Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Nisan '07

 
Kategori
İnançlar
 

Bir Paskalya daha geçti

Bir Paskalya daha geçti
 

1 Korintliler 15:12-19 “Eğer Mesih'in ölümden dirildiği duyuruluyorsa, nasıl oluyor da aranızda bazıları ölüler dirilmez diyor? Ölüler dirilmezse, Mesih de dirilmemiştir. Mesih dirilmemişse, bildirimiz de imanınız da boştur. Bu durumda Tanrı'yla ilgili tanıklığımız da yalan demektir. Çünkü Tanrı'nın, Mesih'i dirilttiğine tanıklık ettik. Ama ölüler gerçekten dirilmezse, Tanrı Mesih'i de diriltmemiştir. Ölüler dirilmezse, Mesih de dirilmemiştir. Mesih dirilmemişse imanınız yararsızdır, siz de hâlâ günahlarınızın içindesiniz. Buna göre Mesih'e ait olarak ölmüş olanlar da mahvolmuşlardır. Eğer yalnız bu yaşam için Mesih'e umut bağlamışsak, herkesten çok acınacak durumdayız.”

Paskalya, Hristiyanların en büyük din bayramlarından biridir ve Nisan'ın ikinci Pazarında kutlanır. Paskalya, perhizle (oruçla) geçen 5 haftalık bir dönemi ve Pazar günü kutlanan Paskalya'yı içeren kutsal haftayı içerir. Bu 5 haftalık dönem, Paskalya'dan önceki 40. günde başlar ve başlangıç günü hiçbirşey yenmez. Medz Bahk (Büyük Oruç) olarak da adlandırılan bu dönemde, Pazartesinden Cumaya kadar güneş batımına kadar oruç tutulur. Cumartesi Pazar ve Surp Badarak sunulan (Rabbin sofrasının açıldığı) tüm diğer günlerde ise, o günkü ayinden sonra ise öğle ve akşam yemekleri yeniyor. Oruç döneminde ise sadece bitkisel yiyecekler tüketilir. Bu durum, Paskalya arifesine dek sürdürülür. Bu noktada, kutsal hafta veya Ermenicede Avak Şapat denilen bu hafta hakkında biraz daha bilgi vermek istiyorum.

Luka 24: 45-48 “Bundan sonra Kutsal Yazılar'ı anlayabilmeleri için zihinlerini açtı. Onlara dedi ki, “Şöyle yazılmıştır: Mesih acı çekecek ve üçüncü gün ölümden dirilecek; günahların bağışlanması için tövbe çağrısı da Yeruşalim'den başlayarak bütün uluslara O'nun adıyla duyurulacak. Sizler bu olayların tanıklarısınız.”

Avak Şapat, Paskalya'dan bir hafta önceki Cumartesi günü İsa Mesih'in Lazarus'u dirilttiği gün başlayıp kendi dirilişine kadar uzanan haftayı kapsar. Bu haftanın başlangıcından başlayarak İsa'nın çarmıha gerilişine ile ilgili süreç canlandırılır. Perşembe ise gelindiğinde ise, İsa'nın son akşam yemeğidir ve aynı günün akşamüstünde, kilisedeki ruhaniler çocukların ayaklarını yıkarlar. Çünkü İsa da, alçakgönüllüğünün ve sevgisinin bir göstergesi olarak havarilerinin ayaklarını yıkamıştı. Perşemde gecesi, İsa Peygamber'in Romalı askerler ve Yahudi yetkililer tarafından tutuklanmasından dolayı Latsi Kişer(Ağlayış gecesi) olarak adlandırılır ve mercimeğin Hz.Meryem'in gözyaşlarını simgelediğine inanıldığından o gece yeşil mercimek yenir. Cuma sabahı ise, Hz.İsa'nın çarmıha gerilmesi, insanlığın tüm günahlarını üstüne alarak hayatını feda eder ve akşamüstü kaya mezarına gömülür. Mezarının önüne dev bir kaya kütlesi yerleştirilerek, mezara erişim engellenir.Cuma günü hiçbirşey yenmez. Cumartesi günü gelindiğinde ise, etlerden deniz ürünleri yenir. Pazar günü ise, İsa'nın dirilişidir başka bir deyişle, Paskalya, Ermenicede Zadik, İngilizcede ise Easter.

İbraniler 9:26-28 “Öyle olsaydı, dünyanın kuruluşundan beri Mesih'in tekrar tekrar acı çekmesi gerekirdi. Oysa Mesih, kendisini bir kez kurban ederek günahı ortadan kaldırmak için çağların sonunda ortaya çıkmıştır. Bir kez ölmek, sonra da yargılanmak nasıl insanların kaderiyse, Mesih de birçoklarının günahlarını yüklenmek için bir kez kurban edildi. İkinci kez, günah yüklenmek için değil, kurtuluş getirmek için kendisini bekleyenlere görünecektir.”

<ımg alt="" hspace="0" src="http://blog.milliyet.com.tr/Images/Blog/BlogResimleri/10042007181928.jpg" align="baseline" border="0">

Paskalya günü, insanlar birbirlerine kırmızıya boyanmış yumurta hediye ederler. Her ne kadar günümüzde yumurtalar rengarenk olsa da, kırmızı oluşunun sebebi İsa'nın kanının tüm dünyanın kurtuluşu için aktığını gösterdiği içindir. Yumurta hediye edilmesinin sebebi ise, yumurta; dış kabuğu gökyüzünü, zarı havayı, akı denizleri, sarısı gökyüzünü temsilen, kısaca dünyayı simgeler. Pazar sabahıyla beraber, İsa ölülerden dirildiği tüm inanlara müjde edilir. Ertesi gün mezarlıklar ziyaret edilir. Dirilişi ile beraber Hz.İsa 40 gün boyunca dünyadadır ve zaman zaman havarilerine görünür. 40. gün Hampartsum olarak anılır ve İsa göğe yükselir. Paskalya Yahudiler için ise, Mısır'ı terk edip köleliklerinden kurtuşulunu kutladıkları bir bayramdır.

1 Korintliler 15:3-8 “Aldığım bilgiyi size öncelikle ilettim: Kutsal Yazılar uyarınca Mesih günahlarımıza karşılık öldü, gömüldü ve Kutsal Yazılar uyarınca üçüncü gün ölümden dirildi. Kefas'a, sonra Onikiler'e göründü. Daha sonra da beş yüzden çok kardeşe aynı anda göründü. Bunların çoğu hâlâ yaşıyor, bazılarıysa öldüler. Bundan sonra Yakup'a, sonra bütün elçilere, son olarak zamansız doğmuş bir çocuğa benzeyen bana da göründü.”

Zadik günü ise Ermeniler 301 senesinden beri yaptıkları gibi şu şekilde İsa'nın ölülerden dirildiğini birbirlerine müjdelerler:

- Kristos haryav i merelots! (İsa ölülerden dirildi)

- Orhniyal e Harutyun Kristosi! (İsa'nın dirilişi kutlu olsun)

“Tüm isteğim, Mesih’i ve dirilişinin gücünü bilmek,
O’nun çekmiş olduğu acıları paylaşmak,
O’nun ölümüyle O’nun gibi olmaktır.
Umudum ölüler arasından dirilişe erişmektir”
(Filipeliler 3:10, 11)

<ımg alt="" hspace="0" src="/Images/Blog/BlogResimleri/10042007181630.jpg" align="baseline" border="0">

Kaynaklar:

http://www.minidev.com/kulturler/kulturler_ermeni_bayram.asp

http://www.lraper.org/main.aspx?Action=DisplayNews&NewsCode=N000001912&Lang=TR

 
Toplam blog
: 112
: 3643
Kayıt tarihi
: 22.07.06
 
 

İstanbul'da doğdum. Metalurji ve Malzeme Mühendisliği mezunuyum. Felsefe, sanat tarihi, müzik özel i..