Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

16 Kasım '06

 
Kategori
Eğitim
 

Bir siyasi parti neden “ ÖSS kalkacak ” der?

Bir siyasi parti neden “ ÖSS kalkacak ” der?
 

Televizyonda İtalya-Türkiye maçının görüntüleri üzerine bindirilen reklamlardan bazıları siyasi partilerin propaganda reklamlarıydı. Bunlardan birisi hakkında yazma gereğini duydum. Reklamda partinin adı, genel başkanın fotoğrafı ve şu yazı vardı: “ Harçlar ve ÖSS kalkacak ”

Harçlar konusunda bir diyeceğim yok. Bütçeden üniversitelere yeterli ödenek sağlandığı takdirde kalkması çok iyi olur. Ancak ikincisini anlayamıyorum. ÖSS nasıl kalkabilir. ÖSS kalkacaksa, liseleri bitiren öğrencilerin üniversitedeki bölümlere yerleşmesi için başka bir değerlendirme ve sıralama seçeneğinin bulunması gerekir. Bunun için değişik yöntemler uygulanabilir.

1-Öğrencilerin lise bitirme notları kullanılabilir: O zaman vay haline sıfırcı fizikçinin lisesinde okuyanların!

(Bu yöntemin uygulama şansı yoktur. İki ayrı öğretmenin verdiği notlar aynı değerlendirme için kullanılamaz. Her öğretmenin verdiği not adildir ve doğrudur ancak kendi içinde.)

2-Öğrencileri lisede mesleklere yönlendirmek: Herkesin idealindeki yöntem bu. Uygulama şansı olabilse...

(Üniversitelerdeki bir çok alan için arz belli, talep ise sınırsızken bu yönlendirmeyi yapmak olanaksızdır. Ailelerin gözünde hepsinin çocukları tıp fakültesine, mühendislik bölümüne girebilecek yetenek ve zekaya sahip oldukları için o şekilde yönlendirilmelerini isteyeceklerdir. Bir taşra kentinde eşraftan birisinin oğluna “üniversite okuyamaz” diyebilecek bir lise öğretmeni düşünebiliyor musunuz. Ya da Ankara’da iktidar partisinin etkili bir milletvekilinin kızına “Tıpta okumak için yeterli zeka ve yeteneğe sahip değil” diyecek öğretmenin ertesi yıl nerede görev yapacağını tahmin edebiliyor musunuz?)

3-Üniversiteler paralı olur: Öğrenciler açık artırmaya girerler, iyi bölüme en çok para veren girer.

(Olmayacak bir durum. Yaratacağı sosyal yaraları düşünebiliyor musunuz? )

4-Meslek yüksek okullarını yerleştirmesi iktidar partisinin ilçe yönetimleri tarafından, taşra üniversitelerini dört yıllık bölümleri partinin il yönetimleri tarafından, büyük üniversitelerin çok tercih edilen bölümleri ise parti genel merkezi tarafından yapılır.

(ÖSS’nin kalkması ile üniversiteye yerleştirmede en önemli kriter kibar söyleyişi ile referans olabilir. Ya da açıkça toplumun bildiği sözcükle: torpil. Şu anda şaka gibi görünen bir satırlar gerçek oluverir.)

5-Kura çekmek.

(ÖSS kalkacaksa en iyi ve adil yöntem kura çekmektir. Hiç olmazsa herkes eşit şansa sahip olur. Sonra üniversitelerin hali ne olur, bilemem.)

Bir siyasi parti neden “ÖSS kalkacak” der? Bunun tek bir açıklaması olabilir. İki milyona yakın ÖSS’ye girecek öğrenci var. Bu kadar kişinin onda biri bile istediği yeri kazanamayacak. Kazanma şansı olanları büyük bölümü bu durumu daha sınava girmeden bildikleri için iki milyona yakın umutsuz genç sözkonusudur. “ÖSS kalkacak” demek gençler üzerinde oy uğruna umut ticareti yapmaktır. Bunu yapan hangi siyasi görüşte olursa olsun kötü niyetlidir.

Kötü olan ÖSS değildir. Sorun ÖSS için milyonların yarışının yarattığı ortamdır. Öğrencilerin yaşadığı bunalımlar, dersanelerin bu fırsatı bir rant kapısı olarak görmeleri, ailelerin yaşadığı ekonomik sorunlar elbette gözardı edilemez. ÖSS’yi kaldırmak bu sorunları çözecek olsa, hepimiz kaldırılmasını isteyelim.

Ülkemiz koşullarında ÖSS’ye tek alternatif kura çekmektir. O da olmayacak bir yol olduğuna göre ÖSS’den başka çare yoktur. Kimse ÖSS üzerinde siyaset yapmasın.

 
Toplam blog
: 1735
: 2429
Kayıt tarihi
: 22.09.06
 
 

27 Mart 1959'da İnebolu Yeşilöz Köyünde doğdum. Yeşilöz Köyü İlkokulu, Yeniyol İlkokulu, İnebolu ..