Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ekim '15

 
Kategori
Ekonomi - Finans
 

Bir taşla çok kuş

Bir taşla çok kuş
 

google


Petrol fiyatlarının düşük tutulması, değişik sonuçlar veriyor.

Birinci getiri, Rusya’nın elini bağlamak idi. Bu işledi.

İkincisi, biraz dolaylı bir sonuç:

“Zerohedge’in yapmış olduğu bir araştırma petrol fiyatlrının yeni (daha düşük) fiyat dengesi petrodolar arzını gelecek yıllarda her ay 24 milyar dolar eksiltecek ve gelecek 3 yılda çıkışların toplamı 860 milyar dolara ulaşacak.”

http://www.dunya.com/dunya/global-ekonomi/860-milyar-petrodolar-korfeze-geri-donecek-276254h.htm

1 trilyon dolar yani.

ABD 1 ve AB 1 olmak üzere, 2007’den beridir piyasaya 2 trilyon dolar girmişti. Bunun 1 trilyonunu Araplar deve edecek gibi.

Sonrası, NEP ve post-NEP etkiler:

Uluslararası borsalardan 1 trilyon dolar çıkınca, bunun etkisini öyle kolayca pek kimse hesaplayamaz bizcesi.

Bildiğimiz kadarıyla bu 1 trilyon dolar, reel emtiaya gidecek. Sonuçta Araplar, hiçbirşey üretmeyen ekonomilere sahipler. Bu tüketimin de öyle tamamına yakını, ABD kökenli falan da değil. Sonuçta dolaylı olarak, ABD’nn 1 trilyon doları AB’nin kasasına girecek gibi. Ki AB da zaten 2. trilyon Avroyu basmakla ve pompalamakla meşgul idi şu sıralar, Yunanistan gibilerin sayesinde.

ABD, ister FIFA üzerinden olsun, ister İsviçre daha beyaz yıkar üzerinden olsun, ister askeri olarak olsun, bu sıralar hep AB markajı üzerine oynuyor. Çünkü AB ve özellikle de Almanya, Rusya ile genel gidişte ve genel global gidişte, pek de ABD lehine / çıkarına körü körüne bağlı davranmıyor artık, gizli olarak da olsa.

Sonuçta ne olacak?

Bir gün gelecek, simgesel bir AB-ABD inat kilitlenmesi yaşanacak ve ondan sonra, aslında 10-20 yıldır var olan ABD-AB fay kırığını, insanlar birden görmeye başlayacaklar.

Burada önemli olan şu:

1 taşla çok kuş vurmak güzel de, bunlar senin hesapladığın kuşlar olsa gerek. Gidip de, onun bunu kuşunu aşağıya indirirsen, onlar da seni arkadan vururlar.

ABD bunu öğrenecek.

Global hayat bilgisi dersi, ünite 1.

 
Toplam blog
: 2216
: 514
Kayıt tarihi
: 16.08.06
 
 

Serbest yazarım. 1960 doğumluyum. BÜ İşletme mezunuyum. ..