Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Aralık '11

 
Kategori
Turizm
 

Bir Turizm Sempozyumunun Ardından

Bir Turizm Sempozyumunun Ardından
 

20. yüzyılda tarım toplumundan sanayi toplumuna geçiş sürecinde hız kazanan şehirleşme ve yoğun çalışma hayatı şehirlerde çalışan insanların tatil ihtiyaçlarını artırmış, başlangıçta eğitim öğretim ve akraba ziyareti şeklinde olan turizm hareketi, daha sonra ihtiyaç haline gelmiştir. Özellikle yaşadığımız 21 yüzyılda sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçiş süreci ile birlikte, meydana gelen toplumsal değişim, teknolojik haberleşme imkânlarının da gelişmesinden etkilenmiştir. Dünya adeta küçük bir köy haline gelmiştir. Haberleşmenin gücü Turizmde tanıtım faaliyetlerinin de kolaylaşmasına yol açmıştır. Bireylerin dünyayı yakından tanımalarına ve takip etmelerine fırsat yaratmıştır.

Başlangıçta ülkeler, şehirler hatta köyler kendilerini tanıtmakta güçlük çekerken bugün internet sayesinde dünyanın her yerine ulaşmak ve tanıtım yapmak mümkün olmuştur. Bu süreç içinde turizmin ekonomiye ve tanıtıma çok yönlü katkısı sektörel anlamda önemini artırmıştır. Özellikle turizmden elde edilen gelirlerin çeşitliliği dünyada olduğu gibi ülkemizde de büyüğünden küçüğüne bütün şehirlerin ilgi duyduğu bir alan olmuştur. Şehirler ülkede yaşanan ekonomik sıkıntılar ve göç nedeniyle uğradıkları ekonomik kayıpları giderici faaliyetlere yönelmişlerdir. Bu çerçevede eldeki potansiyel kaynakların kullanımı için çözümler aramaya başlamışlardır.

Ülkemizin gerek doğal kaynakları gerekse birçok medeniyeti içinde barındıran kaynakları bir ümit ışığı olarak görülmeye başlanmıştır. Nitekim bu konuya önem veren yörelerin ve şehir elde ettikleri başarılar diğer yöre ve şehirler için yol gösterici olmaya başlamıştır. Bu konuda üniversiteler ile yapılan işbirliği çerçevesinde önemli çalışmalar yapılmaya başlamış, özellikler üniversitelerin Turizm ile ilgili bölümleri yaptıkları toplantılar ile yol gösterici faaliyetler gerçekleştirmektedirler.

Bu çalışmalardan biri olan 1. Uluslararası 4. Ulusal Eğridir Turizm Sempozyumu 1-4 Aralık 2011 tarihlerinde Isparta ve Eğridir’de Süleyman Demirel Üniversitesi Eğridir Meslek Yüksek Okulu tarafından gerçekleştirilmiştir.

Sempozyum Isparta Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hüseyin Akyıldız, ilçe kaymakamları ve belediye başkanları, kamu ve özel sektör kuruluşları temsilcileri, sivil toplum örgütü yöneticileri ve akademisyenlerin katılımıyla Sirene Davras Otel’inde başladı.http://w3.sdu.edu.tr/sdu.aspx?dosya=duyuru&dkod=7178

Toplantının birinci günü Isparta’da gerçekleştirilmiş, açılış törenini takiben bir çalıştay gerçekleştirilmiştir. Toplantının 2 ve 3 günlerinde tebliğler sunulmuş ve toplantının 4 gününde ise yörede bir alan gezisi yapılmıştır. http://egirdirmyo.sdu.edu.tr/sempozyum2011/s_program.pdf

Sempozyumda yapılan sunuşlarda; Türkiye’de ve Dünya’da Göller Bölgesi Turizmi, Turizm Politikası ve Planlaması, Turizm İşletmeciliğinde Yeni Yaklaşımlar, Turizm İşletmeciliği Açısından Yönetim ve Organizasyon, Turizm İşletmeciliği Açısından Muhasebe ve Finans, Turizm İşletmeciliği Açısından Pazarlamakonusu ele alınmıştır.

Turizm İşletmeciliği Açısından İnsan Kaynakları, Turizmin Sosyo-Kültürel ve Ekonomik Etkileri Turizm ve Sosyoloji, Turizm ve Etik, Turizm ve Çevre, Turizm ve Gıda, Turizm İşletmeciliğinde Operasyonel yaklaşımlar dile getirilmiştir. Turizmde Yeni Teknolojiler Turizm Eğitimi, Yerel Yönetimler ve Turizme Yönelik Yaklaşımlar, Turizmi Etkileyen Küresel Olaylar, Turizm ile ilgili Diğer Konularda tebliğler sunulmuştur. http://egirdirmyo.sdu.edu.tr/sempozyum2011/kabul_edilen_metinler.pdf

Tebliğlerde genel olarak turizmin ekonomik önemi, turizm’in ve turizm işletmeciliğin dünyada ve ülkemizdeki mevcut durumu, sorunları, çözüm yolları, turizmin ülke ve yörelerin ekonomisine olan ve olacak faydaları, başta tarım ve kırsal turizm olmak üzere alternatif turizm kaynakları ve ekonomiye kazandırılması konularında görüşler ortaya konulmuştur. Isparta ilinde Isparta  Merkez olmak üzere Yalvaç, Eğirdir, Gönen, Sütçüler ilçeleri yanında göller yöresi çevresindeki İllere bağlı ilçeler ile ülkemizdeki diğer illerde ve ilçelerdeki turizm konusundaki tespitler, deneyimler, değerlendirmeler ve öneriler dile getirilmiştir. 

Ayrıca yörede ulusal bir kanal için dizi çeken ülkemizin tanınmış sinema yönetmeklerinden biri olan Osman Sınav sinemanın turizme katkısı konusunda deneyimlerini ve gözlemlerini ortaya koyan güzel bir sunuş yapmıştır. Dünyada sinemanın turizme katkı sağladığı yöreleri ve ülkemizdeki mevcut durum ortaya koymuştur.

Sempozyumda yapılan çalıştay sonuçları, sunulan birbirinden değerli tebliğler gerek yöre gerekse ülkemiz için büyük önem taşımaktadır. Yörelerin turizmde marka değerini kazanmasında o yöredeki insanlara, turizm yatırımlarına ve değerlerine yapılacak eğitim çalışmaları ve yatırımları destekleyici önlemler büyük önem taşımaktadır. Ancak yörelerin gereği gibi pazarlanması içinde televizyon programları ve dizileri, sinema görsel tanıtım hayati önem taşımaktadır.

Sempozyumda Yönetmenimiz Osman Sınav verdiği dünya örneklerinde dünyada Turizmden büyük kazanç sağlayan şehirlerin ayni zamanda en çok film yapan şehirler olduğunu söylemesi boşuna bir söz değildir. Dünya ölçeğinde bir Paris’i bir Newyork’u tanınmış kılan öğelerden biri hiç şüphesiz sinemadır. Ayni değerlendirme ülkemiz bazında İstanbul için de geçerlidir. Nitekim bir Ürgüp bu konuda yakın tarihlerdeki en iyi örnektir.

Yönetmen Sınav’ın işaret ettiği önemli bir konuda büyük yapımlar konusunda Truva filminde yola çıkarak bu tür filmlerin çekiminde ülkelerin vergi ve çalışma kolaylıkları sağladıklarını ifade etmiş ve eğer ülkemizde de dünya çapında tanıtımlar yapılmak isteniyorsa bu tür çalışmaların önemli olduğuna değinmiştir.

Özetle bugün hepimiz turizmin önemine inanmaktayız.  Başta mülki amirlerimiz ve belediyelerimiz olmak üzere çıkış yolları aramakta, akademisyenlerimiz araştırma sonuçlarını ve görüşlerini ortaya koymakta, turizm yatırımcılarımız rekabet edebilir ve pazarlanabilir alanlar bulmaya çalışmakta. Turizme katkı sağlayan görsel medya ve sinemanın uzmanları ve tanınmış isimleri çıkış olacak ve yol gösterecek öneriler sunmaktadırlar.

Bu noktadan sonra yöneticilerimiz elde edilen değerlendirmeler ışığında politikalar belirlemek ve uygulamalar yapmak kalmaktadır. Tabii en önemli rolde o yörelerde çalışan turizme katkı veren küçük işyerleri sahiplerine ve yaşayan bireyler olarak bizlere düşmektedir. Başarı içinde küçük işletmelerin dünya örneklerinde olduğu gibi örgütlenmeye ve Turizm kooperatifleri çatısı altında birleşmelerine gerek vardır. Tabii bireylerinde turizm bilinci içinde olmaları önemlidir. Sonuçta birlikte politikaların başarılı olması ve turizm pastasından yöremizin ve şehrimizin pay alması için destek vermek kalmaktadır.

Bu tür sempozyumlar kimilerimize göre çok konuşuluyor sonuçta bir şey olunmuyor gibi algılanabilir. Hatta toplantı salonlarını yüzlerce insanın doldurması beklenebilir. Ancak günümüzdeki haberleşme araçları ve özellikle internet dikkate alındığında sempozyum dökümanlarının yayınlaması halinde aslında her gün bir sempozyum düzenleniyor gibi fayda sağlamaktadır. Çünkü sektörle ilgili politika geliştirenler, yapanlar, araştırmacılar, gazeteciler, yazarlar ile sektörel yatırımlarda yatırım kararının alınmasında, değerlendirilmesinde en önemli kaynak bilgidir.

Bu vesile ile başta Süleyman Demirel Üniversitesi Eğridir Meslek Yüksek Okulu olmak üzere Turizm sektörü ile ilgili bilgi üretenlere, sunanlara, görüşler ortaya koyanlara ve toplantıyı düzenleyenlere ve emeği geçenlere şükranlarımı sunarım.  

 
Toplam blog
: 416
: 790
Kayıt tarihi
: 19.02.10
 
 

Tarım, Gıda, Ormancılık, Çevre, Örgütlenme ve Proje konularında çalışmalarda bulunmaktayım. Öncel..