Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

27 Şubat '15

 
Kategori
Kişisel Gelişim
 

Bir mutluluk tarifi (2nci bölüm)

Bir mutluluk tarifi (2nci bölüm)
 

Mutluluk ve sevgi


Bir önceki yazımda bedensel, zihinsel, sosyal-duygusal ve ruhsal olarak 4 temel alandan bahsetmiştim.  Bu 4 temel alanın hepsinin amacı nihayetinde ruhsal tekamülü sağlamaktır ve bu kalp ve gül ile sembolize edilebilir. Ruhsal tekamül ise zihinsel dönüşüm olmadan olamıyor maalesef. O yüzden her şey zihinde başlıyor ve sonra akıldan kalbe geçilebilir nasipse...

Her 4 alana dair yapılabilecekler için önerilerim şunlar...

FİZİKSEL ALAN denilince

  • FİZİKSEL SAĞLIK, GÜÇ, DAYANIKLILIK ve ESNEKLİK için doğru beslenmek, doğru diyet, doğru besin karışımı, spor yapmak, Yoga, Tai Chi, Reiki, Aikido iyi uygulamalar olabilir.
  • KİMSEYE MUHTAÇ OLMAMAK İÇİN FİNANSAL ÖZGÜRLÜK sağlamak– Bunun için çalışmak ve para kazanmak önemli. Maddi imkanlar üstüne kurulu dünyamızda para kazanalım ama parayı put yapmayalım.
  • ANLAMLI BİR MEŞGULİYET edinmek– Dikkat ederseniz iş demiyorum. Önemli olan insanın tutkusunu bulup, hayalini keşfedip bununla meşgul olması, hatta hayalini işi yapması. O zaman başarmamak imkansız. O zaman her gün tatil olur insana.
  • BAŞARI ve İLERLEME–Eylemsiz hayaller pişmanlık getirir. O yüzden bir planı olan ve bu planı adım adım her gün öteye götürebilen insan hayattan tatmin ve mutlu olur.
  • EYLEMDE GÜZELLİK sahibi olmak– bilmek, yapmak, olmak gelişimin 3 aşaması ve olmak ancak eylemdeki güzellik ve zarafet ile mümkün. Taoistlerin “wu wei” ile anlatmaya çalıştığı yapmadan yapmanın güzelliğidir o. Nefes alır gibi yapmaktır.

ZİHİNSEL ALAN

  • AKLIN ÖZGÜRLÜĞÜ ile hayatın medcezirinden etkilenmemek ve kendimizin efendisi olmak
  • DENGEDE OLMAK ve ERDEMLİ YAŞAMAK – Hayatta her şey denge üstüne kurulu. Denge ise erdemli bir yaşam ile sağlanabiliyor. Makam, mevki, çocuk, para vs her bir putumuz bir aşırılık ve bizi dengeden uzaklaştırıyor. Hayat ise insanı aşırılıkları ile sınıyor.
  • ÖĞRENMEK, FARKINDALIK ve NETLİK kazanmak – Hayatta olma sebebimiz bana göre insanın gelişimi. Hatta ruhun tekamülü. Bu da öğrenmek ile başlıyor. Öğrenmek ise farkındalık ve netlik getirerek kişinin davranış, fikir ve eylemlerinde dengeli ve ölçülü hareket etmesini sağlıyor
  • POZİTİF DÜŞÜNMEK ve ÖĞRENEN ZİHİN ile yaşamak – Çevresini yargılamayan, şikayet etmeyen ama çevresindeki her şeyden ve her insandan öğrenen insan her daim mutlu olur. O insan her şeyi fırsata çevirebilir.
  • ESNEKLİK ve AHENK – Bizlerin hayatta kısa ve uzun vadeli planlarımız olduğu gibi, hayatın da bizler için planları var. Buna kader, kısmet ne derseniz deyin ama hangimiz bir saniye sonra olacak olanı biliyoruz ki. Bazen hayat okyanusunun dalgaları az olur ve insan denen yelkenli rahat ve mutlu mutlu ilerler. Ama bazen gün gelir okyanus çalkantılı olur, yelkenliyi sarsar ve bazen de teknenizi devirir. Sert rüzgarlarda kırılan ağaçlar kuru ve kalın olanlardır ama ince ve esnek gövdeliler hayatta kalır. İnsanlığı ve tüm doğal yaşamı bugüne getiren adaptasyon becerisi mutluluk için elzem.

 

SOSYAL ve DUYGUSAL ALAN

  • AŞK ve SEVGİ olmadan bizler hiçiz. Bir et parçasından ibaretiz. O yüzden insanın bir eş sahibi olması, sevgiyi,  aşkı ve romantizmi yaşaması onu hakiki insan kılar. Çünkü evrende her şey mutlak Sevgi’nin tecellisidir.
  • POZİTİF İLİŞKİLER – hiçbir insan tek başına olamaz. Hepimiz bir toplum içinde yaşıyoruz. Dağa ermek için çıkan kişi bile en azından çevresindeki hayvanlar veya doğa ile etkileşimdedir. İnsanın içinde yaşadığı toplumda aile, dostlar, arkadaşlar, tanıdıklar vs gibi ortamlar kurması ve o ortamlarda iyi ilişkiler kurması kişiyi mutlu kılar. Bunun da ötesinde insan insanın aynası olduğu için kişi başkalarından feyz alır, öğrenir ve hatta ışık da saçar. Aldığından çok veren el olur.
  • ETKİ – Liderlik sanatı denen şeyin özü etkilemektir. Bir kişinin lider olması için makam veya mevkiye gerek yok. Herkes kendi yaptığı işi en iyi şekilde yaparak, çevresine bulaşıcı bir coşku ve tutku ile çalışarak, her yaptığı şeyi doğru olanı yapmak ve erdemler ile yaparak kendi kendisinin lideri olabilir. Böylece de çevresine ve hayata pozitif katkı sağlayarak içsel tatmini yakalar.
  • YARDIM ve HİZMET – Hepimiz içinde yaşadığımız toplum kadar güçlü ve mutluyuz ve bir başkasına el vermek, balık tutmayı öğretmek, ışık saçmak yapabileceğimiz en büyük şeydir. Tasavvuf’ta “bekabillah” veya Hint felsefesinde “avatarlık” ile tabir edilen şeydir bu.
  • MİRAS BIRAKMAK – Her insan kendinden sonrasına bir şey bırakarak ölümsüzlüğünü ilan etmek ister. Göstermese de ister. Zaten bu bir dürtüdür. Çocuk yapmak bile bu dürtünün bir yansıması. Büyük bir sanat eseri bırakmak, insanlığa mal olacak bir şey başarı hikayesi bırakmak buna örnektir.

RUHSAL ALAN

  • VİCDAN – Nefsimizin sesi ruhumuzun sesi olan vicdanımızdan daha çok çıktığı sürece insanlığımızdan şüphe duymalıyız. Vicdanımız her zaman vardır ve bizimledir. Ve ona güvenen kendi içsel mutluluk pusulasını bulur
  • AMAÇ ve ANLAM – Mutsuz insan yoktur, hayali, amacı olmayan insan vardır bence. Neye anlam yüklüyorsak onu yaşarız. O yüzden pozitif olana anlam yükleyelim ve onu yaşayalım. Hayat amacı olmayan kişi pusulasız gemiye benzer.
  • GÜÇLÜ İNANÇ ve İMAN – Bu aynı zamanda bir yaşam felsefesidir de. Dünyada birçok fikir, inanç ve felsefe var. Ancak öğrendiklerini içselleştirmediği sürece ne kadar çok bilgi edinirse edinsin, bu bilgiler ona yardımcı olmaz. Sadece şekilde kalır. Şekilden eyleme geçen kişi ise hayat sınavlarında her zaman ayakta kalır. Çünkü gücü dışarıdan değil kendi içinden gelir.
  • TEKLİK BİLİNCİ – Hayat zıtlıkların hakim olduğu bir tiyatro. Bu zıtlıklar içinde yaşarken bizler kıyaslama yaparak yargılara varıyor ve duygularımızla maddesel yaşama tutunuyoruz. İyi günde mutlu olup, kötü günde ağlıyoruz. Ancak her şeyin aynı şeyin farklı dereceleri olduğunu, her şeyin aynı olduğunu bilen insan zıtlıklar içinde teklik bilinci ile hareket eder ve iyi günde de kötü günde de mutlu olur. Duygularını yaşasa da hiçbir duyguya yapışıp kalmaz, onu yaşar ve bir hırkayı çıkarır gibi çıkartır yana koyar.
  • YOL – Her şey insanın tekamülü, sonsuz ruhunun bu bedende tekamülü için var. Bu ise sonsuz basamaklı bir spiral yol. Hatta yolculuk. Son nokta tek ama O’na varış yolları farklı. Herkes için bir yol var, yeter ki seçsin. İnsanın bir yol seçmesi ve o yolda yürümesi ona hayatın zorlukları ve mücadelesi arasında sefada da cefada da mutlu olmasını sağlar. Yol onun mürşidi olur.

Her 4 alanda yapılan faaliyetler olumlu bir döngü yaratacak ve sizin bütünsel olarak mutlu olmamızı sağlayacaktır. Nasıl bir kuş yuvası bir ağacın birden fazla dalı üstünde dengede duruyorsa, işte siz de kendi temellerinizi bir ağacın kök salması gibi bu 4 bahçeye farklı farklı ama birbirini destekleyen kökler ile kurun. O zaman sert rüzgarlara bile dayanır, her daim ayakta ve mutlu kalırsınız.

Bu yazımda insanın dünya yaşamında 4 temel alanına yatırım yaparak mutlu kalması üstüne yazdım. İnsanın dağda yaşamı terk ederek değil, şehir yaşamında,, modern hayatın tam da göbeğinde, hiçbir şeyi terk etmeden, maddesel kazanımlara sahip olarak ama bu kazanımların insana sahip olmasına izin vermeyerek kendi nirvanasına ulaşması için  bir teori kurguladım. Buna “şehirde nirvana” diyorum. Bu herkese göre değişir ve değişecektir. 7 milyar insan, 7 milyar zenginlik demektir.

Ancak gerçek mutluluğu bulan için bu kadar fazla çabaya gerek yok. Az sayıda ama yeterli sayıdaki kök bize kalıcı ve daha aşkın bir mutluluğu verir. Bunu da mutluluğun 3 aşaması olan eros, philos ve agape üstüne bir sonraki yazımda yazarak konuyu bitireceğim.

Sevgiler,

Kenan

https://twitter.com/Naacel

https://www.facebook.com/public/Kenan-Kolday

http://naacel.blogspot.co.uk/

http://www.felsefetasi.org/author/kenan-kolday

 

Tavsiye ettiğim ilgili yazılarım…

Cennet “AN”da saklı - http://blog.milliyet.com.tr/cennet--an-da-sakli/Blog/?BlogNo=472100

Kaldır kendini aradan çıksın ortaya Yaradan - http://blog.milliyet.com.tr/kaldir-kendini-aradan--ciksin-ortaya-yaradan--3-/Blog/?BlogNo=463462

Sevmek bencillik mi - http://blog.milliyet.com.tr/sevmek-bencillik-mi-/Blog/?BlogNo=462760

Kuş yuvasının denge üstüne öğrettikleri - http://blog.milliyet.com.tr/kus-yuvasinin-denge-ustune-insana-ogrettikleri/Blog/?BlogNo=445033

Başarısızlık yok, deneyim var - http://blog.milliyet.com.tr/basarisizlik-yoktur--deneyim-vardir/Blog/?BlogNo=433190

Kendi hayatının efendisi ol - http://blog.milliyet.com.tr/kendi-hayatinin-efendisi-ol/Blog/?BlogNo=430390

 
Toplam blog
: 245
: 1347
Kayıt tarihi
: 29.10.12
 
 

Çocukluğumdan beri kendimden büyük bir şeyleri arayıp durdum. Ve 1999 yılında yaşadığım şoklar il..