Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

31 Ekim '07

 
Kategori
Dünya
 

Bir ülkenin inşası

Bir ülkenin inşası
 

Irak cumhuriyeti, dünyanın merkezi ortadoğu da bir ülke. Bir çok medeniyetin devir teslim ettiği, Babil'in asma bahçeleriyle ünlü bu ülke Osmanlı İmparatorluğu'nun himayesinden biliyoruz ki yeni gelişen petrole hücum kampanyasının etkilerinden sonra ayrılmış. Saddam'ın yönetiminde yıllarca şehirleşmesini ve birlikteliğini sağlayamamış bir halde iken bu ülkeye özgürlük, cumhuriyet ve demokrasi getireceğini vadedenler iç dinamikleri hesaplamadan sorunların su yüzüne çıkmasına neden olmuştur.

Şu an başlangıç için bir yönetim sistemi var görünüyor. En önemli yapılacak iş tarihteki hataları tekrarlamamak olan birlikteliğin sağlanmasını uzun serbest piyasa koşullarına bırakmamak olacaktır. Irak halkının tarihteki yerleşim düzeni bu işi zorlaştırsa da bütün bir nüfus ortak bir karar almak zorundadır.

Irak bir bütün olarak cumhuriyet devletini kurmalıdır. Ülkenin kuzeyi son dünya basınında sanki özerkliğinin(?) reklamını yapmış görünüyor.

Dünya basını bu ülkeyi bir mağdur(verilen vaadlerin) değil, bir mazlum (Türkiye'ye karşı) gösterme çabası içinde.

Bu ülke mağdurdur, diktatörlükten kurtaranlar bu ülkeyi mağdur etmiştir. Yapılanmasında bu ülkelerle birlikte tüm dünya devletleri yardım etmelidir. Ülkenin kuzeyi reklamın iyisi kötüsü olmaz deyip ülkemiz Türkiye'ye zarar vermiş bir başka liderler ise gülerek dünya basınına poz vermişlerdir. Güleriz acınak halimize durumları görülmüştür. Bu kabuk değiştirmiş ülkeyi hiç bir ülkenin bırakmaya sağa sola provakasyonlarına yol açmasına izin vermeye hakkı yoktur. Kaç yıldır bu ülkedeki parçalanmayı komşusu olarak seyrediyoruz. Haberlerde insanlığın yüz karası ve en acı manzaralarını gördük . Hepsi gerçekti. Peki bu ülkeye uzak ülkelerde rahat koltuklarında varolmanın bulanık sarhoşluğundaki insanlar niye tepki göstermediler (elle sayılır sanatçı, medyacı, bilim çevresi ve sesi duyulmayan halk grupları dışında).

Irak'ın toprak bütünlüğünde kurulan bir devlet terörüde sonra erdirecek bu ülkenin yarım yüzyıldan fazla çilesini bitirecektir. Türkiye bu özellikteki bir Irak'a birkiminin verdiği tecrübe ile komşusu olarak yardım etmeye zaten hazır olduğunu daha önceden söylemişti.

Parçalanmış bir Irak bölgede hem kendi hem de komşuları için şimdiden sorunlar çıkarmaya başladı.

Bu ülkeden, yardım için gelmiş olup ayrılmayı düşünen ülkelerin bu tabloyu planlamadıklarını basından biliyoruz.

Irak'ın bir an önce istikrarlı ve düzenli bir devlete dönüşmesi ümidiyle.

resim: http://galeri.milliyet.com.tr

 
Toplam blog
: 2
: 397
Kayıt tarihi
: 22.05.07
 
 

41 yaşındayım. Bir sağlık kurumunda çalışıyorum. Bekârım. Lise mezunuyum. Gelişen ülkemizle birlikte..