Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

07 Ağustos '06

 
Kategori
Yemek - Mutfak
 

Bir tutkudur makarna

Bir tutkudur makarna
 

Bu cennet ülkeden başka bir yerde yaşamam icap etse ve tercih de bana kalmış olsa idi hiç tereddütsüz ilk gideceğim yer İtalya olurdu. “Neden İtalya?” Sorusunun cevabına hiç girmeyeceğim çünkü ayrı bir yazı konusu. Ancak burada üzerinde durmak istediğim konu, bu soruya vereceğim cevap maddelerinden sadece bir tanesi ile ilgili: Spagetti ya da makarna.

Taşra Anadolu’sunun insanı makarnayı gariban yemeği olarak görür. “Hiçbir şey yapamazsam bir makarna haşlarım” psikolojisi vardır zihinlerde. Hakikaten de hiçbir şey yapılamadığı zamanlarda bir makarna haşlanır, en iyi ihtimal üzerine bir yağ gezdirilir ya da peynir ufalanır ve sofraya konulur. Bir de bazı yörelerde “Tatar Böreği” adıyla bilinen, tepside sarmısaklı ve yoğurtlu yapılan, bol baharatlı bir çeşidi vardır.

Anadolu’da makarna genelde bir yemek olarak algılanmaz. Daha çok karın doyurmak için pratik ve ekonomik özelliğiyle bir öğün geçiştiricisi olarak görülür.

Oysa bir tutkudur makarna. Pişirme teknik ve süresi ile, farklı soslarıyla, değişik servis alternatifleri ve yanında içebileceğiniz, sosuna göre tercih edebileceğiniz içeceklerle bir büyük deryadır. Bu işin de anavatanı şüphesiz İtalya’dır.

Gelelim, makarna ile ilgili birkaç ufak fakat önemli ayrıntıya. Makarna kesinlikle kaynar suya atılmalı ve pişene kadar da yüksek ateşte kaynatılmalıdır. Özellikle spagetti yapıyor iseniz çok az sıvı yağı, makarnaları suya atmadan, su kaynamaya başlayınca, suya ilave ederseniz spagettileriniz yapışmayacak, tel tel olacaktır. Genel kural: Tüm yemekler kısık ateşte güzel ve lezzetli pişerlerken bu durum makarnalar ve kızartmalar için tam tersidir.

Makarna özellikle de spagetti makarna kesinlikle çok fazla pişirilmemeli, hafif diri bırakılmalıdır. Hem daha lezzetli hem de daha sağlıklı olacaktır.Benim size tavsiyem paketin üzerinde yazan pişirme süresi aralığının kısa olanını kesinlikle geçirmemenizdir.

Makarna piştikten sonra, yapılan büyük yanlışlardan biri de, süzmeden, suyuna soğuk su boca etmektir. Doğru olanı makarnayı süzüp, süzgeçte iken üzerine, yarım dakika kadar soğuk su gezdirmektir. Daha sonra suyunun süzülmesi beklenirken, pişirilen tencerenin dibinde çok az yağ kızdırılır ve süzülen makarna bu yağın üzerine konulup, bir dakika kadar ateş üzerinde karıştırılır.

Makarnanın tuzu, su kaynayınca, makarnalar ilave edilmeden suyuna atılır. En doğru makarna pişirme tekniği budur. Ancak dedik ya makarnanın üzerine hazırlayacağınız soslarla her makarna tabağını ayrı bir güzellik olarak ortaya koymanız gerçekten de çok mümkün.

Soslar konusunda, bir kitapçıya gittiğinizde birçok kaynak bulmanız ya da internette bir arama yaptırıp yüzlercesine ulaşmanız çok kolay. O nedenle bu konuya girmeyeceğim. Ancak hiçbir yerde bulamayacağınız, benim tasarlamış olduğum bir makarna sosum var ki onu da sizlerle paylaşmak istiyorum.

Öncelikle bir kuru soğanı ince doğrayıp zeytinyağında çeviriyoruz. Bir baş sarmısağı ince dilimler halinde doğrayıp, soğanlar hemen pembeleşmeden önce ilave ediyor ve onlar da yumuşayıp soğanlar pembeleşinceye kadar birlikte dönderiyoruz. Daha sonra bir ya da iki yemek kaşığı salçayı yağa ilave edip, kaşığımızla ezerek kısa süre kavuruyoruz. Makarnamızı haşladığımız sudan yarım bardak kadar alıp sosumuza ilave ediyor ve suyunu çekinceye dek pişirmeye, karıştırarak devam ediyoruz. Ocaktan almamıza yakın karabiber, tuz, kekik, nane, fesleğen, kırmız biber ilave ediyor ve sosumuzu ocaktan alıyoruz.

Ben soslarımı makarnamın üzerine servis ederken koymayı tercih ederim ama isteğe göre tencerede karıştırılıp da koyulabilir pek tabi ki. Soslu makarnanın üzerine ilave olarak kesinlikle mayonez ve ketçap kullanmam. Ancak sossuz ise ve sadece yağda çevrilmişse makarnayı güzelleştirebilecek en müthiş ikili mayonez ve acılı ketçaptır.

Makarna tabağınızın kenarına koyacağınız yağlı tava yoğurdu, size eşsiz bir lezzet sunacaktır. Şiddetle tavsiye ederim.

Makarnanın yanında ne içilir? Makarnanın yanında buz gibi kola ya da buz gibi bira süper gider. Ancak napoliten, milonez gibi kırmızı etli İtalyan ya da peynir sosları ile yapılan spagettinin yanında güzel bir kırmızı şarap da hiç fena olmaz. Yine aynı şekilde beyaz etli bir tavuk ya da balıklı sos tercih etmiş iseniz beyaz şarap da gayet güzel eşlik edecektir makarnanıza.

Fırında makarna ve lazanya konularına hiç giremedim, umarım onları ve İtalya faslını da başka yazılarda sizlerle paylaşabilirim.

 
Toplam blog
: 898
: 3759
Kayıt tarihi
: 09.06.06
 
 

İzmir'de yaşıyorum.    Çok uzun yıllar öncesinden başlayıp, hiç ara vermeden bugünlere kada..