Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

06 Nisan '17

 
Kategori
Gezi - Tatil
 

Bir şehrin hikâyesi ve Juscelino Kubitschek

Bir şehrin hikâyesi ve Juscelino Kubitschek
 

Her şehrin bir hikâyesi vardır. Şehri geçmişten geleceğe götüren bu hikâyelerdir. Kimisinin geçmişi çok eskilere dayanır, kimisi de geçmişi çok yeni olsa da oldukça tanınan ve ön plana çıkan özellikler taşır. Aslında kısa zamanda şehri marka haline getiren hikâyelerin arkasında o şehre hayat veren insanlar vardır. Kısa zamanda bir şehri ön plana çıkarmak ve tanınmış yapmak çokta kolay değildir. Ama bazıları bunu başarmıştır ve yaşarken sonuçlarını görmüştür.

Bir şehrin yoktan var edilmesini sağlayan bu insanlar yaratıcılıklarının ruhunu şehre yansıtmıştır. Bir şehrin ihtiyaçlarını, günü düşünmek bir tarafa geleceğin ihtiyaçlarına göre düşünmüşlerdir. Şehri her yönü ile geleceğe taşıyacak yatırımları yapmışlardır. Her şeyi şehir olacak insanlar için yaşanabilir bir ortam yaratmışlar adeta geleceğe imzalarını şehrin planı ve birbirinden güzel sanat eseri olan binaları ile atmışlardır. Tüm bunları yaparken birilerini kayırma ve birilerini kandırma düşüncesi ile değil, insanlığa hizmetin ulvi duyguları ile hareket etmişler ve halkın gerçek kahramanları olarak tarihteki yerlerini almışlardır.

İşte bu insanlardan biri Juscelino Kubitschek’tir. Juscelino 1902-1976 yıllarında yaşamış yaptığı hizmetlerle ülkede izler bırakmıştır. 1956-1961 yıllarında bir politikacı için kısa sayılabilecek bir dönem görev yapsa da halk tarafından sevilen, eserleri ile anılan tanınmış Brezilyalı bir politikacıdır.  Özellikle de bu yeni ülkenin başkenti olan Brasilia şehrini yaratan ve geleceğe taşıyan bir insandır. Onun bu topraklara göçen her göçmen gibi zor bir yaşamı olmuştur. Yokluklardan ve zorluklardan gelen bir yaşamı olmuştur. İki yaşında babasını kaybetmiş çek kökenli öğretmen annesi yaşamış, iyi bir öğrencilik hayatının ardından tıp doktoru olmuştur.

Ülkesi için birşeyler yapmak isteyen her insan gibi politikaya ilgi duymuş ve 1934 yılında sosyal demokrat bir üye olarak Brezilya parlamentosuna seçilmiştir. 1937 yılındaki diktatörlük döneminde görevini bırakarak mesleğine dönmüştür. 1940 yılında belediye başkanı olarak siyasete geri döndü. Belo Horizontein belediye başkanı olarak şehre su getirmek için suni bir göl olan Pampulha Gölü projesini hayata geçirdi. O dönemin en tanınmış Mimarı olan Oskar Neimeyer tarafından tasarlanan binalar ile şehir planı ve yapılaşması ile ilgili çalışmalar gerçekleştirdi. Bugün ki Brezilya’nın başkenti olan Brezilya şehrinin imarında bir belediye başkanı olarak rol oynadı. 1945 yılında yeniden Brezilya Ulusal Meclisine seçildi. 1950 yılında Minas Gerais eyaletinin valisi oldu. 1955 yılında beş yılda elli yıl ilerleme sloganı ile Brezilya Başkanlığı seçimlerine ve o güne kadar elde ettiği başarılarının gücü ile seçimi kazandı. 1956 yılında göreve başladı.

Onun başkanlık dönemi siyasi iyimserlik dönemi olarak kabul edilmektedir. Muhalif partilerle çatışmadan kaçındı. Ülkede barış havasının gelmesini sağladı. Askeri rejimden zarar gören rakiplerine bile siyasi af getirilmesinde rol aldı. Seçimlerdeki sloganı çerçevesinde Ulusal Kalkınma Planı’nı uygulamaya koydu. Planı altı büyük gruba ayrılmış 31 hedeften oluşuyordu. Bunlar enerji, ulaşım, gıda, sanayi ve eğitim alanında eğitim ve ana hedefi başkent Brasilia'nın inşaatı idi.   Brezilya’nın inşaatına 1959 yılında başlandı. Ülkede böyle başkentin kurulması fikri uzun yıllardan beri vardı, Juscelino Kubitschek bunu seçim vaadi olarak hayata geçiriyordu.

Kentsel plancı Lucio Costa liderliğinde mimar Oscar Niemeyer ve peyzaj mimarı Roberto Burle Marx'ın 1957' yılında çalışmalarına başladılar. Ülkenin bağımsızlık günü olan 21 Nisan 1960'a kadar bitirilmesi hedeflendi. Ülkenin yeni başkenti olacak Brezilya şehri sokaklar, altyapı, hükümet binaları, sosyal yaşam tesisleri gibi birçok tesisin inşası gerçekleştirildi. Bir zamanlar boş ve çöl gibi olan alanın ortasında 41 ayda vaha gibi bir alan yaratıldı. Dünyada modern şehirciliğin en önemli örneklerinden biri olacak mimari başyapıt ortaya çıktı. Brezilya şehri proje hayata geçirilmişti.  Bu yatırım ile bölgenin görüntüsü ve yaşamı değişmişti. Herkesin sahiplendiği birliğin yapısını güçlendirecek sosyal ve kültürel hayat ile ilgili önemli dönüşümlerin önü açılmıştı. Ülkenin her yönüne uzanan ve birbirine bağlanan yollar yeni başkent ile birlikte ülkenin yaşamını değiştirmiş ve kolaylaştırmıştı.

Juscelino Kubitschek bir şehir yaratma projesi ile bir zamanlar çöl gibi, olan kırmızı topraklarla kaplı boş bir alanda bile nelerin başarılabileceğini göstermişti. Diyebiliriz ki parası ve gücü vardı da yaptı. Bu şehri gezdiğinizde ve incelediğinizde göreceğiniz en önemli gerçek yapılan eserlerdeki sadelik ve gösterişten uzaklık olacaktır. Plan dâhilinde açılan köprüler, cadde ve sokaklar trafiği kolaylaştırdığını, binaların mimari açıdan bir sanat eseri gibi şekillendirilmesine rağmen sade görünümlü olduğunu fark edeceksiniz. Özellikle de başkanlık binasının ve konutundaki sadelik sizleri hem utandıracak hem de bir ülkeyi yönetenlerin ne derece sade bir çalışma ve yaşama ortamında olduklarını göreceksiniz. Neden bu şehrin ve ülkenin insanlarının Juscelino Kubitschek’i sevdiklerini ve saydıklarını anlayacaksınız.

 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..