Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

09 Kasım '08

 
Kategori
Sinema
 

Bir Türk filmi: Vicdan

Bir Türk filmi: Vicdan
 

“Mavi, en çok maviyi seviyorum ben.” dedi biri diğerine, sonra “mavi mavi masmavi” diye bağıra çağıra şarkı söyleyerek yollarına devam ettiler. Oysa az önce, üzerinden geçtikleri üst geçidin tellerine tırmanıp, şehre ana avrat küfretmişlerdi. Hani analarının ellerini nasıra kesen şehre. “Ellerimiz onların eli gibi olmayacak.” diye karar verdi; iki çocukluk arkadaşı; Aydanur ile Songül.

İki güzel kadın; Aydanur ve Songül. Biri Mahmut’un sevgilisi diğeri karısı. İki kadın da Mahmut’u seviyor ama olasılıkla bilinen nedenlerden biriyle ki anlatılmaya gerek görülmediğine göre öyle olmalı, Mahmut Aydanur’u sevmesine rağmen Songül’le evlenmiş. Karısıyla birlikte yöredeki kiremit fabrikasında çalışıyorlar. Aydanur ise bir markette kasiyer. Ve Mahmut fırsat buldukça onunla beraber oluyor ama nikahlısı olmadığı için olsa gerek, sevdiği ve unutamadığı kadına, Aydanur’un dediği gibi “o..” gibi davranabiliyor.

Songül, kocasıyla Aydanur’u, arabada sevişirken görüyor ama bunu kendisine saklıyor. Sadece saklamakla kalmıyor, bu olaydan sonra Aydanur’un evine giderek arkadaşlıklarına sahip çıkmak adına bir adım atıyor, Aydanur da onu geri çevirmiyor, hatta kucak açıyor. Ve o günden sonra Mahmut’u bir kenara itiyorlar. Ne yapacağını bilemeyen ve Aydanur’u özleyen Mahmut, artık evlerine gelip giden kadını bir ara yalnız bulup saldırdığında, karısına yakalanınca umarsızca ve erkek pervasızlığıyla, ve erkeğin “sevmek” dediğinin neredeyse sadece “seks” olduğunu vurgularcasına, onu da yatağa davet edebiliyor ve iki kadın tarafından küfür edilerek terk ediliyor. Ama kadın oldukları için küfürleri bir işe(!) yaramıyor.

Sonrasında gelişen olaylarda yine kaba güç galip geliyor ve iki kadının arkadaş olmalarının bedelini Songül canıyla, Aydanur yüreğiyle ödüyor. Ve Mahmut yasal olarak bedel öderken, geride kalan kadın, hayatını kazanmak adına bir de teniyle bedel ödemeye devam ediyor. Güzelliğini sergileyerek, arada tenini paylaşarak çalıştığı işyerine görevli gelen memur, kendisine “benimle evlen” deyince, sadece bir an düşünüp “olur” diyen Aydanur, ne imam nikâhlı kalacağını biliyor ne tesettüre gireceğini ne de bu evliğin, tenini sadece “bir erkekle paylaşmak” adına yapıldığını. Çünkü ne başkalarıyla görüşüyorlar ne de kocasının(?) ailesiyle. Üstelik kendisini eve kapamadan önce gözünün içine, istekle bakan adam, artık sadece sıkıntıyla bakıyor.

Birden “86- Balçova-Halkapınar- Metro” yazıyor belediye otobüsünün üzerinde ve seyircinin yüzünde bir tebessüm beliriyor. Yani benim yüzümde bir tebessüm belirdi ve birden kendimi filmin içinde hissettim; bizim oralardaydı Aydanur. Otobüste gördüğümüz makyajı yerinde, renkli türbanlılardan biriydi işte… Öylesine sıradan.

Sıradan hayatını bırakıp, sıra dışı işine geri dönen Aydanur’un bu kararı, cezasını bitirip dışarı çıkan Mahmut’un onu bulmasına neden oluyor. Kaçmaya çalışması işe yaramıyor. Bu kez Mahmut onu sahiplenmeye çalışıyor ve yaşadığı hayattan kurtarmak için, bir kadına yapılabilecek en önemli teklifi yapıyor kendince; “sana ev açarım” diyerek!.. Onun bu sözüne Aydanur, kahkahalarla gülüyor. Kendi evinin olduğunu, kahkahalarının arasında zor da olsa söyleyerek. Evinin olması için o güne kadar ödediği bedeli anımsayarak belki de… Filmin sonunda Mahmut’un ödediği asıl bedelse öylesine “sıradan” oluveriyor ki!.. Tıpkı o güne kadar ödenen o büyük bedellerin aslında ne kadar da sıradan olaylar için olduğunun altını çizer gibi…

Ve diğer sıradan hayatlar, sıradan olaylar… Ödenen bedeller; kiremit fabrikasında çalışan işçinin kolunun kopuvermesi… kolu kopan işçinin genç karısına servis şoförünün göz koyması… ona bir başka işçi kadının yardım etmesi… işçi kadınların hayatları…

Ve sakin, sade, “basit” anlatımıyla sıra dışı bir film; Vicdan. İyi seyirler olsun. Emeği geçen herkesin emeğine sağlık.

 
Toplam blog
: 210
: 3227
Kayıt tarihi
: 29.03.07
 
 

Yazmak... Öyle güzel, öyle hoş ve öyle derin bir eylem ki!.. Olmazları bile oldurabiliyorsun. "Ke..