Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

11 Nisan '21

 
Kategori
Anılar
 

BİR ÜMİT KAFTANCIOĞLU VARDI

Asıl adı Garip Tatar olan Ümit Kaftancıoğlu (d. 1935 - ö. 11 Nisan 1980),aramızdan ayrılalı 41 yıl oldu. 11 Nisan 1980 yılında vurdular. Sağ – sol meselesinden dolayı kız çocuğunun gözü önünde kalleşçe vuruldu. Canilerin ellerine ne geçti? Ümit Kaftancıoğlu eğitimci yazar, derlemeci ve radyo programcısı, Dr. A. Naki Kaftancıoğlu’nun babasıdır. Vuranların çoğu unutuldu. Ama  Ümit Kaftancıoğlu eserleriyle   aramızda yaşıyor..

Asıl adı Garip Tatar olan Ümit Kaftancıoğlu,  Kars'ın eski ilçesi olan ve sonradan il olan Ardahan'ın Hanak ilçesine bağlı Koyunpınar (eski adı Saskara) köyünde doğdu. Yedi çocuklu yoksul bir köylü ailesinin beşinci çocuğuydu. Garip Tatar, kışların çok sert olduğu bu yörede fakir bir ailenin çocuğuydu. Yöresindeki diğer çocuklar gibi yalın ayak, üstsüz başsız ve yarı çıplak, yarı aç ve yarı tok büyümüştü.

Okumayı okula gitmeden öğrenmeye başlamış, edebiyat ile de çocukluğunda kültürel muhitinin ve geleneklerinin icabı olarak tanışmıştı. “O uzun kış gecelerinde köyündeki diğer insanlarla beraber Kars kültürünün kış eğlenceleri olan  Masallar, efsaneler,  halk hikâyeleri ve halk ozanlarından türküler dinleyerek büyüdü.” 

Ümit Kaftancıoğlu, enstitüyü bitirdikten sonra 3 yıl ilkokul öğretmenliği yaptı. Ardından yükseköğrenime devam etti. Balıkesir Necati Bey Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü’nü bitirdi. Bir süre öğretmenlik yaptıktan sonra TRT’nin açtığı sınavı kazandı ve yeni bir dünyaya adım attı. TRT İstanbul Radyosu’nda “Av Bizim Avlak Bizim”, “Dilden Dile”, “Günden Güne”, “Yurdun Dört Bucağından”, “Köy Odası”, “Türk Halk Masalları” gibi programlarla halk kültürünü, halk âşıklarını, halkın sıkıntılarını mikrofona taşıdı. “Beyin Göçü” programında Türk vatandaşlarının yurt dışına gidip geri dönmek istememelerinin nedenlerini araştırdı. “Öğretmen ve Eğitimin Sorunları” programı ile de eğitime ışık tuttu. Özellikle Dilden Dile isimli yapım, yayımlandığı dönemde büyük ilgi görüyordu. 

Eserlerinden bazıları: 

Öykü: Dönemeç (1972), Çarpana (1975), İstanbul Allak Bullak (1983), Roman: Yel atan (1972), Tüfekliler (1974),  Derleme olarak Köroğlu Kolları (1974) gibi eserlerinden başka birçok çocuklar içn kaleme aldığı çocuk kitapları da vardı.

Ben, 1968-1974 yılları arasında Mardin / Kızıltepe’de öğretmen iken, Ümit Kaftancıoğlu’nun adını duymuştum.  Ümit Kaftancıoğlu o yıllarda Mardin / Derik İlçesinde ilkokul öğretmeni olarak görev almıştı. O yıllarda aldığı notları  “TUFEKLİLER” adlı bir kitapta toplamıştı. Bu kitapta o yıllarda okul müdürümüz olan Münir Ensari’nin de adı geçi-yordu. Bu okul müdürümüz Kaftancıoğlu’ yu çok iyi tanıyordu…”TÜFEKLİLER’ den ben de alacağım” diyordu… Aradan yıllar geçti, değerli yazarımız Ümit Kaftancıoğlu ile birlikte Münir Ensari’yi de rahmetle anıyorum.  Mekânları cennet olsun…  

 

       

 

 

         Abdülkadir GÜLER 

     11  Nisan  2021-  SÖKE

 

 

 

 

 

 

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..