Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

02 Ekim '12

 
Kategori
Fizik
 

Bir uzaylının gözünden dünya

Bir uzaylının gözünden dünya
 

Bizim için dünya gün geçtikçe yaşlansa da, buna sebebiyet veren bizler keşfetmeye çalıştığımız farklı gezegenler ve belki de orda bulunan hayatlara karşı ne ölçüde merak sahibiyiz tartışılır.Ama şu bir gerçek ki bir gün filmlerde gördüğünüz uzay araçlarından biri yeryüzüne inip sizin suyunuza ortak olursa şaşırmayın bunu siz istediniz.

Bunların ötesinde, yıllardır yaşam kaynağı olan elementler farklı gezegenlerde araştırılıyor.Su, bunların en başında gelmekte.Bu açıdan gezegenimiz araştırmacılar için büyük esin kaynağı.

Farklı bir yaşam kaynağından misafirimiz olur mu bilinmez ama biz şimdilik Hartley 2 kuyruklu yıldızının incelenme aşamasıyla ilgili konuşalım biraz da.

Küçük ama etkin bir kuyruklu yıldız olan Hartley 2 (103/P Hartley) 2 yıl önce Kasım ayının başlarında Dünya'dan gönderilen bir uzay aracı ile yakından görüntülenen beşinci kuyruklu yıldız olmuştu. 6 yıllık yörünge süresine sahip olup, hâlâ güneş sistemi içerisinde ilerleyen Hartley 2 gökbilim konusunda manşetlere çıkmayı yine başardı. Herschel Uzay Gözlemevi tarafından yapılan son ölçümler, bu kuyruklu yıldızın ince havaküresinde veya başka bir deyişle saçlarında bulunan suyun, güzel gezegenimizin okyanuslarında bulunan suyla aynı oranda döteryum (ağır hidrojen) içerdiğini gösteriyor.

Hartley 2, gezegenimizden çok uzaklarda, Neptün yörüngesinin ötesinde yer alan ve buz kesmiş kuyruklu yıldız gövdeleri ile cüce gezegenlere ev sahipliği yapan bir bölgeden, yani Kuiper Kuşağı'ndan gelmektedir. Döteryum oranı kuyruklu yıldızın meydana geldiği güneş sistemi ortamı ile bağlantılı olduğundan, Herschel ölçümlerinden elde edilen sonuçlar Kuiper Kuşağı kuyruklu yıldızlarının Dünya okyanuslarındaki suya önemli miktarda katkıda bulunmuş olabileceğini gösteriyor. Kasım ayında çekilmiş yıldızlarla dolu bu gökyüzü manzarası, göz kamaştırıcı yeşil saçlarını açmış Hartley 2 Kuyruklu Yıldızı'nı denizci takımyıldızı Pupa içerisinde seyrederken gösteriyor. Kuyruklu yıldızın altında yer alan açık yıldız kümeleri ise M47 (sağdaki) ve M46'dır.

 
Toplam blog
: 3
: 427
Kayıt tarihi
: 01.08.12
 
 

Fizik Bölümü mezunuyum. Deneyimlerimi ve hayata dair herşeyi sizlerle paylaşmak için burdayım. ..