Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

17 Mart '09

 
Kategori
Siyaset
 

Bir soru: 29 Mart'ta seçim yerine halkoylaması yapılsa...

Bir soru: 29 Mart'ta seçim yerine halkoylaması yapılsa...
 

Evet mi, Hayır mı?


Demokrasi, Seçim, Siyasal Partiler, Asker, Darbe, Ergenekon... Bu sözcük ve kavramların birinci ortak yanı; olumlu ya da olumsuz anlamda da olsa hepsinin Türkiye’de siyasal yaşamla ilintili olmaları, ikinci ortak yanları da özellikle son günlerde gündemde yoğun olarak yer almalarıdır.

Bu sözcük ya da kavramların öznel olarak değerlendirilmesi ile bunlara ilişkin nesnel gerçeklik farklı şeylerdir. Örneğin; nesnel bir gerçeklik olarak AKP’nin 22 Temmuz seçimlerinde % 47 oy aldığını söylemek, dile getirenin AKP’li olduğu ya da olmadığı anlamına gelmez.

Ya da 1982 Anayasası’nın halkoylamasında % 92 ile kabul edildiğini dile getirmek nesnel bir gerçeğin yansıtılması anlamını taşır ama bu Anayasa’yı onaylamak ya da karşı çıkmak anlamına gelmez.

Bu gerçeklerden yola çıkarak yapılacak öznel değerlendirme ve yorumlar ancak kişisel tavırları yansıtır.

Bu girişi yapma nedenim; başlıkta belirttiğim üzere ortaya koyacağım “soru”nun öznel bir yorum içermediğini ve sadece bu soruda dile getirilen duruma ilişkin olarak nasıl bir yanıt dağılımı olacağına ilişkin kişisel değerlendirme amaçlı olduğunun daha iyi anlaşılması sağlamaktır.

Üzerinde düşünülmesinde yarar gördüğüm ve yukarıda açıkladığım çerçevede yanıtlanmasında yarar olan soru şu:

Eğer 29 Mart’ta Yerel Seçim yerine bir halkoylaması yapılsa ve “Türkiye’nin siyasal ve ekonomik sorunlarına bakarak belli bir süre için askerin yönetime el koymasını onaylar mısınız?” sorusu “Evet” “Hayır” “Fikrim Yok” olmak üzere üç seçenekli olarak sorulsa, SİZCE Türk halkı tarafından en çok tercih edilecek yanıt hangisidir!

Burada önemli olan sizin asker ve darbe hakkındaki öznel değerlendirmeniz, kişisel tavrınız değil, Türk halkının böyle bir oylamada nasıl bir tercihte bulunacağına ilişkin öngörünüz ve değerlendirmenizdir. Sonuçta bu soruya vereceğiniz yanıt kendinize vereceğiniz, sadece kendinizin bileceği, dolayısıyla başkalarını yönlendirme işlevi olmayacak bir yanıttır ve bu nedenle sizin gerçeğinizi yansıtan bu yanıt sanırım günümüz Türkiye’sinin gündemindeki sorunları irdelerken daha sağlıklı yorumlar yapmanıza katkıda bulunacaktır.

Ne dersiniz, 29 Mart’ta bir halkoylaması yapılsa ve sorulsa “Türkiye’nin siyasal ve ekonomik sorunlarına bakarak belli bir süre için askerin yönetime el koymasını onaylar mısınız?”...Böyle bir oylamada nasıl bir sonuç alınır?

 
Toplam blog
: 195
: 688
Kayıt tarihi
: 04.10.07
 
 

Dünyanın internet sayesinde küçüldüğü günümüzde büyüyen sorunlara ilişkin duygu ve düşüncelerimi pay..