Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Ağustos '08

 
Kategori
Dünya
 

Bir savaşın düşündürdükleri....

Bir savaşın düşündürdükleri....
 

www.radikal.com.tr


Bir adam küçük bir çocuğu dövüyor. Çocuk, boksör olan babasına şikayet edince babası gelip, çocuğunu döven adamı iyice benzetiyor. Adam etraftan yardım istiyor ama şimdilik kimse müdahale etmiyor.

Yukarıdaki tabloda boksörden dayak yiyen adam Gürcistan Devlet Başkanı Şaakaşvili. Hani Bakü-Tiflis-Kars demiryolu temel atma töreninde Abdullah Gül ve İlham Aliyev’in yanında gördüğümüz iri yarı adam.

Geçmişte Saddam, Kuveyt’i Irak’a bağlamak isterken, bu maceranın sonunda hem kendi hayatını kaybetti hem de ülkesi ABD işgali altında kaldı. Şimdi Şaakaşvili aynı durumda. Bir Türk atasözü olan Dimyata pirince giderken evdeki bulgurdan olmak denilen durum bu olsa gerek.

Sovyetler Birliğinin önemli görevlerinde bulunan bazı kişiler daha sonra bağımsızlığını kazanan ülkelerde devlet başkanı oldular. KGB başkanı Haydar Aliyev’in Azerbaycan, SSCB Dışişleri bakanı Şvardnadze’nin Gürcistan Devlet başkanı olması gibi.

SSCB dağıldıktan sonra bile Rusya, diğer cumhuriyetlere göre her zaman öne çıkan ülke olmuştu. Zaten Sovyetler yıkılmadan evvel bile bir çok yerde bu ülke Rusya olarak tanınıyordu.

Nedense Amerika ve Rusya dünyanın en güçlü iki devleti olduklarından, biri küçük bir ülkeyi işgal ettiğinde diğer ülke, göstermelik bir tepki dışında hiçbir müdahalede bulunmaya cesaret edemiyor. Örneğin 1979 yılında Sovyetler Birliği Afganistan’ı işgal ettiğinde ABD nin gösterdiği tepki 1980 Moskova olimpiyatlarını boykot etmek olmuştu. Türkiye olarak biz de ABD ye uyarak o olimpiyatlara katılmamıştık. 1984 yılında ise bu defa SSCB misilleme yaparak Los Angeles olimpiyatlarına katılmamıştı. Şimdi ise Pekin olimpiyatları sırasında Rusya, Gürcistan topraklarında ilerlemeye devam ediyor. ABD ise sadece izliyor. Irak’a müdahale ederken Rusya’nın izlediği gibi veya yarın İran’a müdahale ettiğinde izleyecek olması gibi.

Belki de bu iki ülkenin arasında gizli bir anlaşma vardır. ABD, Güney Osetya ve Abhazya’nın bağımsızlıklarını tanımasına karşılık Rusya da Kosova’nın bağımsızlığını tanıyacaktır.

Gürcistan üye olmak için NATO’nun kapısında bekliyor. Öyle bir şey olursa bu ülkeye en yakın NATO ülkesi Türkiye olacak. Kafkaslar yakında birçok olaya gebe gibi görünüyor.

 
Toplam blog
: 974
: 3444
Kayıt tarihi
: 16.01.07
 
 

2017 Basın özgürlük endeksine göre 180 ülkeden 155. sırada olan ülkemizde yemek tarifleri  ve tel..