Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Ocak '19

 
Kategori
Çevre Bilinci
 

Bir Poşet Sorunudur Gidiyor

Bir söz dünyayı değiştirir. Bir hareket, bir eylem ve bir düşünce neleri değiştirir?

Peki biz, poşet kullanmaya çok mu alıştık ? naylon poşetsiz yapamazmıyız, bu poşetler bizim hayatımızın anlamı mı oldu artık, kendimize bir soralım ve önce buradan başlayalım.Gerçekten ihtiyaç mı yoksa fazlalık mı ?

Çeşitli örneklerle ele almak istiyorum bu konuyu ;

2011 yılında İtalya poşet kullanımını yasakladı. Buna rağmen kullanmak isteyenler 15 cent ödeyerek satın alabiliyorlar. 2014 yılında çıkarılan bir yasa ile, yasağa uymayanlar için 25 euroya kadar para cezası verilebiliyor.

Frsanda 2016 Temmuz ayından itibaren poşet kullanımı yasaklanmıştır.

İngiletere de 2016 Ekim ayından itibaren poşet kullanımı yasaklanmış, büyük marketlerde ücret 6-7 cent aralığındadır. Bu şekilde ülkede poşet kullanımı %80 azaltılmış durumdadır.

Norveçte ise 2 yıldır yasak ve poşet başı ücret 10 cent olmasına rağmen halk halen poşet kullanımına devam etmektedir.

ABD'de poşet kullanımı yıllık 100 milyar adedi buluyor ve  yaygın olarak kullanılmaya devam etmekle beraber, San Francisco'nun başı çektiği 180 şehir ve kasabada poşet ya yasaklandı ya da ücretli hale getirildi. Ortalama 5 cent'lik bir ücret alınıyor bu bölgelerde.

Hindistan'da ise garip bir durum söz konusu çünkü ; burada yaşayanlar poşetleri çekmecelere boşaltmak yerine içindekilerle beraber duvarlara asmayı tercih ediyorlar.Aynı zaman da hükümet Ganj nehrinin 2 km yakınına poşet ve naylonumsu malzemeler sokulmaması konusunda düzenlemeler de yapıyor.

Çin 2008 yılında poşet kullanımını yasakladı ve poşet başına 2-5 cent arasında ücret alıyor.Ancak alınan tüm önlemler ve 370 euro gibi cezalar kesilmesine rağmen Çin halen çevre kirliliği konusunda bir çözüme ulaşamamış durumdadır.

Bangladeş'te  2002 yılından bu yana poşet kullanımı yasaktır. Bu yasağın çıkmasında 1988 ve 1998 yıllarında ki sel felaketidir.Sel felaketinin poşetlerin sistemleri tıkaması sonucu oluştuğu kanısına varmalarıdır.

Doğu Afrikanın kuzeyinde kalan Eritre de bile 2005 yılından bu yana poşet kullanımı yasaktır.

Poşet; denizde 400 yıl, karada ise 800 yıl kadar kalabiliyor. Aslında poşet kullanımı tam olarak 1980 yılında başlamıştır.Naylon poşetler uzun süre güneş ışığına maruz kaldıklarında içerisindeki bazı maddeler çözünerek kanserojen olarak çevreye yayılmakla beraber ciddi zararlarada yol açabiliyor.Isıyı emerek orman yangınlarına sebep olduklarını zaten biliyoruz.Özellikle siyah poşetlerde çekirdekli meyve taşınmamsı gerekiyor.

Poşet sorununa bir de şöyle bakalım ;

Haftada sadece 2 poşet daha az kullanılsa, yılda kişi başına 100 poşet çöpe atılmamış olur. Bunu alışveriş yapan milyonlarca kişi ile düşündüğünüzde ciddi rakamlar ortaya çıkıyor.

Sadece Türkiye'de her beş kişiden biri poşet kullanmayı bıraksa, ortalama 60 - 70 yıllık süreçte 70 milyar daha az poşet tüketilir. Bu sadece 5 te 1 kişi ile yapılabilen şeylerin en başıdır.

Afiyetle yediğimiz balıklar bile bizim kullandığımız poşetler ve bu poşetlerin doğaya ve denize karışmasıyla birlikte zehirleniyorlar.Bu zehirlenmeler maalesef sofralarımıza kadar geliyor ve biz bu tehlikeyi farkedemiyoruz.

2008 yılında kaliforniya kıyılarına vuran dev ispermeçet balinasının ölüm sebebi ise, midesinde 22 kg ağırlığındaki plastikti.

Aslında her saniye dünyada 160 bin poşet kullanılıyor ve bunların %99 u geri dönüştürülemiyor.

Aslında bir poşet dünyayı değiştirir. Biz üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirirsek inanın dünyanın daha yaşabilir ve refah seviyesi yüksek bir hal almasını sağlayabiliriz. Ben bu yazımı kendi bulduğum bir slogan ile sonlandırıyorum.

Bir poşet deyip geçmeyin, sağlığınızdan vazgeçmeyin...

 
Toplam blog
: 46
: 54
Kayıt tarihi
: 31.12.18
 
 

İnsanlar yaşamları boyunca bir çok şeylerle karşılarşırlar ve bunları nasıl yöneteceğini bazen çözü..