakhaneye çıktım. Yanımda götüreceğim eşyaları hazırladım, dolabı da yerleştirdim. Her işimi bitirdikten sonra bir de çarşıya gidip geldim.

Saat 5.30’da yol arkadaşlarım A.Akman, S.Savcı, Ş.Çallı, S.Ak çanta ve bavullarımızı alarak Mektep’ten hareketle istasyona geldik. Biletlerimizi aldık. Sabri ile Bakkal’dan bir şeyler alarak kahvaltı yaptık. 6.30’da tren geldi. Hemen atladık ve bir kompartman tuttuk. Kompartmanda  Ahmet Akman,  Salim Savcı , Şerafettin Çallı, Hakkı Süleyman bir aradaydık.

Trende aynı zamanda Birinci sınıftan hemşerim Gönen’li B.Şükufe ve Gönen’li bayan arkadaşı ile babaları vardı.

Balıkesir’de Birinci sınıfta Gönen’li hemşehrim bayan Naciye de  var. Fakat o bu tatilde Gönen’e  gitmiyormuş.

Üç saat neş’e içinde süren yolculuktan sonra 9.30’da Bandırma’ya vasıl olduk. Bandırma’da ve geçtiğimiz istasyonlarda yerde bir karış kadar kar vardı.. Balıkesir’e nazaran fazla soğuk yoktu. Trenden indikten sonra otomobil bulunmadığı için Salim’le eve geldik. Ablamla, Efendi Ağabeyim bizi güler yüzle karşıladılar.  Sobanın karşısında birkaç saat hoş beşten sonra kahvaltı yapıp yukarı odaya çıkıp yattık.  Salim’le ikimiz bir yatakta yatıyoruz. Bu sene fazla kış var. Geçen sene bu kadar değildi. Tatilimiz, İkinci kanun’un 8.ine kadar…

28.Birinci Kanun (Aralık).1941
Bandırma. Sabahleyin Salim ile kalkarak çarşıya indik. Gönen’e gidecek yalnız bir  tenezzüh varmış. Pazarlığı yaparak Salim’i yolcu yaptım. Başka otomobil  olmadığı için diğer Gönen’e gidecek arkadaşlar zannedersem  burada kaldılar. A.Akman ve arkadaşı da bu gün bir araba ile köye gittiler. Öğleden sonra çarşıya çıkmadım. Ablam soba başında yemek pişiriyor.

29.Birinci Kanun .1941
Bandırma. Bugün Kurban Bayramı’dır. Sabahleyin Efendi Ağabeyimle ve ablamla bayramlaşarak ellerini öptüm. Bundan sonra Hürmüz Hanım teyzemlere, Zülkefil ağabeyimlere , Nuriye halamlara ve Moloz’da Riza ağabeyimlere bayramlaşmaya gittim. Akşam komşularımızın kerimeleri ve ablamla Halk Sineması’na giderek Leyla ile Mecnun filmini gördük.

31.Birinci Kanun (Aralık) 1941
Bandırma. Yerde bir karış kar var. Soğuğun şiddetinden bütün sokak kaldırımlarının üzeri buz tabakasıyla örtülü. Her sokakta çocuklar kızak kayıyor.
Aynı zamanda çok şiddetli soğuk hüküm sürüyor. Kahveye gidemiyorum. Yalnız halkevi’ne gidiyorum. Bundan başka arkadaşlarım da evlerinden dışarı çıkmıyorlar. Bundan dolayı bütün gün otura otura canım sıkılıyor. Gönen’e otobüs, otomobil zor işliyor. Birkaç yıldanberi böyle şiddetli kış olmamıştı. Bu tatilde vesait bulursam köye de gitmeyi tasarlıyordum. Fakat işte her yerin böyle karla örtülmesinden dolayı insan değil köye gitmek, evden çarşıya bile zor gidiyor. Biraz burada kaldıktan sonra yakında Mektep’e döneceğim.

Yılbaşı gecesini neş’e içinde geçirmek gayesiyle bu gece bizde bir toplantı yaptık. Komşularımızdan Hürmüz Hanım teyzem ve kızları Fikriye, Şükrüye, Mustafa, Semiha geldiler. Ablam ve misafirlerle tombala çektik, kızma birader oynadık. Geç vakte kadar oturduk. Maalesef kıraathaneye çıkmadığımız için radyonun bu geceki neşriyatını dinleyemedik. Yeni yıla girerken bundan evvelki yılbaşı gecelerin de yaptığımız eğlenceleri gözümün önünden geçirdim. Allah kısmet ederse önümüzdeki yılbaşı gecesini nerede geçireceğiz. Yeni Yıla (1942) girerken vaziyetim şu şekildedir.

Balıkesir Necatibey Öğretmen Okulu’nun son sınıfında okumaktayım. Allah nasip ederse bu ders yılı nihayetinde mezun olacağım.

1338  (1920) doğumlu olduğum için mezun olduktan sonra Eylül Devresi’nde Yedek Subay Okulu’na gideceğiz. Bir taraftan da biraz muallimlik yapmak ihtimali mevcut.

Efendi Ağabeyimle ablam Bandırma’da oturmaktalar. Efendi Ağabeyim ayak alışverişi yapmakta. Kendi yağlarıyla kavruluyorlar.

Annem Gönen-Köteyli’de oturmakta. O da kendi didinmesi ve biraz tarlalarından gelen icarlarla geçiniyor.

Ahmet dayımın ne annemle ablama ne de bana hiçbir faydası olmuyor. Bilakis benim aleyhimde ablama bir takım sözler sarf etmiş.

Ayşe teyzem, Ömer eniştem onlar köydeler. Teyzemin oğlu Kadir ağabeyim bu yazın tebdilhava olarak köye gelmişti. Haber aldığıma göre henüz daha köydeymiş; tebdilhava müddetini uzatmış. Teyzemin diğer oğlu Ahmet’de Çanakkale de askerliğini yapmakta. Teyzemin çocuklarının her ikisi de evlendiler. Ben de işte Muallim mektebini bitirmek için çalışmaktayım.

Buradan mezun olunca bakalım hangi vilayet Maarif müdürlüğü emrine verileceğiz. Çerkeş’li samimi arkadaşım Galip’le kararımızda durarak Çankırı vilayetini isteyeceğiz. Bundan sonra da vasıta ile Çerkeş’in bir nahiyesine düşebilmek için icap eden makamlara başvurarak uğraşacağız. Bu Bayram tatilinde Galip memleketine gitti. Bu mesele üzerinde babasıyla iyice görüşecek ve bana bir haber getirecek.

Bu gece de sabaha kadar kar yağmakta devam etti . Dışarıda fırtına çok şiddetli…
(Yurt içinde kar kış devam ederken; dışarıda da II.Dünya Savaşı bütün hızıyla devam ediyor. 27.Aralık.1941.Norveç’te Norveç vi İngiliz güçleri bir Norveç limanı olan Vagsoy’a çıkartma yaparak, buradaki Alman güçleriyle savaştılar.  28.Aralık.1941 Japon öncü birlikleri Sumatra adasına indirme yaptılar.30.Aralık.1941: Batılı güçlere destek vermek amacıyla yaptırılan Amerikan gemisi  “Liberty” denize indirildi.)

 
Toplam blog
: 2579
: 848
Kayıt tarihi
: 24.10.10
 
 

Mesleğim eğitimcilik… Şimdi artık emekli bir vatandaşım… biraz şairlik, biraz hayalcilik, biraz s..