Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

08 Aralık '11

 
Kategori
Deneme
 

Bir Şair, bir ölüm ve Kadınlar

Bir Şair, bir ölüm ve Kadınlar
 

Pablo Neruda


Ağır ağır ölür alışkanlığının kölesi olanlar, her gün aynı yoldan yürüyenler, yürüyüş biçimini hiç değiştirmeyenler, giysilerinin rengini değiştirmeye yeltenmeyenler, tanımadıklarıyla konuşmayanlar.
Ağır ağır ölür tutkudan ve duygulanımdan kaçanlar….”
*
Benim çok sevdiğim bu dizeler, aşkın ve devrimin şairi diye anılan Pablo Neruda’ya ait.

Dün okuduğum bir haber ile tekrar anımsadım, hem kendisini hem de sevdiğim bu dizeleri…

Haber, Nobel Edebiyat Ödülü sahibi şair Pablo Neruda'nın cinayete kurban gidip gitmediğini tespit etmek için mezarının açılacağı ile ilgiliydi.
Neruda, pek çok insanın bildiği gibi, General Augusto Pinochet'in Şili ‘de iktidara geldiği askeri darbeden sadece 12 gün sonra 23 Eylül 1973' te kaldığı hastanede prostat kanserinden ölmüştü.
*
Hem politikacı hem diplomat hem de şair olan Neruda’’yı yakın dostu Lorca;“Felsefeden çok ölüme, akıldan çok acıya, mürekkepten çok kana yakın bir şair” diye anlatır
*
Yaşamı sert siyasi zorluklarla geçen Neruda vatan haini ilan edilip saklanırken bile yazmayı sürdürdü. Bolivya ormanlarında saklanan Che Guevera’nın bile cebinde onun yazdığı şiirlerle gezdiği söylenir.
*
Nobel ödüllü Neruda’nın özel yaşamını merak ediyor insan ister istemez. Aşk şiirlerini yazdığı kadınının yerinde olmak istiyor insan biraz da kıskançlıkla.
Ben de, devrim şiirlerinin yanında sayısız aşk şiirleri yazan şairin karısı/sevdiği kadın olmak nasıl bir duygudur diye düşündüm. Belki de bir çoğumuzun önemsemediği, bir kısmımızın da ne şanslı kadın dediği bir durum. Ben Matilde’nin yerinde olmak isterdim doğrusu.
*
Birçok kadına âşık olup birkaç kere evlenip boşanan Neruda’nın ilk eşi Maria Antonieta Agenaar’ın yerinde olmak ise oldukça nahoş bir durum. Çünkü Maria, şairin hiçbir şiirini adamadığı kadın olarak bilinir.
Maria’ya olan aşkı azaldıkça dost meclislerinde geçirdiği saatlerin  artmaya başladığı bir sırada tanıştığı ikinci eşi Delia girer hayatına..
Aşk şiirlerinin çoğunu yazdığı Matilde ile kendisi 45 yaşında ve Delia ile evliyken tanışır. Evli bir şairin gizli sevgilisi olmayı kabul eden Matilde ile ilişkisini Delia’yı yaralamak istemediği için gizli sürdüren Neruda, Delia’ya yakalandığında çok üzülür ve tüm şiirlerini yazdığı gibi beyaz kağıt üzerine yeşil mürekkeple yazar veda mektubunu.
Matilde ise hastane odasında son nefesini verdiğinde yanında olan kadındır.
*
Bir haber beni nerelere götürüp neleri anımsattı ve eski dergileri karıştırmama, hakkındaki belgesellere göz atmama ve sizlerle paylaşmama sebep oldu.Aralık 2011 / Kurşun

 

 
Toplam blog
: 193
: 998
Kayıt tarihi
: 13.01.10
 
 

Kırklı yaşlarda başladığım yazma serüvenine elli li yaşlarda da devam etmeye çalışıyorum. Ünivers..