Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

04 Aralık '10

 
Kategori
Sinema
 

Bir Yavuz Turgul filmi: AV MEVSİMİ

Bir Yavuz Turgul filmi: AV MEVSİMİ
 

Av Mevsimi


Av Mevsimi. Bir Yavuz Turgul filmi. 3 Aralık 2010 Cuma günü gösterime girdi. İlk gün olmasına rağmen sinemadaki koltukların biraz daha dolu olacağını düşünmeme rağmen, beklediğim doluluk oranıyla karşılaşmadım.

Başrollerinde Şener Şen, Cem Yılmaz, Çetin Tekindor ve Orhan Yalabık oynuyor. Zaten yönetmen Yavuz Turgul, bu filmin senaryosunu Şener Şen’in oynayacağını düşünerek yazmış.

Cinayet masasında görevli, tecrübelerinden ve yeteneklerinden ötürü avcı lakabıyla tanınan Ferman Bey, (Şener Şen) oğlu gibi gördüğü, teşkilâttakilerin de deli dediği yardımcısı Trabzon'lu İdris'le birlikte (Cem Yılmaz) bir cinayetin şifrelerini çözmeye çalışıyorlar.

Yanlarına da meslekte daha yeni olan çömez bir polis (Okan Yalabık) veriliyor. Soruşturma kapsamında işin ucu, uyuşturucu satıcılarından, nüfuz sahibi ünlü Battal Bey’e (Çetin Tekindor) kadar dayanıyor. Battal Bey’in (Çetin Tekindor) filmin ortalarından itibaren görünmeye başlaması ise sıradanlığı bozma noktasında filmin akışını güzel bir noktaya taşımış.

Cinayet masasında çalışan polislerin yaşadıkları, mesleklerinden etkilenen aile yaşantıları, özel hayatları, değişen psikolojileri, soruşturmalar sürerken karşılarına çıkan bürokratik engeller, Doğu-Güneydoğu erkeğinin töre peçesiyle üzerine kan sıçrayan namus takıntısı, Karadeniz insanının deli dolu gelgitli hâlleri…

Daha birçok konunun etkin şekilde aktarıldığı bir polisiye Türk filmi... Ancak, alışageldiğimiz batı standartları kurgusunda bir polisiye olmaması, filmin güzelliğine gölge düşürmemektedir. Ayrıca birçok sahnede, özellikle Amerikan yapımı polisiye filmleri çağrıştıracak sahnelerle karşılaşabiliyorsunuz.

Bu arada senaryo ile ilgili eleştirilecek bazı detayları yakalamak da tabii ki mümkün. Söz konusu polisiye film olunca, bazı ayrıntılara takılmadan olmuyor.

Filmin daha sürpriz bir finalle sonlanması gerektiğinden tutun, cinayetin bir anda çorap söküğü gibi tesadüflerin neticesinde nasıl da çözüldüğüne kadar...

Ayrıca, cinayet işlendikten sonra delil bırakılmasa olmaz mıydı?

İdris (Cem Yılmaz) gecenin bir vâkti Ferman Bey’i (Şener Şen) ev telefonundan arıyor ama nedense babam dediği Ferman Bey’in (Şener Şen) ölümcül hasta olan eşinin sağlık durumunu ne o anda ne de film boyunca bir tek kez sormuyor?

Oynadığı Yavuz Turgul orijinli bir çok filmde, Şener Şen’e filmlerde neden hep genç birisinin kurtarıcısı misyonu veriliyor?

Gönül Yarası’nı izleyemedim ancak o filmin izlediğim kesitlerinden, Şener Şen’in kolları altına sığınmış bir Meltem Cumbul profili vardı. Tıpkı Eşkiya, Muhsin Bey ve Kabadayı filmlerinde olduğu gibi…

Bu arada, bazen komedi niyetine bile izlenebilecek Kanal D’ de yayınlanan Arka Sokaklar adlı polisiye dizideki sorgu sahnelerindeki sertliğe (!) bile özlem duyulmasını sağlayacak o misafir ağırlar gibi sorgu sahneleri neydi öyle?

Gelelim başka bir açıya; filmin üzerimde bırakacağı etkinin bugüne sirayet edeceğini hiç düşünmemiştim. Çünkü dün geceden beri râhmetli Kazım Koyuncu’nun Hayde adlı şarkısını dinliyorum. Daha uzun bir süre de dinleyeceğim gibi geliyor. Sebep?

İdris’in (Cem Yılmaz) kahvede seslendirdiği ve 1 dakika 18 saniye süren o muhteşem sahnedeki şarkı Hayde idi. İdris’in (Cem Yılmaz) şarkıyı söylerken kendinden geçmesi, taburenin üzerine çıkması, polis teşkilatındaki meslektaşlarına oynamaları için, sempatik kanaldan kız kalk, kalk ulan şeklinde seslenmeleri…

Bu film, sinema tarihi açısından minik bir adım olabilir ancak polisiye filmlerde çok da eser vermemiş sinemamız için gerçekten dev bir adım. Yukarıda söylediğim gibi; alışageldiğimiz batı standartları kurgusunda bir polisiye olmaması, filmin güzelliğine gölge düşürmemektedir.

Cem Yılmaz oyunculukta ve baskın karakterde Şener Şen'in önüne geçmiş gibi olsa da, Çetin Tekindor'un profesyonelliği ya da sadece İdris’in (Cem Yılmaz) söylediği Hayde şarkısı için bile izlemeye değer. Peki katil kim mi?

Onu da izleyince göreceksiniz.

Sabrın sonu ile

Bu blog Sinema sitesinde de yayınlanmaktadır

 
Toplam blog
: 269
: 1885
Kayıt tarihi
: 08.01.07
 
 

Kabataş Erkek Lisesi Matematik (1992) Marmara Üniversitesi Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Mak..