Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

26 Nisan '10

 
Kategori
Siyaset
 

Bir seçim masalı

Bir seçim masalı
 

Bir varmış bir yokmuş. Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde, deve tellal iken, pire berber iken, ninem benim beşiğimi tıngır mıngır sallar iken bir belde varmış. Adı masalı anlatanda saklı.

Bir beş yıl kadar önce bu beldede başkan seçilmişmiş A adlı arkadaş. Ama seçilmiş olan bu başkan kimine göre korkudan, kimine göre rahatsızlığından bırakmışmış görevini. O günkü yasalara göre de belediye meclisi, üyeleri arasından birisini başkan seçecekmiş. Uzlaşma sağlanamayınca ön seçim yapalım demişler. Yapmışlar da. B adlı üye kazanmış ön seçimi. C adlı üye kaybetmiş. Ancak onun zaafından yararlanmak isteyen bir grup “ Sen ne yapıyorsun C? Biz seni başkan yapacağız. Üç buçuk yıl var daha yüz milyardan fazla para alacaksın maaş olarak dememişler mi? Bizimki zaten hazırmış böyle bir öneriye. Balıklama atlamış.

Seçimler yapılmış. Başkanlık maaşını bölüşmüş üç kafadar. Senetler düzenlenmiş işi sağlama bağlamak için. Kasabanın değil ama beylerin işleri tıkır tıkır yürümüş. Üç buçuk yıl ne kadar da kısaymış. Hemen gelip çatmış seçim zamanı.

Yıllardır hep güçlü olan partidenmiş bay başkan. Ama gel gör ki kimse yüzünü görmek istemezmiş bizimkinin. Parti toplantılarını herkes protesto eder olmuş. Kimse ilgi göstermez, kimse masasına davet etmezmiş ne gam. Bizimki tutturmuş ben aday olacağım diye. Bilirmiş istenmeyen adam olduğunu. Ama işini halletmiş başkentten. Sanki oyu başkentten alacak. O aday yapılacak diye birileri zil takıp oynamaya başlamış.

Nasıl olmuşsa olmuş korktukları birisi aday oluvermiş o partiden. Laf aramızda bazıları altlarını ıslatmışlar korkudan. Seçim kampanyası boyunca halkın gönlünde taht kurmuş yeni aday. Seçim konuşmaları, dost düşman herkesten beğeni almış, herkes kutlamış. Böyle bir adayı ilk kez görmüşmüş belde sakinleri. Daha seçimlere bir hafta kalmışken “Bu iş bitti” demiş herkes.

Seçim öncesi geceleyin durmamış beyler. Ertesi gün yapılan seçimlerde başkan seçilmişler. Başkan seçilen çocuk kendisi söyleyebiliyormuş; “1500 satılık oy var sanırdım 4000’den aşağı değilmiş. Geceleyin 420 eve girdik 600 milyar para dağıttık” diye. Ha bir de aldığı 8200 oyun 5400 tanesini parayla satın aldığını da söylüyormuş bay başkan.

Bizim dürüst adayımız da seçim konuşmalarında “Para öneren olursa alın yiyin, helaldir ananızın ak sütü gibi. Ama oyunuzu onlara verip de beş yıl soydurmayın ülkeyi demiş”. Demiş ama, çok da dürüstmüş o beldenin insanları; yalan söyleyemez, söz verince dönemezlermiş.

Yasalara göre büyük suçmuş parayla oy alıp satmak. Suçmuş da nasıl kanıtlayacakmış, onu düşünür dururmuş birtakım insanlar hala.

 
Toplam blog
: 190
: 3134
Kayıt tarihi
: 28.09.07
 
 

Emekli öğretmenim. Yurdunu, ulusunu seven, her konuda sorumluluk sahibi gençler yetişsin istiyorum. ..