Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

25 Temmuz '06

 
Kategori
Dünya Mutfakları
Okunma Sayısı
5947
 

Bir porsiyon şeftali kebabı alır mısınız?

Bir porsiyon şeftali kebabı alır mısınız?
 

Şeftali Kebabı’nı tatmak için şeftalinin çıkmasını beklemenize gerek yok. Kıbrıs’lı bir dost bulmanız yeterli olacaktır. Bulamadınız mı, o zaman Kıbrıs’a gitmeye ne dersiniz?

Yakın bir aile dostumuz geçenlerde bizi yemeğe davet etmişti. “Neler var yemekte” diye sorduğumda “Şeftali Kebabı” cevabını aldım. Yemeğin üstüne tatlının ismini söyledi diye düşündüm. Meğer Kıbrıs’a has bir kebap çeşidi olduğunu, mangaldan gelen nefis kızarmış et kokusunu duyduğumda öğrendim.

Bildiğimiz, kuzu karın zarının içine sarılmış kıymayı, mangalda pişirerek yapıyorsunuz. Cızır cızır kızardığında, ağzınıza layık bir kebap olarak tabağınıza geliyor. Eğer Kıbrıs’a gidemeyip evde yapayım derseniz;. ızgaranın korlarının üzerine damlayan yağlardan çıkan enfes kokusu, komşularınız iştahını açabilir, dikkatli olun derim.

Kıbrıs’ın geleneksel yemekleri arasında bulunan bu kebaba piştikten sonra nar gibi kızardığı ve şeftali rengine döndüğü için “Şeftali Kebabı” deniyor. Bir diğer söylentiye göre de, bu kebabı bulan kişinin isminin verildiği “Şef Ali Kebabı.” Her ikisi de kullanılıyor ama en yaygın olan ismi “Şeftali Kebabı”

Kebabı yedikten sonra tadı damağınızda kalacaktır. Üstüne de, bir bardak dolusu, Kıbrıs’ın yeşil limonlarından yapılmış buzlu şerbet iyi gider. Afiyet olsun efendim.

Önerilerine Ekle Beğendiğiniz blogları önerin, herkes okusun.

 
Tıklayın, siz de blog yazarı olun! Aklınızdan geçenleri paylaşın!
 
 

Izgara keyfinizi kacirmadan bu bilgimi izninizle diger okuyanlarla da paylasmak istiyorum. Izgaranin korlarina damlayan yaglarin sakincasi biraz daha düsük oluyor. Izgara yapilirken kizgin kirmizi yanan kömürlerin üzerine damlayan yagdan cikan duman, etle temas ettiginde, etin üst tabakasinda sagligimizi tehtit eden, kanser hücrelerinin olusmasina neden ve 1kg kg ette 5,8 bis 8 Mikrogramm kadar "Benzpyren" denilen kimyevi madde kapliyor. Almanya tüketiciler dernegi bu maddeyi icilen 600 tane sigaradan cikan dumanla oratiliyorlar. Bu nedenle yagin ete damlamamasi icin izgaranin üstüne alimunyum folie yada baska atese dayanikli tepsi vs. koymakta yarar vardir. Yada yagin damlamasini engelleyecek baska seceneklerler buluslar icin yeteneginizi zorlayabilirsiniz. Yaz aylarin vazgecilmez keyfi saglikli izgara keyfi sagligimizi tehtit etmemeli. Elektrikli izgara alternatiflerden birisi olabilir kizartilan etlerin tadi elbette kömür izgarada yapilanlar kadar lezzetli olmuyor. Selamlar

mine objektif 
 27.07.2006 17:41
Cevap :
Bizim damak tadımız haline gelen Kebabın, ne kadar zararlı olduğu tartışıla dursun, kimseyi kebabı elektrikli ızgarada pişirip yemeye ikna edemezsiniz.  31.07.2006 16:36
 
Facebook hesabınızla yorum yapın, daha çabuk onaylansın!
Toplam blog
: 45
Toplam yorum
: 133
Toplam mesaj
: 21
Ort. okunma sayısı
: 2569
Kayıt tarihi
: 22.06.06
 
 

Uzun yıllar Kamu kurumunda Ekonomist olarak görev yaptım.      Şu an da özel gereksin..

 
 
Yazarı paylaş
  • Tümünü göster