Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

12 Haziran '13

 
Kategori
Anılar
 

Bir öğretmenin anılarından "Deniz Yeli"

Bir öğretmenin anılarından "Deniz Yeli"
 

E. Öğretmen Nihal Arkayın'a plaket, öğrencisi Halil Özşarlak'tan.


Bence mesleklerin en güzeli öğretmenliktir. Yanılmıyorsam Eflatun’un şöyle bir sözü vardır:Tarı gökten yere inseydi mutlaka öğretmenlik mesleğini seçerdi…İlk Cumhurbaşkanımız ve Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa ATATÜRK ‘de  şöyle diyor bi veciz sözünde: “Muallimller yeni nesil sizin eseriniz  olacaktır “diye… Ben burada sizlere öğretmenlik mesleğinin iyi bir meslek olmasından çok bir öğretmeninin  kaleme aldığı ve bizlere anlattığı anılarından ( hatırlarından )  söz etmek istiyorum. Bunları bizlere  anlatan  ve yazan da  iki öğretmendir. Biri eski öğretenlerimizden  Nihal Arkayın ve öbürü de   hepimizin yakından tanıdığı değerli meslektaşım gazeteci, yazar Ali Sarayköylü’ dür.

Değerli çalışkan meslektaşım Ali  Sarayköylü,  boş durmuyor, Söke’de Lider Gazetesini çıkarıp  yazı ve yorumlarıyla bizleri andınlatıyor. Ayrıca  son zamanlarda Söke mutfağından  sözetmesi ve bunlarla ilgili araştırmaları bir hayli  ilgi çekiciydi.

Geçmiş yıllarda bir öykü kitabını  yayımlatmıştı.  ( Gönlüm Anadolu’ya Düştü / Hikayeler 2009 )  Şimdi de    uzun yıllar   Aydın ve İzmir’de öğretmenlik yapan bir   öğretmenin   anılarını  kaleme almıştır.  Hazırladığı kitabın adı:  “DENİZ YELİ’dir. Kitap Söke  Cumhuriyet mabatbaasında basılmış  olup, basım tarihi   Kasım 2012’dir, 144 sayfadan ibarettir. Tertemiz bir baskısı ve  albenisi olan bir kapak dizayni vardır. Geçmiş günlerde  Ali Sarayköylü’nün  ziyaretine giderken bu değerli yapıtını  bana imzalı olarak vermişlerdi. ( 08. 12. 2012 ). Aradan bir hayli zaman geçti. özellikle  Sayın Ali Sarayköylü’ye bu nazik  armağanından  dolayı teşekkür ediyorum. …

Kitabın ilk sayfasında: Başlamak bugüne kısmetmiş, İnşallah başarır ve tamamlarım” düşüncesiyle   başlayan bu çalışmayı Atatürk’ün " Hayatta en hakiki mürşit ilimdir  / Bir millet eğitim ordusuna sahip olmadıkça, savaş meydanlarında ne  kadar parlak  zaferler elde ederse etsin, o zaferlerin kalıcı sonuçlar vermesi ancak eğitim ordusuyla mümkündür”   diye  Atamızın  sözleriyle anılarını anlatıyor. 

Nihal Arkayın  her şeyden öncei gün görmüş  bir Anadolu ve bir cumhuriyet kadınıdır. Milli Mücadele günlerinde adım adım yaşamış ve o günlerden bu yana  anılarıyla dipdiri duran, anlayan, hatırlayan  bir öğretmendir. Bu anılarını zaman zaman not ederek yıllardan sonra  Gazeteci arkadaşımız Ali Saayköylü’ye vermiş ve bunlarda  “Bir Cumhuriyet Kadınının  Hatıraları  / Deniz Yeli “adıyla  gün ışığına çıkarılmıştır. Bu anıların kenarda , köşede  kapalı tozlu raflarda, dosyalarda  kalmasına elbette onun da  gönlü rahat olmuyordu.

Böylesine bir kitapta toplamasına   anılarıyla belki bir yerde Ege’nin, İzmir’in ve Aydın’ın milli  mücadele  yıllarına bir ayna, bir ışık tutmuş oluyor. Kitabını okuyoruz. Nihal Arkayın Aydın’ın köklü bir aile kızı olduğunu ve babasının   bir zaman Aydın Belediye  Başkanı  olarak görev yaptığını  adının Ahmet Emin  Bey olduğunu öğreniyoruz. Yani  değerli  öğretmenimiz sıradan bir insan değildir. Güngörmüş, tertemiz yetişmiş bir gerçek Anadolu  kadınıdır…

” Deniz Yeli sözcüklerine gelince Nihal Arkayın şöylece tanımlıyor: “ Aydın’da o sıcak, kavurucu yazgünlerinde öğle üstü havada batıya doğru ince, narin birbeyaz bir bulut görünce sevinirdik. Biraz sonra batıdan esip denizin nemli serinliğiniu bize ulaşktırıp rahatlartacak esintinin habercisiydi. Deniz  yeli. Şimdilerde unutuldu imbat odusanırım.  İşte ben  unutulan deniz yelini anımsatmak ( hatırlamak ) istedim “ diyor kitabının  arka sayfalarında…  

Peki 1946’dan bu yana bize anılarını ( hatıralarını ) anlatan   değerli öğretmen Nihal Arkayın kimdir ? Onu da biraz tanıtmak istiyorum:

  Nihal Arkayın 1926 yılında Aydın’da doğdu. İlk ve ortaokulu Aydın’da, Liseyi de  İzmir’de  bitirdi. İstanbul  Üiversitesi  Fen   Fakültesi’nde yüksek öğrenimi tamamladı. Fizik – Kimya öğretmeni olarak göreve başladı. Daha  sonra Yüksek Öğretmen Okulunu da bitirdi. 1947 ylında başarıyla   Yüksek  Öğretmen Okulu'nu bitirdikten sonra Samsun 19  Mayıs Lises’inde kimya öğretmeni olarak göreve başladı. Ders yılı sonunda Aydın’da Ticaret Lisesi açılıca  Aydın’a tandı. Ticaret ve Aydın Liselerinde iki yıl görev yaptı. Eczacı Halil Özşarlamk  Ağabeyimizin de aynı zamanda sınıf öğretmenidir. 1968 yılından itibaren Buca Kız Eğitim Enstitüsü’ne atandı. Ege Ünivesitesi Fen Fakültesin’de de ek görev alır. 1973 yılında üzerinde çalıştığı bir tezi sonunda “Fen Doktoru “ ünvanını almaya hak kazanır.  1982 yılında okulu Eğitim Bilimleri Fakültesi olarak 9 Eylül Üniversitesine bağlanır.  

Nihal Arkayın bazı özel aile sorunlarından sonra öğretim görevlisi iken emekliye ayrılır…

Nihal Arkayın bu kitabında öğrencilik yıllarını, lisede ve yüksek okullarda okuduğu öğretmen ve öğrenci arkadaşlarını bir bir anlatır, milli mücadele günlerini   adım adım hatırlarak bunları bize akıcı,yalın  bir Türkçeyle anlatmaya çalışır. Mesleğinin yanı sıra  Anadolu’yu adım adım dolaşır, İstanbul’dan Trabzon’a, Afyon’dan Konya’ya, Konya’dan Adana’ya, Kars'tan  Erzurum'a, Karadeniz illeri, Karadeniz yaylalarına, bu bölgenin kıyılarını, Gökçeada, Antalya, Alanya, Anamur, Yalova, Edremit, Mudanya, Muğla, Gökova, Datça , Çanakkale ve Edirne gibi  illeri,  ilçeleri zaman zaman gezdikten sonra Bulgaristan, Romanya, Kıbrıs, Paris, Viyana, Prag, Budapeşte, Uzakdoğu, Honkong, Bngkok, Singapur, İnspanya, Portekiz ve  Mısır gibi ülkeleri de   gezdiğini    bu kitaptan  okuyoruz.

Kitabın 120.sayfasından sonra “Dünden Bugüne  fotoğraf  kareleri”ne  yer vermiştir. Bu fotoğraflarda  Babası  Ahmet Emin Beyin Aydın'ın işgali sırasında    okul müdürü  olduğu günlerde,  babasının Aydın Belediyesi başkanı iken  Belediye de çalışan  meclis üyeleri ve mumurlarıyla  olduğu günlerde, babasının ve  annesinin fotoğrafları,  kardeşleri, okul arkadaşları gibi  çekilmiş fotoğrafları ayrı ayrı  yer verdiğini görüyoruz. Bunların hepsi dünden bugüne  bizi aydınlatan birer anı ve hatıralar zinciridirler....

Gazeteci arkadaşımız Ali Saraköylü’de bu anıları tertemiz bir kitapta toplamayı başarmıştır. Değerli Cumhuriyet dönemi   kadınlarımızdan ve  öğretmenlerimizden  olan   Dr. Nihal Arkayın Hanım efendiye sağlıklı günler diliyor ve  Ali Saraköylü   arkadaşımız böyle bir eseri Türk edebiyatına kazandırdığı için gönülden tebrik ediyor, bu değerli eseri  özellikle emekli öğretmenlerimizin  anılar zincirinden oluşan  "  DENİZ  YELİ " adını taşıyan  kitabını okumalarını  sağlık  veririm.

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..