Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

10 Aralık '16

 
Kategori
Deneme
 

Bir yerimiz ağrıdığı zaman başka bir yerimizin ağrısını duymuyoruz

Bir yerimiz ağrıdığı zaman başka bir yerimizin ağrısını duymuyoruz
 

İlginç, değil mi? Ama yüzde yüz emin değilim, böyle olduğunu sanıyorum. Yani baş ağrınız var, dişiniz ağrıyor, bacaklarınızda romatizma ağrısı var… Birini (en güçlü olanı) duyuyorsunuz.

Eğer tam olarak böyleyse iyi bir şey… Düşünsenize, hastasınız ama derdiniz bir değil, ağrımadık yeriniz yok. Tanrı (ya da belki doğa) bize yardım ediyor, acılarımızı teke indiriyor.

Acı acıdır ama her tarafınızda ağrı sancı olması başka ya da sadece örneğin başınızın ağrıması başka. Yalnız, belki ağrılar karışıyor, tek bir ağrı gibi hissediyoruz, onu da en güçlü olan ağrı olarak. Yani örneğin diş ağrısı fena, apandisit ya da gaz sancısı, bağırsak düğümlenmesi hepsi bir arada olabilir, en güçlüsü hangisiyse onu duyuyoruz. Diğer ağrı ve sancılarımıza noluyor? Kesiliyor mu yoksa?

Dişim ağrırken başım ağrısın, sorun değil nasılsa duymayacağım. Her tarafımız ağrısa bile vücut her durumda sanki bir tek ağrı hissediyor. Bu mucize bir şey… Bir sürü hastalığınız olsa bile siz aynı anda sadece birini hissediyorsunuz; en güçlü olanı.

Tıbbın bu konuyu gündeme getirdiğini duymadım ama birkaç ağrısı sancısı olanlar bilirler. Biz söyleyeceğiz de insanların dikkatini çekecek. Neden oluyor kardeşim. Gerçekten var mı böyle bir şey?

Bilim karanlıkta yürüyen bir lambadır. Lambayı tutan ele ne tarafa gideceğini söyleyeceksiniz. Çünkü bilim gideceği yolu bulduktan sonra bilir. Bilime yön verenler dediğim zaman bana gülüyorlar; işte buyurun. Her gün yaşadığımız bir durum. Ve belki de bunu bugüne kadar ilk defa ben gündeme getiriyorum. Böyle bilim böyle tıp olur mu? En azından biz insanlar öyle hissediyoruz. Nedenini bilmiyoruz. Size düşen bunu açıklamak.

Herkes zaten biliyormuş gibi bir tavır var; kim biliyor ya! Sokaktaki insanlara sorun. Bir yeriniz ağrıdığı zaman başka bir yerinizin ağrısını duymuyorsunuz deyin. Şaşıracaktır; çünkü böyle bir şey duymamış. Kimse ona söylememiş. İnanmayacaktır da; öyle şey olur mu diyecektir. Bilim ve tıp aydınlığa doğru yürürken arkasını karanlıkta bırakıyor.

 
Toplam blog
: 6332
: 653
Kayıt tarihi
: 21.09.08
 
 

Sadece sayfalarda kalan yazılar şaheser olsalar bile önemsiz ve anlamsızdır. İnsanlara ulaşan ve ..