Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

05 Temmuz '12

 
Kategori
Kültürler
 

Bir Yaşar Faruk İnal vardı.

Bir Yaşar Faruk İnal vardı.
 

Bursalı şair ve yazar Yaşar Faruk İNAL ( 1934 - 16 Nisan 2012 )


Edebiyatımızda 1950 - 1980 yılları arasında Ankara'da yayımına başlayan HİSAR Sanat  ve Kültür Dergisi 277 sayı ile aşağı yukarı 30 yıl Türk Edebiyatına hizmet verdi. Bu dergide yazı ve şiirleriyle yer alanlara Hisarcılar Grubu diye anıldılar. Hemen aklıma gelenleri yazıyorum: Mehmet Çınarlı, İlhan Geçer, Münis Faik Ozansoy, Yusuf  Mardin, Mehmet Kaplan,  Gültekin Samanoğlu, Feyzi Halıcı, Mehdi Halıcı, Tarık Buğra, Arif Nihat Asya, Mustafa Necati Karaer, Cemil Meriç,  H. Rıdvan Çongur, Metin And,  Halide Nusret Zorlutuna, Sevinç Çokum, Ayla Oral,Türkan Ateş,  Mehmet Önder, Sebahat Emir, Rıza Polat Akkoyunlu, Nüzhet Erman,Talat Sait Halman, Nurettin Özdemir, Bahattin Karakoç,Sebahattin Engin,  Coşkun Ertepınar, Şevket Bulut,  Osman Attila, Ayhan İnal ve Yaşar Faruk İnal 'da vardı bunlar arasında .

1965 - 1980 yılları arasında  HİSAR dergisini takip ettiğim de bu güzide isimleri  hep yakından tanıdığım şair ve yazarlardı. İşte Şair ve yazar Yaşar Faruk İnal'da  bu tanıdığım isimlerden biriydi. Bugün bunlardan bazıları yok aramızda. Ömür aleme göçüp gittiler  ve bir daha geri dönmediler. Hepsini rahmetle ve saygıyla anıyorum...Türk edebiyatına kazandırdıkları eserleriyle aramızda ve gönlümüzde   her zaman onurla yaşıyorlar. Bir yerde okumuştum:  "Şairler ölmez "  diyorlar.... 

Yaşar Faruk İnal'la dostluğumuz 1970'ten bu yana devam ediyordu. Daha önce Ankara'da Sanayii ve Teknoloji Bakanlığı'nda Basın müşaviri olduğu günlerde  her Ankara'ya gittiğimde   şair Osman Atilla  ve Yaşar Faruk İnal'la görüşmelerimiz  oluyordu.Cana yakın,konuksever bir insandı.Sanat ve kültür dergilerinde nitelikli yazılar yazıyordu.  Rahmetli annesi hayatta olduğu yıllarda ( 1973 -1975 )'lerde Ankara'da birkaç kez evlerinde yemek yediğimi anısıyorum.  Daha sonra Yaşar  Yaşar Faruk  İnal   ikinci evliliğinden sonra Kırklareli'ne taşındı ve orada  ikamet etti.  Dostluğumuz  da vefat edene kadar  devam etti. Kırk yıllık bir dostluğumuz vardı..Bu yarm asır demlektir....

1973' lerde Ankara'da olduğu  günlerde Cumhuriyetimizin 50. Yılı anısına hazırladığı Cumhuriyet Konulu bir şiir Antolojisinde çağdaş şairler arasında bana da yer vermişlerdi. Bu güzide Güldestede benim de ( 1923-1973 ) adını taşıyan bir şiirime de  yer vermişlerdi.  Buşiirim aynızamanda Cumhuriyetin 50. Yılında Ankara'dae Türkiye çapında KemalistÜlkü Dergisinin haezırladığı şiir yarışmasında 2.lik ödüü dealmıştı... Yine Devlet Bakanlığı'nın hazırladığı 50. Yıla Şiirler adını taşıyan bir Antoloji de yer almış ve bana da takdiredeğer bir telif üçreti  göndermişlerdi...O yıllar bupara maaşamın yarısı sayılırdı....   

Onun vefat haberini Bursa / Yehişehir Gazetesi'nin sahibi  şair ve gazeteci dostumuz  Ali Bilgiç'ten öğrendim. Aslında son zamanlarda Yaşar Faruk inal  iyice hastalanmıştı. Telefonla bile görüşemiyorduk. Aramızda bilgi ve haber veren  yine Kırklareli' nden ara sıra Söke'ye gelen   Mustafa Ermiş'ten  öğreniyorduk. O aramızda bir köprü gibiydi... . Onun vasıtasıyla haberleşiyorduk. 

2004  yılında benim yayına hazırladığım " Çanakkale içinde Aynalı Çarşı " ( Gezi,  İnceleme, Araştırma. Birinci  baskı Aydın Kolalı Matbaası 2004  )   kitabım çıktığında birini de Mustafa Ermiş Bey'in  vasıtasıyla   Yaşar Faruk İnal'a da imzalı olarak göndemiştim. Daha sonra   bana bir mektup yazıp gönderdiler. Birde bununla birlikte bir yazı göndermişlerdi. " Yaşar Faruk İnal Bey,  mektubunda bu kitabın ikinci baskısı bir daha yapılırsa Yenişehirli  Müstecip Onbaşı'yı unutmamı istiyordu. Onun isteği üzerine  bu yazı  Kitabımın üçüncü ve dördüncü baskısında aynen yer aldı. Yeni çıkan 4.baskısı   ( Kasım 2008 )  tekrar Yaşar Faruk İnal'a göndermiştim. . 

Yaşar Faruk İnal , daha önce  benim kitabımı ve Çanakkale Şehidi Yenişehirli  Müstecip Onbaşı ile ilgili bir yazısını Ankara'da Çağrı dergisi'nde yayımlamıştı.  Şimdi sözü yazar  ve şair  Yaşar  Faruk inal' a bırakıyorum: 

"   Abdülkadir GÜLER, Harran sıcaklığından çıkmış, yurt sevgisi, insan sevgisi dolu bir eğitimci şairimiz..Onu tanıyalı otuz yılı geçiyor.

Önce ilk kitabı, DİCLE KÖPRÜSÜ,(  Ankara 1970 ) Çaba yayınlarından yayınlandı.

1970’li yıllar; Ankara’da sanat şölenlerinden bir diğerine koştuğumuz, Ankara sınırlarını zorlayarak, Konya, Mut, Yozgat, Kastamonu, Afyon, Bursa, Eskişehir, Bozüyük, Bilecik, İnegöl, Yenişehir’de Şölenlere katıldığımız yıllardı.

Muhterem insan Dr. Bilal Taranoğlu’nun eşi Güzide Taranoğlu’nun, Çankaya’daki evlerinde Arif Nihat Asya ve Halide Nusret Zorlutuna onuruna düzenlenen unutulmaz toplantılara katılmak şerefine erişmiştim. Rahmetle andığım o dönemin Ordu MilletvekiliDr. Taranoğlu, eşinin GÜLPINAR adlı sanat dergisine her türlü desteği vererek, dergi etrafında bazı şair ve yazarların toplanmasına vesile oldu. Gülpınar Dergisini okul edine şairler arasında Abdülkadir Güler’ de vardı. Aydınlık yüzlü, soyadı gibi GÜLER, şairimiz yılların sanat yolculuğunda pişti, olgunlaştı, Memuriyet dolayısıyla bulunduğu Ege’nin şirin ilçesi Söke’ye yerleşti. Eserleri birbirini izledi. 14. kitabı “ÇANAKKALE İÇİNDE AYNALI ÇARŞI “ ‘yi Kırklareli’ li kardeşim Mustafa Ermiş ile elden getirdi. 200’ü aşan sahifeden oluşan kitap, Aydın Eserleri Sevenler Derneği’nin yayınları arasında yer almış.

Araştırmacı yazar Abdülkadir GÜLER, kitabını Cumhuriyetimizin 80. yılına armağan etmiş. Gezi, araştırma ve anılarla örülü bir inceleme kitabı. Çanakkale İçinde Aynalı Çarşı, mucizevî bir “Çanakkale Geçilmez” gerçeğini anlatıyor.

Eski Aydın Milletvekili, yazar-şair- eğitimci M.Kemal Yılmaz’ın rehberliğinde yapılan, şehitlik ve savaş alanları gezisi, çalışmanın odağını oluşturuyor. Değerli dostumuz, ağabeyimiz M. Kemal Yılmaz’ın kitaba katkıları büyük olmuş. Sağlık dileklerimi iletirim. Kitaba alınan şiirler, özenle seçilmiş.

Mustafa Kemal’in isimli isimsiz binlerce şehit, gazi ve kahraman yarattığı destanda, niceleri yer almış. Bir kitabın içinde hepsinin ayrı ayrı anılmasına olanak yok. Ama benim doğum yerim Bursa İnegöl’ün komşu ilçesi Yenişehir’de Çanakkale’nin unutulmaz kahramanlarından MÜSTECİP ONBAŞI vardır. Abdülkadir Güler kardeşim, yine şair kardeşlerimizden Yenişehir’li Ali Bilgiç’ten tamamlayıcı bilgi alıp, kitabının yeni baskılarına koyabilir. İşte, Ali Bilgiç’in Yenişehir Gazetesi’nden aldığımız bilgilerle Çanakkale Kahramanı Müstecip Onbaşı’nın öyküsü…

                                                                                                                                                                           YENİŞEHİRLİ MÜSTECİP ONBAŞI

Rahmetli babam Hüseyin İnal, Çanakkale askeriydi. Çanakkale Savaşı anılarını anlatır, çevresine ağzına bakan gençler toplanırdı. Fransız tahtelbahirini bir gülle ile savaş dışı yapan ve esir alınmasını sağlayan Yenişehir’in Orhaniye Köyünden Müstecip Onbaşı’dan sitayişle

(övgüyle ) bahsettiğini hatırlıyorum. Ben zamanlar yirmi yaşlarında başında kavak yelleri esen bir gençtim. Babamın Tahtelbahir dediği denizaltının bir top güllesiyle savaş dışı edilip esir alınması bana çok ilginç gelmişti.

Yenişehir Gazetesi’nin 20 Mart 2001 tarihli sasının 7. sahifesinde ÇANAKKALE SAVAŞININ ÜNLÜ KAHRAMANI MÜSTECİP ONBAŞI TÖRENLE ANILDI başlıklı bir haber var. Ayrıca haberin içinde çerçeveye alınmış MÜSTECİP ONBAŞI KİMDİR? Başlıklı bir açıklama yer almış. Açıklama aynen şöyledir:

 “ Çanakkale Savaşı’nın seçkin kahramanlarından biri olan Müstecip Onbaşı 1891 yılında Orhaniye (Hacı Ömerdere)  köyünde dünyaya gelmiştir. Balıkesir’de silâhaltına alındıktan sonra topçu sınıfına ayrılmıştır. Savaşın en şiddetli zamanında Kilitbahir’ de topunun başında nöbet beklerken, Çanakkale Boğazı’nı geçmek isteyen Fransız denizaltısını tek top mermisi ile batırmıştır. Bu atış, savaşı Türk ordusu lehine değiştirmiştir.

Mükâfat olarak kendisine altın ve bazı hediyeler verilmiştir. Savaştan sonra köyüne dönerek çiftçilik yapmış,10 Mayıs 1956 tarihinde 65 yaşında vefat etmiştir. Ebedi olarak Orhaniye Köy mezarlığında uyumaktadır. Köyündeki ilköğretim okulunun adı “ Gazi Müstecip Onbaşı İlköğretim Okulu”dur. Köy muhtarlığı tarafından her yıl bu okulda törenle anılmaktadır.

Yenişehir Gazetesi’nin 18 Temmuz 2006 tarihli ve 2162.inci sayısındaki Hüseyin Kaplan’ın anılarında, bizzat Müstecip Onbaşı’dan dinlediği bir kredi teklifi anısı vardır. Kahraman Şehidin anısına aynen alıyorum:

Birinci Dünya Savaşı’na katılan Müstecip Onbaşı Kurtuluş Savaşı’na da katıldıktan sonra köyüne dönerek çiftçiliye başlar. Kendisine kredi teklifi 1927–1928 yıllarında yapılır. T.C. Ziraat Bankası kendisine 5 yıl vadeli, faizsiz on beş bin lira ( o zamanın parasına göre çok kıymetlidir ), kredi verilmek istenir. Müstecip Onbaşı bunu kabul etmez. Bütün ısrarlarına rağmen kabul etmez. Ve şöyle der: “O para çok para idi, ben fakirdim, Ama devletim de fakir idi. Hem de ödeyememeğimden korktum, onu niçin kabul etmedim” der.   

Birinci Dünya savaşı ve Kurtuluş Savaşı nesli, işte böyle ruhu tok, yüreği pak insanlardı… Ruhları şad, mekânları cennet olsun.( 1 ).

YAŞAR FARUK İNAL KİMDİR?

Yaşar Faruk İnal 1934 İnegöl doğumlu. Bursa’nın yetiştirdiği değerli şairlerden biri. 1959’dan bu yana Yenişehirle gönül bağı var. Hatta 1966- 1968 yılları arasında Yenişehir Sümerbank Mağazasında görev yaptı. Ali Bilgiç’in askerliğini yaptığı bu yıllarda gazetemizin yayınına emek verdi,güç kattı. Son kitabı olan Nilüfer Çiçeği Bursa kitabında Yenişehirle ilgili şiirleri de bulunuyor.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Basın Müşavirliğinden emekli olduktan sonra Kırklareli’ne yerleşti. 16 Nisan 2012 Pazartesi günü yaşamını yitirdi. Aziz hatırası önünde saygı ile eğilirken, ailesine, sevenlerine ve şair dostlarına başsağlığı diliyoruz. İlgilenenler ve araştırmacılar için son kitabında yer alan biyografisini Aşağıya alıyoruz:

Eriklerin çiçeğe durduğu mevsimde, 24 Nisan 1934 'de, Bursa'nın İnegöl ilçesinde doğdu. Kökü Anadolu'ya dayanan, 93 Savaşı sonrası göçmeni bir ailenin çocuğudur. Babası Bosna-Hersek Ljubki'li Ömer hocaoğullan'ndan, Annesi Saraybosna'lı Bayramağagiller'den Hacı Salih ağa kızı Fatma Hanım'dır. Evli, iki çocuk babası, bir torun sahibidir. "Şiirlerle iç içe olmak, şiiri yaşamak, hayat tarzım ve yaşama sebebimdir" diyen, İnal'ın; ilk manzumesi, Ahmet Muhip Dranas'ın yönettiği Çocuk Dergisi'nde çıktı (1946). İlk şiiri ise Peyami Safa 'nın Türk Düşüncesi'nde yayınlandı. (1960).İnegöl'de 1961–1965 yıllarında 43 ay devamlı olarak Elif Dergisi'ni çıkardı. Ağustos 1966'dan itibarenHisar Dergisi şairleri arasına katıldı. Şiirleri; Çağrı, Defne, Kemalist Ülkü, Metin Dergilerinde Yayınlandı. Ayrıca, Ajans-Türk, Saatli Maarif, Kızılay Takvimlerinde yer aldı.

YAŞAR FARUK İNAL'ın KİTAPLARI :

1- ÇİGANKA -Şiirler, Yıldız Matbaası, 1961 -

İnegöl

2- ŞİİR - BURSA - Antoloji, Yıldız Matbaası 1961

— İnegöl

3-İKİ MUSTAFA KEMAL - Antoloji,

Yeşil Bursa Basımevi. 1961- Bursa

(Milli Eğitim Bakanlığı Tebliğler Dergisi ile tavsiyeli

olup, 1963 -1964 - 1972 - 1974 yıllarında yeni

baskıları yapılmıştır.)

4- ELİF'e MASALLAR- Şark Matbaası 1973 -

Ankara

(İkinci baskısı 1974 yılında yapılmıştır.)

5- 50. YILDA TÜRK SANAYİİ,Mars Matbaası

1973 - Ankara, (Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Yayını

- Komite Üyesi)

6- 50. YIL ATATÜRK ve BAYRAM ŞİİRLERİ -

Antoloji, Şark Matbaası 1973 - Ankara, (1977 yılında

2. baskısı yapılmıştır. Milli Eğitim Bakanlığı Tebliğler

Dergisi ile tavsiyelidir.)

7- KOOPERATİFÇİNİN KİTABI - Şark Matbaası

1977 - Ankara

8- NURAN ÖĞRETMEN - Çocuklara Şiirler,

Şark Matbaası, 1977 - Ankara

9- MASAL BAHÇESİ

Şark Matbaası, 1977 Ankara,

(Milli Eğitim Bakanlığı Tebliğler Dergisi ile tavsiyelidir.)

10- KASABAM - İnegöl Şiirleri,

Ata Ofset, 1992 - Yenişehir

11- TAHTA KUŞLAR - Şiirler,

Dilem Yayını, Ata Ofset, 1993 - Yenişehir

12- MOSTAR KÖPRÜSÜ - Şiirler,

Kırklareli Valilik Yayını,

Ata Ofset, Kasım 1995 - Yenişehir

13- TÜRK'ÜN YAŞAM ATLASI -Şiirler, Ata

Ofset 1998 Yenişehir

14- NİLÜFER ÇİÇEĞİ BURSA –Şiirler, Avcı

Ofset 2007, İstanbul ( 2 )

Şair ve yazar dostum ve hatta ağabeyim olarak sevip saydığım Yaşar Faruk İNAL'ı  16 Nisan 2012'de 78 yaşında iken öbür aleme gönderdik. Mekanı cennet olsun.Başta Sayın İNAL ailesi olmak üzere tüm dost ve yakınlarına sevenlerine başsağlığı diliyorum. Sevgili kadim dostum Yaşar Faruk İNAL'a  da  Allah'tan rahmet diliyorum. Nur içinde yatsın  güzel,  vefalı, kadirşinas bir insandı.  Her zaman  şiir ve değerli eserleriyle gönlümüzde yaşayacaktır....

1- Çağrı Dergisi / Yaşar Faruk İnal yıl :51, sayı: 566, Ocak  2007,s.13-14

2- Yenişehir Gazetesi Sayı: 31, Ali Bilgiç.Nisan 2012

Yenişehir / BURSA

 
Toplam blog
: 2227
: 832
Kayıt tarihi
: 27.06.09
 
 

1946 Mardin ili, Kızıltepe ilçesi'nin Esenli köyünde doğmuştur. İlk ve ortaokulu Kızıltepe'de bit..