Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Şubat '08

 
Kategori
Ben Bildiriyorum
 

Bir özür borcumuz var

Bir özür borcumuz var
 

Devletlerin büyüklüğü ne yüzölçümü ile ne nüfusu ile ne de ekonomik kıstaslar ile belirlenir. Bir devlet geçmişinde yapmış olduğu eylemleri ile ilgili olarak özeleştiri yapabiliyorsa, yaptığı yanlışları yıllar sonra da olsa kabul edip özür dilemeyi bilirse büyük bir devlet olur. Eğer ki bir devlet geçmişi ile yüzleşmeye korkuyorsa o geçmişi bir zaman gelir ki karşısına çıkar. Ve her alanda kendisine karşı mutlaka kullanılır. Bugün değilse bile yarın ama elbet bir gün.

Toplum olarak ‘özür dileme’ yoksunluğumuz, devlet kadrolarımıza ve yöneticilerimize de sirayet etmiş ve geçmişimizi kabullenmemeyi onu yok saymayı daha kolay görmüşüzdür.

Örneğin, çok tartışılan soykırım meselesini bir başka yönden yürütmeye çalışsaydık, sırf Ermeni çetelerinin günahını bu topraklarda yaşayan tüm Ermenilere yüklemeyip o insanları mutlu oldukları topraklardan sürmeseydik bugün ne soykırım tartışmaları yaşanırdı ne de yabancı bir ülke parlamentosunda bu mesele gündeme geldiği zaman bin bir çaba içerisine girerdik. Acele verilmiş bir kararla bu toprağın insanı Ermeni vatandaşlarımızı vatanlarından sürüp çıkardığımız için bir özür dileyebilseydik bugün hala barış içerisinde bir arada kardeşçe yaşayabilirdik.

Sebebi her ne olursa olsun hukuk dışı olan askeri darbeler ve bu darbelerin mağdurları için küçük bir özür dileyebilseydik, işkence hanelerde ölen insanlarımızın ailelerinden küçük bir özür dileyebilseydik, yıllarca negatif ayrımcılığa tabi tutulan Alevilerden bir küçük özür dileyebilseydik, çetelerle iç içe yaşayan devlet kadrolarının arkasında durmak yerine bu rezilliği kabullenip bir özür dileyebilseydik, hukuku ve demokrasiyi yok sayarak yapılan askeri müdahalelerin mağdurlarından bir özür dileyebilseydik bugün bambaşka bir ülke olurduk.

Yine de her zaman hiçbir şey için geç değildir. Sadece bir an düşünüp hatalarımızı örtbas ederek görmezden gelmek yerine hataları kabullenip özür dileyebilsek.

Özür dileriz sizden yok yere topraklarından sürülen Ermeni vatandaşları,

Özür dileriz sizden yıllarca yok sayılan Kürt halkı,

Özür dileriz sizden işkencede ölen, sakat kalan insanlarımız,

Özür dileriz sizden darbeci generallerin postalları altında ezilen insanlarımız,

Özür dileriz sizden popülist politikacıların hatalarını canıyla ödeyen masum insanlarımız,

Özür dileriz sizden oy uğruna anayasal hakları çiğnenen insanlarımız,

Ve özür dileriz sizden böyle bir toplumda yaşamak zorunda bıraktığımız siz çocuklar…

Resim: http://www.hafif.org/imaj/webci/turkiye.jpg

 
Toplam blog
: 17
: 724
Kayıt tarihi
: 16.04.07
 
 

Gazi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler bölümü 2005 mezunuyum. Şu anda Isparta'da yaşamaktayım..