Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

24 Temmuz '08

 
Kategori
Sinema
 

Bir yıldız daha kaydı: Suna Pekuysal

Bir yıldız daha kaydı: Suna Pekuysal
 

Bir gerçek sanatçı daha dünyamızdan ayrıldı. Tiyatro ve sinemamızın unutulmayan emektarlarından Suna Pekuysal da yaşama veda etti! Bir yaz vurgunu yaşar gibi sanat ve edebiyat dünyamız. Acı içimde çığ gibi. Ne yazacağımı ne anlatacağımı şaşırıyorum.

Suna Pekuysal hepimizin sevdiği, saygı duyduğu önemli sanatçılarımızdandı. Yüz akıydı tiyatronun, sinemanın.

Gerçek adının Suna Belener olduğunu kimse anımsamaz belki de. Sinemadan, tiyatrodan bildiğimiz adı Suna Pekuysal kazınmıştır belleğimize.

1933 doğumlu olduğuna göre 75 yaşında mendil sallamış sevenlerine. Sanatçının emeklisi olmaz sözünü hiç dilinden düşürmeyen de yine Suna pekuysal olmuştur. 250’den çok tiyatro oyununda rol almış, yüz’e yakın sinema filminde oynamış. Bir sanatçı için ne anlamlı, ne saygın bir sayı bu! Onu 1960’lı yıllarda çevirdiği esprili, komik kız rolleriyle belleğimde buldum. 60 yılı bulan tiyatro ve sinema sanatçısı! Dile kolay. Neredeyse benimle yaşıt.

Pekuysal, İstanbul Şehir Tiyatroları’nda 1984 yılında sahnelenen, Ekrem Reşit Rey’in 1933 yılında kaleme aldığı, Cemal Reşit Rey’in bestelerini yaptığı ve Haldun Dormen’in sahneye koyduğu "Lüküs Hayat" adlı müzikalde Zihni Göktay ile 14 yıl aralıksız olarak oynadı. Büyük bir başarı kazanan ve yediden yetmişe her yaştan seyirciye nostalji yaşatan "Lüküs Hayat"ın ardından emekli olan sanatçı, Şehir Tiyatroları’nda Joseph Kesselring’in yazdığı ve Çetin İpekkaya’nın yönettiği "Ahududu" adlı oyunda konuk sanatçı olarak rol aldı.

Pekuysal’ın 17 Temmuz 2008 günü evinde düşerek kalça kemiğini kırdı haberi gazetelere yansıdı. İstanbul Tıp Fakültesi'nde tedavi altına alınarak, ameliyat edildiğini, ardından yoğun bakıma alındığını da gene gazete haberlerinden öğrendim. Burada solunum cihazına bağlanan Pekuysal'ın, 22 Temmuz 2008 günü kalbi durduğunu da...

Gecenin bu saatinde onu anarken, sinemadaki genç kızlığından, olgun kadın tiplerine, karakter rollerine değin geçirdiği evrimleri, görüntüleri canlanıyor göz perdemde. Tiyatro oyunlarını anımsıyorum. Hüznümü baş köşemde bana bakıyor.

Hoşça kal Suna Pekuysal. Yerin ışıklar içinde olsun.

Oğuz TÜMBAŞ

 
Toplam blog
: 178
: 1483
Kayıt tarihi
: 01.06.08
 
 

1946 yılında Gaziantep’in Oğuzeli ilçesinde doğdum. İlkokulu aynı ilçede, ortaokulu Ceyhan’da, li..