Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

29 Mayıs '10

 
Kategori
Kültür - Sanat
 

Bir türküdür Anadolu konseri

Bir türküdür Anadolu konseri
 

Denizli Belediyesi Konservatuvarı THM Korosu


Her yıl Mayıs Ayı, bir sezon boyunca yapılan kültür çalışmalarının sergilendiği, sanat adına yapılan güzelliklerin görücüye çıktığı bir zaman dilimi olur. Okul sonu gösterileri, festivaller, gençlik konserleri, müzik yarışmaları, sergiler, elsanatları, kermesler vs. vs. saymakla bitmez. Canı sıkılanlar için bulunmaz nimettir Mayıs Günleri.

Kültür ve Sanat, insanların fiziksel ve ruhsal açıdan dinlenme ihtiyaçlarını giderir ve aynı zamanda toplumdaki farklı kültürleri bir araya getirmesiyle hoşgörü, barış ve dostluk gibi olguların yeşermesinde etkili olur. İlimiz bu açıdan kültür ve sanatın dolu dolu yaşandığı bir yerdir. Hemen hemen her gün sivil toplum örgütlerinin ya da kurumların hazırladığı sanat adına yapılan bir faaliyet görmek mümkündür. Son haftalarda bu güzel sunumları elimizden geldiğince takip edip sizlere aktarmaya çalışmaktayım.

Dün akşam yine bunlardan birisine katıldık. EGS Kongre ve Kültür Merkezi'nde Denizli Belediyesi Konservatuvarı Türk Halk Müziği Bölümü'nün hazırladığı " Bir Türküdür Anadolu" adlı konseri beğenerek izledik. Konser mekanı şehrin dışında olmasına rağmen türküsevenler in ilgisi büyüktü.

Konser, Pir Sultan Abdal'dan başlayarak sırayla Karacaoğlan, Aşık Veysel ve Aşık Mahsuni Şerif'le günümüze kadar ulaşan türkü demetinden oluşmuştu. Türkü aralarında Tiyatro grubunun hazırladığı ozanların hayatlarıyla ilgili kısa parodiler vardı. Verilen molada ise birkaç gün önce vefat eden ilimizin önde gelen müzik önderlerinden Talip Özkan'a saygı adına iki derlemesi okundu. Bu arada yine aramızdan ayrılan Türk Halk Müziği sanatçısı Ömer Şan da saygıyla anıldı.

Allah her iki değerli sanatçımıza rahmet eylesin! Nur içinde yatsınlar! Kişiler gider ama eserleri geride kalır.

Koro kadın seslerin çoğunlukta olduğu, farklı yaşlarda 32 kişiden oluşmuş. Sazların yaşortalaması da daha gençti. Şef İsmail Barkan yönetiminde türkülere yeni bir boyut kazandırdıkları kesin. Oldukça başarılı buldu izleyenler. Geleneksel türkülerin gelecek kuşaklara aktarılmasında ve türkülerin sevilmesinde böyle çalışmaların katkısı tartışılmaz.

"Karacaoğlan der ki Hakk'a baka dur,

Yollar çamur belki çöker büke dur,

Çekemem kahrını bağrım yufkadur,

Arada haberin gelip durmasın."

Böyle etkinliklerin devam etmesi adına umutlarımız sönmesin...

Sevgiyle kalın!

 
Toplam blog
: 15
: 830
Kayıt tarihi
: 05.05.10
 
 

Doğduğum yıl 1959, doğduğum yer doyduğum yer değil. Baba mesleği dolayısıyla göçmen kuşlar gibi gezd..