Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

03 Mart '14

 
Kategori
Deneme
 

Bir yandaş aranıyor

Bir yandaş aranıyor
 

Resmiyet, devlet iş ve işlemlerinin formal, yani kanun, tüzük ve yönetmeliklere uygun olarak yürütülmesidir. Ben kılıkta, kıyafette, sınavlarda velhasıl tüm devlet iş ve işlemlerinde resmiyetten yanayım. Tabii ki kastettiğim çağdaş ülkelerdeki resmiyettir. Asla gereksiz formaliteyi savunmuyorum.

Çağdaş ülkelerde hükümetlerin değişmesine rağmen, kanunlar yıllarca aynı kalır ve devletin devamlılığı da buradan gelir. Elbette ihtiyaç hasıl olunca bazı kanunları günümüze uydurmak ayrı bir konu.

Bu konuda ipin ucunu siz bir kez kaçırdınız mı, yani formal yolları bıraktınız mı, gömleğin üst yakasını yanlış düğmelediniz demektir ve aşağıya doğru yanlışlık öylece devam eder.

Demek istediğim hükümetler değişir, bakanlar değişir ama devletin kanunları değişmemeli. İnformal yollara asla başvurulmamalı.

Sözgelimi, kendi yandaşınıza ihale vermek için onlarca kez ihale kanunu değiştirdiniz. Siz böylece belli bir kesimi sevindirirsiniz ama devleti zarara uğratmanız devlete ihanet sayılmaz mı ?

Utanarak soruyorum ama, diyelim ki siz, yandaşınızı korumak için sınav sorularını sızdırdınız ve bu adamları belli noktalara getirdiniz. Peki ilerde bu kişiler sizin  isteklerinizi yapmazsa ne olacak ? Ya da siz gidince ne olacak ?

Diyelim ki siz, idari kadroda açtığınız yazılı sınavları üstün başarıyla kazananlarla tatmin olmadınız da yandaşınızı korumak için bir de mülakat sınavı açtınız  ve üstün başarı sağlayacak, becerikli ama gariban, kimsesiz ve sadece emeğiyle bir yerlere gelmek isteyenleri engellediniz. Peki bu kul hakkına girmez mi ? Peki başarılı olacakların yerine, başarısız olacakları bile bile yandaş olduğu için hak etmediği makamlara getirdiniz. Devlet bundan zarar görmez mi ? Çünkü bizim lise çağlarında sınıfın en başarısız öğrencisi baktık ki hepimizden önce memur olmuş. Hakkaniyete uygun mu peki ?

Bakın işte çağdaş demokrasilerin geri kalmış demokrasilerden farkı formal davranış göstermeleridir.  Hak etmeyen kim olursa olsun yükselemez, dolayısıyla devlet ; dolayısıyla da halk  zarar görmez.

Bir yazımda “Devletin dışında kimsenin eline silah verilmez, verilemez koruculuk sistemi kaldırılmalıdır.” yazmıştım. Devletten kastedilen de güvenlik güçleridir. Bana göre asla korucular güvenlik gücü olarak kabul edilemez. Şimdi de durum aynı, siz hak etmeyen kişiye hak etmediği makamı teslim ettiğinizde tutar o silahı size çevirir ve sizin silahınızla sizi vurur. Bu gün tam da olan budur. Son hükümeti bu yapılar bu gün zor durumda bırakmıştır. Hükümetin işi zordur. Yani yanlış işler,  semeresini daha yeni yeni vermeye başlamıştır.

Bu gün paralel bir devletten bahsediliyor. Ciddi bir devlet yapısında böyle bir şey olabilir mi ? Mümkün mü ? Liyakat sahibi elemanların yer aldığı bir devlette paralel yapıdan bahsetmek mümkün mü ? Kim devletle boy ölçüşebilir ? Bir büyüğümüz, devamlı “ Devlet her zaman yirmi yaşındadır.” Derdi. Yani devleti yenemezsiniz. Ama devlet devlet olursa yenemezsiniz ! Çünkü devlet her zaman güçlüdür.

Siz bu devlet kurumlarına savcı, hakim, emniyet amiri hatta kapıcı bile yerleştirirken belli bir fikir mensubu değil, ciddi sınavlarla mülakata bulaştırmadan, tarafsızca, hakeden  vatan evladı yerleştirseniz, o makama gelen amir, memur inanın siz isteseniz de kanunsuz işe karışmaz. Çünkü o kişi formal yolları geçerek o makama kendi tırnaklarıyla gelmiştir ve kılı kırk yararak görevini yapar.

Bir arkadaşım üç kez okul müdürlüğü sınavı kazanmasına rağmen  gerek sol iktidarlar , gerekse son iktidar zamanında atanamadığını söylerken acı acı gülüyor. “Varsın benim kul hakkım onları kör etsin” diyor.

Hele savcıların, hakimlerin, kaymakam adaylarının mülakatını duysanız ne acı hikayeler dinlersiniz. Bunların anaları, eş ve çocukları bu yandaş arayıcılarına şimdi ne beddualar veriyorlardır, kim bilir ?

Sonuç olarak diyeceğim şudur ki, bir iktidar yandaş arayıcılık konusunda ne kadar çırpınırsa o kadar batar. Bu yazı, bu günkü iktidara has bir yazı değildir ve asla öyle düşünülmemelidir. Hangi iktidar olursa olsun devletin yüksek menfaatlerini düşünmezse paralel devlet de, üçgen devlet de kaçınılmazdır. 

Tarafsız  şekilde yapılan sınavlarla asla yandaş siyaseti gütmeden işe adam alırsanız devlet bir çınar gibi uzun ömürlü olur ve siz de çağdaş ülkeler arasına girersiniz.  Yoksa Saddam’ın ülkesi gibi olmaktan Ortadoğu bataklığına sürüklenmekten kendinizi alamazsınız.

 

 
Toplam blog
: 123
: 1874
Kayıt tarihi
: 02.07.12
 
 

68 kuşağındakileri iyi bilirim. Çalışmam ziraat üzerine. İnsanların ana dilleri ile konuşmalarını..