Mlliyet Milliyet Blog Milliyet Blog
 
Facebook Connect
Blog Kategorileri
 

13 Kasım '07

 
Kategori
Sağlıklı Yaşam
 

Bir yudum sağlık alır mıydınız?

Bir yudum sağlık alır mıydınız?
 

Nane-limon çayı, kendimi bildim bileli bizim evimizde ilaç gibi kullanılan bir çaydır. Yalnız eski alışkanlıklarımızla naneyi bir miktar su içinde kaynatarak hazırlardık. Üniversitede farmakoloji dersinde nanenin ilaç etkisinin kaynatılarak değil de, kaynatılmış su içersinde kısa bir süre demlenip, süzüldükten sonra içilmesi gerektiğini öğrendiğimden beri mis kokulu nane çaylarını daha çok sever oldum. Nanenin yanı sıra kekik bitkisi de kaynatılmış suda bir süre demlenerek içilmesi gereken bir bitki. Ada çayı kısa bir süre kaynatılıp, yine ıhlamur da daha uzun bir süre kaynatılıp içilmesi gereken bir bitki.

Kaynatma olayının bu bitkilerin hazırlanmasındaki sakıncası: tatlarının bozulması yanı sıra, ilaç etkisi gösteren uçucu yağların kaynatma esnasında bozulması, dolayısıyla olumlu etkilerinin görülememesi nedeniyledir. Uygun koşullarda hazırlanan ve bazen limonla tatlandırdığımız tüm bu bitki çaylarının özelliklerini sıralarsak;

Nane: Nane yapraklarında tanen, reçine, şekerler, acı madde ve uçucu yağlar var. Nanenin temel ilaç etkisini gösteren mentol bu uçucu yağlar içerinde bulunuyor. Mentol mide iç yüzeyindeki hücrelere orta derecede anestezik etkiyle midenin hassasiyetini azaltarak gastrit gibi basit mide ağrılarında ve özelikle psikolojik bulantı-kusma hislerinde fayda sağlar. Nane karaciğer ve safra kesesi fonksiyonunu uyararak safrayı arttırır, dolayısıyla safra kesesi sorunu çeken hastalarda olumlu etki gösterir.

Kekik: Kekik, içerdiği maddelerle hücrelerden salgılanan serbest radikalleri bağlayarak sağlık açısından birçok fayda oluşturmaktadır. Kekik, içeriğindeki maddelerle vücutta hücre koruma sistemlerini geliştirmesiyle antioksidan, kanser oluşumunu engellemesiyle antikanserojen, kan şekerini düzenleyici etkisiyle antidiyabetik ve vücuttaki kolestrol oranını ayarlamasıyla antikolestremik özellikler taşımaktadır. Bu özellikleri ile kekik, yaşlılığı geciktirmekte, tümör oluşumunu engellemekte, şeker hastalığına iyi gelmekte ve gıdaların bozulmasını doğal yollarla engellemektedir

Adaçayı: Bileşimindeki özellikli maddeler nedeniyle, sindirimi rahatlatıcı, terlemeyi azaltıcı, antiseptik özellikli, antioksidan ve kan şekerini düzenleyici etkili bir bitkidir. Yine kadınlar için özellikli hormonlar üzerine düzenleyici etkisiyle adet dönemlerindeki şikayetleri azaltıcı ve yine kas geçşetici etkileri de vardır. Çok küçük bebeklerde verilmesi önerilmez ve yaşlılarda düşük dozlarda kullanımı uygundur. Aşırı miktarda alımı da her ilaçta olduğu gibi sakıncalıdır.

Ihlamur: Sakinleştirici, barsak hareketlerini düzenleyici, balgam söktürücü, idrar söktürücü, kan akışkanlığını düzenleyici ve antioksidan etkileri var. Yine kaynatılmış, soğutulmuş ıhmaur suyuyla gözlere kompres yapılarak şişlikler azaltılabilir, saçlar yıkanabilir ve cilt lekelerine sürülebilir.

Böylesine olumlu etkileri olan tüm bu bitkiler her an elimizin altında bulunuyor, ilaçlar yerine ellerimizle hazırladığımız bitki çaylarımızla kendi tedavilerimizi yapmak olanaklı. Yine bu bitki çayları kokuları, renkleri ve tatları ile diğer duyularımızı harekete geçirdiği içinde bizler için keyif verici de olmaktalar.

Gördüğünüz gibi bir bardak dumanı tüten bir bitki çayı bazen kendimize veya sevdiklerimize vereceğimiz çok özel bir hediye de olabiliyor. Kendi ellerimle hazırladığım nane-limon çayı eşliğinde keyifli günler diliyorum. Sevgilerimle

http://www.ekolojimagazin.com/?s=magazin&id=157

http://www.50mucizebitki.com/adacayi.html

 
Toplam blog
: 196
: 6404
Kayıt tarihi
: 30.03.07
 
 

Uzman doktorum, kendimi bildim bileli çalışıyorum. Kendi adıma  yaşamdan beklentim, huzurlu ve ko..