Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

15 Kasım '06

 
Kategori
Teknoloji
 

Bir yıldız önemini yitiririrken

Bir yıldız önemini yitiririrken
 

" Yönünüzü nasıl bulabilirsiniz? " şeklindeki bir soruya hepimizin vereceği yanıt hemen hemen aynıdır; " Pusulayla ". Bravo bildiniz. Aslında günümüzdeki bilimsel ilerlemeler, teknoloji, biz çok farkında olmasak da bizi belli teknolojik aygıtlarla birlikte verileni tüketen bireyler haline getiriyor. Günümüzdeki teknoloji bizlere " sen ne yapmak istiyorsan ben senin yerine yaparım, sen kendini yorma " diyerek araştırma, gözlem, merak duygularımızı M.Ö 300, M.S 1500 yılları arasında yaşamış Maya uygarlığının dahi gerisine götürmektedir. Örneğin teknolojik aygıtlarla büyümekte olan yeni nesilin bir kent sokağında başlarını kaldırıp yıldızlara baktıklarını sanmıyorum.

Aslında bu günümüz toplumununda suçu değil çünkü ekonomik faaliyet biçimleri, teknolojik gelişme bireylerin doğayı, gökyüzünü keşfetme konusundaki meraklarının önüne büyük setler çekmiş durumda, üretici kurumlar ve kişiler doğayı bireyler adına merak edip, onlar adına üretim yaparak ortaya çıkardıkları araçlarla doğada yaşamı kolaylaştırmış durumdalar.

Buna rağmen, bir zamanlar yerini hep koruyarak denizciler için yön belirlemede yaşamsal rol oynayan kutup yıldızı tava biçimindeki Büyükayı takım yıldızının ötesinde, gelişmiş pusulalarıyla yol alan gemilerin kendisini izleyerek yön bulmalarını karanlık evren yalnızlığında hala kuzey yönünün en parlak yıldızı olarak beklemektedir, sadece bazı romantik aşıkların kendisini birbirlerine göstermeye çalıştıklarını görerek. Saygılarımla...

 
Toplam blog
: 251
: 916
Kayıt tarihi
: 06.10.06
 
 

İ.Ü Edebiyat Fak. Coğrafya bölümü mezunuyum. Lise, üniversite ve  öğretmenliğim boyunca yaşamı şi..