Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Mayıs '07

 
Kategori
Özel Lezzet Durakları
 

Bir Sivaslının, bir Balıkesir tattlısı tarifi

Bir Sivaslının, bir Balıkesir tattlısı tarifi
 

Balıkesir süt ve süt ürünleri yönünden önde gelen bir ilimiz. Hemen her, mahallede, sokakta bir mandıra görürsünüz. Ama hepside gerçek anlamda ter temiz, pırıl pırıldır. İçlerinde peynirin her türü, aklınıza gelen gelmeyen her türü mevcut... Yöresel olanından tutun herkesin bildiğine kadar tümü vardır. Yoğurt, lor, yağ, turşu. Canınız ne istedi anında alır, eve gelmeden yolda tüketirsiniz. Bu süt ürünlerinden biride buranın geleneksel peynir kökenli bir tatlısı: Hoşmerim, Höşmerim nasıl yazılırsa yazılsın yemesi çok güzel bir tatlı. Nasıl ortaya çıktığının hikâyesi ve kaynağı değişik olsa da ben size benim en sevdiğim öyküsünü ve öykünün içinde yapılış tarifini aktaracağım. Eski zamanlarda, her halde kurtuluş savaşı sırasında her evden birçoğunun asker de olduğu bir zamanda Balıkesir’den de kocası asker bir kadının kocası askerden dönmüş. Ama yok zamanı her şey kıt. Kadın ne yapacağını ne ikramda bulunacağını şaşırmış. Şaşkınlık bir yana çok da üzgün. Etrafa bakınmış, peynirleri görmüş. Yakmış ocağı, suyu koymuş kaynamaya. Biraz şeker, biraz peynir... Kaynatmış ikisini bir güzel. Yüzü kaymak tutunca koymuş kenara soğusun diye. Uyuyan kocasının önüne koymuş, uyanınca. Bir tabak vermiş adama başlamış adamın suratını gözlemeye, nasıl tepki verecek. Gayri ihtiyari ağzından Hoş mu erim, Hoş mu erim, diye sözler dökülmüş. Adam ne cevap verdi bilmiyorum ama bir Sivaslının ağzından, bir Balıkesir tatlısı tarifi ancak bu kadar olur. Zamanla bu tabir Hoşmerim, ya da höşmerim’e dönüşmüş. Balıkesirliler beni bağışlasın.

 
Toplam blog
: 405
: 914
Kayıt tarihi
: 19.04.07
 
 

Okumayı ve kendimce yazmayı severim. Samimi eleştirilere açık biriyimdir. ..