Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

22 Temmuz '06

 
Kategori
Futbol
 

Bir süperstarın son demleri...

Bir süperstarın son demleri...
 

Geçtiğimiz hafta Yunanistan'da yayınlanan Protathlitis gazetesine yaptığı açıklamalarda bu sezon sonunda futbolu bırakacağını açıklayan Rivaldo Vitor Borba Ferreira (nam-ı diğer "Rivaldo"), özellikle Barcelona forması altına oynadığı futbol ve 1999 yılında kendisine "Avrupa'da Yılın Futbolcusu" olma onurunu yaşatan performansı ile zihinlerimizin bir yerinde inzivaya çekilmeye hazırlanıyor.

Günümüz futbolunda "orta sahayı baklava şeklinde kurmak" gibi bir olgudan bahseden her antrenör için kuşkusuz baklavanın üst köşesi için en lezzetli alternatiflerden biridir Rivaldo. Can yakan şutları, radara yakalanmayan dripling yeteneği ve üstün oyun görüşünün meyvesi ara pasları ile "çift forvet arkası" için bulunmaz bir hint kumaşıdır. Frikiklerindeki usta vuruşları ve golü koklamadaki becerisi ise ancak "Tanrı'nın lütfu" kelimeleriyle özetlenebilir.

Peki kimdir aslında Rivaldo?

19 Nisan 1972'de Recife'de yokluklar içerisinde dünyaya gelen Rivaldo, temelde her Brezilya'lı çocuğun yaptığını yapar ve futbol topunun peşine takar hayallerini. 16 yaşına değin kah toprak sahaların tozunda, kah plajlarda devam eden macerası 1989 yılında "Santa Cruz" takımıyla anlaşma yapmasıyla birlikte iplerinden boşanır. Genç takımda oynadığı futbolla yerel olarak adını duyumaya başlayan Rivaldo, 1992 yılında "Mogi Mirim" takımına geçer ve tam profesyonelliğe adımlarını bu vesile ile atar. O sezon 27 maçta atacağı 9 golün kendisine Brezilya futbolunun devlerinden Corinthians'ın kapılarını açacağını o tarihlerde tahmin edemese de, ertesi yıl transfer olduğu Corinthians'ta 41 maçta 17 gol atarak Brezilya'nın gelecek vaad eden oyuncuları arasına adını yazdırır. Üstelik bu safhada Brezilya Milli Takımı'na çağrılmaya başlaması da Avrupalı futbol simsarları ile büyük küçük pek çok klübün "scout" larını Rivaldo'nun gölgesi yapmıştır bile.

94-95 ve 95-96 sezonlarını Palmeiras'ta geçiren yıldız futbolcu, 1996-1997 sezonu ile birlikte üzerine Deportivo La Coruna forması geçirir ve İspanya'da alır soluğu. Lig sonunda 41 maç/21 gol gibi bir istatistiğe sahip olsa da, aslında Barcelona maçlarında ortaya koyduğu oyunla çoktan Barcelona transfer listesinin bir numarasına adını yazdırmıştır.

97-98 sezonu ile birlikte 2002'ye kadar üzerinden çıkarmayacağı yeni formasına kavuşur. Frikikten, uzaktan, röveşata ile kısaca futbolun mümkün tüm argümanlarını kullanarak attığı goller onu "Barcelona'lı Rivaldo" olarak bir fenomene dönüştürür. Kariyeri bu dönemde "tavan" yapan Rivaldo, yıldızlaştığı 2002 Dünya Kupası'nın kazanılmasından sonra sakatlık problemleri yaşamaya ve form grafiğinde sürekli bir düşüş göstermeye başlar.

Yeniden yapılanan Barcelona takımında düşünülmeyen Rivaldo yıllık 4.5 milyon euro gibi bir ücrete Milan'ın yolunu tutar. Milan da yalnızca 22 maç forma giyebilen yıldız oyuncu kısa bir Cruzeiro macerası yaşar. Bu dönemden sonra bir süre serbest dolaşarak kulüp arayan, zaman zaman Türk takımlarıyla görüştüğü söylenen Rivaldo'nun futboldaki son durağı Olympiakos kulübü olur.

Bugün "I want to finish my career in an Olympiakos shirt." (Kariyerimi Olimpiakos forması ile bitirmek istiyorum) diyecek kadar Olimpiakoslu görünen Rivaldo'ya geçmişte "Müzmin sakat, artık yararlı olamaz" diyerek burun kıvıran kulüp yöneticilerimize; Rivaldo'nun Yunanistan'da oynadığı 46 maçta attığı 26 golü, Olimpiakos'un son iki sezondur kaldırdığı lig ve Yunanistan kupalarını, Rivaldo'nun aldığı yıllık 1.6 milyon euro'luk ücreti hatırlatmaya gerek yok sanıyorum.

Her ne kadar 2002 Dünya Kupasında Hakan Ünsal'ın bacaklarına attığı top sonrası yüzünü tutarak düşmek suretiyle Hakan Ünsal'ı "taammüden" oyundan attırmasıyla, Türk futbolseverlerin gönül defterlerinde üzeri çizilen oyunculardan olsa da, Rivaldo sadece aşağıdaki linkte bile "süperstar" olduğunu ispatlıyor herkese :

http://www.youtube.com/watch?v=l42kAtvetMI

Güle güle Rivaldo, son sezonun en güzel sezonun olsun!

 
Toplam blog
: 235
: 717
Kayıt tarihi
: 21.06.06
 
 

Yazar 1976 yılında İstanbul'da doğdu. Tüm eğitim ve öğretim hayatını burada tamamlayarak, 1999 yı..